Η εικόνα ότι ο κ. Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα αμφισβήτησης ύστερα από ήττα σε εθνικές εκλογές είναι αποτέλεσμα της επικοινωνιακής πολιτικής του Μαξίμου, δεν αντικατοπτρίζει όμως την πραγματικότητα.
Η πραγματική συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει «πήχυ» για τον κ. Τσίπρα, πάνω από τον οποίο ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει εσωκομματική αμφισβήτηση. Για παράδειγμα, για τους «53+» ο πήχυς για τον κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές είναι μία ήττα με τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στο 5%, ενώ για τους λεγόμενους προεδρικούς, αλλά και τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν τη δική τους τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο πήχυς για τον κ. Τσίπρα είναι να μην πέσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 25%, δηλαδή έντεκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ποσοστό του Σεπτεμβρίου του 2015.
Δεν είναι ορατό, αλλά το πρωθυπουργικό επιτελείο λειτουργεί ήδη εδώ και μήνες στην κατεύθυνση της ελαχιστοποίησης της αντίδρασης την επομένη των εκλογών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η διαχείριση των προσώπων και των φιλοδοξιών τους έχει ξεχωριστή σημασία.
Για παράδειγμα, ενώ αν ρωτούσες το 2015 κάποιον συνεργάτη του κ. Τσίπρα ποιον θα θεωρούσαν πιθανό δελφίνο το επόμενο διάστημα, θα σου απαντούσαν τη Ρένα Δούρου. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας φρόντισε να την… πάει στην Περιφέρεια και όχι στην κυβέρνηση. Σήμερα, δεν θεωρούν πλέον «απειλή» την περιφερειάρχη Αττικής. Ειδικά μετά την ποινική δίωξη και τις αποκαλύψεις των λεπτομερειών του πορίσματος των εισαγγελέων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι θεωρούν ότι η κ. Δούρου δεν έχει πλέον πολιτικό κεφάλαιο.
Θα φροντίσουν να της αποδώσουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την επικείμενη ήττα της στις εκλογές του Μαΐου, ώστε στην Περιφέρεια η ήττα να μην είναι του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της Ρένας Δούρου. Οι δηλώσεις στήριξης που γίνονται τώρα από στελέχη όπως ο Παύλος Πολλάκης, ο Νίκος Παππάς ή ο Νίκος Βούτσης, είναι απλά το άλλοθι μίας στρατηγικής που οδήγησε -ιδιαιτέρως από το καλοκαίρι στο Μάτι και μετά- στην έκθεση της κ. Δούρου και στην προστασία του κ. Τσίπρα.
Αντιστοίχως, οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να προτείνει στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει απόλυτη βάση, αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ακόμα την οριστική του απόφαση.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Ενας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του σκέπτονται να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή, είναι πως έχουν πληροφορηθεί ότι οι «53+» βλέπουν με πολύ θετικό μάτι και σκέπτονται πολύ σοβαρά να βγάλουν μπροστά και να στηρίξουν την Εφη Αχτσιόγλου ως διάδοχο του κ. Τσίπρα, αν μετά τις εκλογές δημιουργηθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνθήκες αμφισβήτησης του σημερινού πρωθυπουργού.
«Δεν είμαι δελφίνος ούτε βαρόνος. Αυτός που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα, όταν θα έρθει η ώρα, θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά. Αυτό είναι το σωστό», ήταν η δήλωση-μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανύποπτο χρόνο, σε συνέντευξή του στο News 247 τον περασμένο Ιανουάριο.
«Οταν τα αρμόδια όργανα του κόμματος κάνουν τις σχετικές συζητήσεις, θα υπηρετήσω και εγώ απ’ όπου μου ζητηθεί, είναι τόσο απλό και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου προσωπικό», απάντησε μέσα στην εβδομάδα η κ. Αχτσιόγλου, όταν τη ρώτησαν αν θα είναι η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ηδη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είχε φροντίσει να διαρρεύσει ότι έχουν εισηγηθεί ο ίδιος αλλά και άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου να μετέχουν κορυφαίοι υπουργοί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το Μαξίμου έχει κάνει διαρροές ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται να κάνει δεκτή την εισήγηση για συμμετοχή υπουργών στο ευρωψηφοδέλτιο και είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον ένας υπουργός θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Το δίλημμα ωστόσο υφίσταται. Ο κ. Τσίπρας ακούει κάποιους που του λένε ότι πρέπει να στείλει την κ. Αχτσιόγλου στην Ευρωβουλή και να κάνει αυτό το deal με την υπουργό Εργασίας πριν αποφασίσει οριστικά αν θα κάνει τις εθνικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές ή μετά. Ακούει όμως και κάποιους άλλους, που σημειώνουν ότι επειδή οι ευρωεκλογές γίνονται με σταυρό και ο πρώτος σε σταυρούς θα αποκτήσει σημαντική ισχύ από τη λαϊκή βούληση, ο κ. Τσίπρας πρέπει να τοποθετήσει στο ευρωψηφοδέλτιο πρόσωπα χωρίς μεγάλες πολιτικές φιλοδοξίες, που δεν θα αποτελέσουν απειλή για τον ίδιο αύριο.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η σκέψη που υπήρχε να γίνουν με λίστα οι ευρωεκλογές ήταν ακριβώς για να μην αποκτήσουν τη δύναμη του σταυρού οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Δεν προχώρησε ωστόσο, επειδή κρίθηκε ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις, τόσο εσωκομματικές όσο και από την αντιπολίτευση, που σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής