«Μπορούμε να συζητήσουμε για ρυθμίσεις οφειλών αν δεχθείτε τους όρους μας για τον νόμο Κατσέλη» είναι το μήνυμα των θεσμών λίγες μέρες πριν από το Euroworking Group της 25ης Μαρτίου, το οποίο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα παρέλθει χωρίς να έχουμε «λευκό καπνό» για τη δόση των 970 εκατ. ευρώ.
Τούτο διότι οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών διατηρούνται χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη εκατέρωθεν υποχώρησης στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι δανειστές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ανεβάσουν το επόμενο διάστημα τους τόνους και για τις προσλήψεις αλλά και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αποτελούν καθυστερημένες μνημονιακές δεσμεύσεις.
Αλλωστε, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την καθυστέρηση στις συμφωνημένες προσλήψεις στην ΑΑΔΕ και τον διορισμό ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία, τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεπερνά, μέσω μαζικών προσλήψεων έκτακτου προσωπικού, τον κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 1 αποχώρηση.
Με την ΕΚΤ το θέμα είναι περισσότερο πολύπλοκο, καθώς η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εγκρίνει και τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και το σχέδιο για τη μαζική εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις (APS) που έχει κατατεθεί και εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Την ίδια ώρα, από την ελληνική πλευρά υπάρχει σε εκκρεμότητα το αίτημα για την αύξηση του εξαιρετικά χαμηλού ποσού σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που μπορούν να διακρατούν οι τράπεζες.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Χαρτί-μπαλαντέρ για την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες είναι και ο ορισμός των νέων προβλέψεων που θα πρέπει να κάνουν από το 2020 και μετά για τα μελλοντικά «κόκκινα» δάνεια που θα αντιμετωπίσουν.
Το ύψος των εγγυήσεων θα προστεθεί στο ήδη υψηλό υφιστάμενο, αφού οι ελληνικές τράπεζες και το 2020 θα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων επιβραδύνοντας ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Πού βρισκόμαστε
Προς το παρόν, οι δανειστές έχουν στυλώσει τα πόδια τους όχι μόνο για τα υψηλά όρια κάλυψης και την ένταξη στον νόμο των επιχειρηματικών δανείων με προσημείωση πρώτης κατοικίας. Θέλουν και ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για έναν συνολικά νέο νόμο που θα ισχύει ως ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο και θα καλύπτει το σύνολο των οφειλών των φυσικών προσώπων όπως και ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη.
Η «πρόχειρη» απάντηση των ελληνικών αρχών είναι ότι θα γίνει αρχικά μια νομοθετική γέφυρα μεταξύ των δύο καθεστώτων, δηλαδή του «ολιστικού» νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, όπου εκκρεμούν 170.000 υποθέσεις και του νέου επιμέρους καθεστώτος για την πρώτη κατοικία, με προοπτική να γίνει νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.
Ο σχεδιασμός αυτός, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, λόγω του κινδύνου αναβολής επ’ αόριστον εν μέσω διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, δημιουργεί πολλές «γκρίζες ζώνες».
Τούτο διότι οι ελληνικές αρχές έχουν διαρρεύσει ότι στη μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο θα υπάρξει moratorium πλειστηριασμών -που όμως δεν έχουν εγγυηθεί οι τράπεζες-, κάτι που ανησυχεί τους δανειστές, αφού συνδέεται με τον στόχο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Δεδομένο είναι πλέον ότι για να κλείσει το θέμα θα χρειαστούν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τα όρια κάλυψης αλλά και στη γενικότερη φιλοσοφία του νόμου, ώστε οι τράπεζες να αποφασίζουν σε ποιους δανειολήπτες θα παρέχουν ρύθμιση, ποιους θα απορρίπτουν και σε ποιες περιπτώσεις θα προχωρούν σε κούρεμα των δανείων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής