Σύμφωνα με πληροφορίες επικαλείται το protothema.gr , το τελικό σχήμα της διοίκησης στο υπό σύσταση υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά να λειτουργεί από 1.1.2017 θα είναι:
– Πρόεδρος ο Γάλλος τεχνοκράτης Ζακ Λε Παπ
– ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα, πρώην στέλεχος του ESM και του ΔΝΤ
– η κυρία Όλγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Παπαδόπουλου,
– ο κύριος Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
– ο κύριος Γιώργος Ταβλάς, στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι απέδωσε η σκληρή διαπραγμάτευση και κάμφθηκαν οι αντιστάσεις των δανειστών για την τοποθέτηση προσώπων της απολύτου επιλογής του κυρίου Τσακαλώτου στο υπερ-Ταμείο. Πριν δύο εβδομάδες στις συζητήσεις στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν εκδηλώσει ενστάσεις, όπως έλεγαν τότε κυβερνητικές πηγές. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά προέβαλε αντιρρήσεις για την επιλογή των δανειστών να ορίσουν Πρόεδρο στη νέα διοίκηση του υπερ-Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας τον Γάλλο τεχνοκράτη Ζακ Λε Παπ, του οποίου η θητεία στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας είχε συνδυαστεί με την κυρία Λαγκάρντ -αλλά και τα υπό διερεύνηση σκάνδαλα στα οποία εμπλέκουν την νυν σιδηρά κυρία του ΔΝΤ.
Τα προβλήματα λέγεται πως ξεπεράστηκαν κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Παρασκεύη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο (και μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας επίσης) Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος παρενέβη και υποσκέλισε τις αντίθετες απόψεις των στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, προκειμένου να μην μπλοκαριστεί η τελευταία δόση της α’ αξιολόγησης και να ξεκινήσει το συντομότερο και η β΄αξιολόγηση.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Τι προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος
Με το νομοσχέδιο που συζητείται και τίθεται αύριο για ψήφιση στη Βουλή:
1. Περνάνε στο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας 6 ΔΕΚΟ: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κλπ), αλλά και η ΕΛΒΟ. Ορίζεται παρόλα αυτά ότι η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.
2. Ασφαλισμένοι ΟΓΑ θα πληρώνουν κρατήσεις Υγείας 6% από 1.1.2017, αντί 4,73% που θα πλήρωναν. Θα δουν να φεύγουν 37,3 εκατ. ευρώ από τις τσέπες τους, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.
3. Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματιών (έως 10 δωμάτια) σε περιοχές με λίγους κατοίκους, θα πληρώνουν από 1.1.2017 για περίθαλψη 20% του εισοδήματός τους, αντί 14% που θα πλήρωναν. Η αύξηση στην επιβάρυνση αυτή αγγίζει το 50%.
4. Καταργείται διάταξη που επέτρεπε μειωμένες εισφορές για τα 5 πρώτα χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Αυταπασχολουμένων, για να διευκολύνει το επαγγελματικό ξεκίνημά τους.
5. Αντί 15% έκπτωση στο ποσό για εξαγορά χρόνου ασφάλισης, αν η πληρωμή γινόταν εφάπαξ, η έκπτωση καθορίζεται πλέον σε 2% για κάθε εξαγοράσιμο έτος. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για όσους θα εξαγόρασαν πχ 1-5 χρόνια, δηλαδή αν πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 2%-10% αντί 15% που ίσχυε για όλους.
6. Στο πλαίσιο του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, δεν θα επιβληθεί προβλεπόμενη διάταξη για προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
7. Αλλάζει το πλαίσιο για την χονδρική αγορά Ενέργειας (ενισχύεται η ΡΑΕ, αναλαμβάνει ρόλο ο ΛΑΓΗΕ κλπ).