Συγκεκριμένα, στις 28 Φεβρουαρίου, στις 12.39 το μεσημέρι, ένα άλλο Φάλκον 2000ΕΧ, με τα διακριτικά YV3360, που φέρεται να ανήκει και αυτό στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA και χαρακτηρίζεται ως κυβερνητικό, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να πετούσε πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, πλησίον της Κρήτης, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής, αν και εκείνο προσγειώθηκε σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο.
Την ίδια μέρα, δυο ώρες μετά, το επίμαχο Φάλκον YV2486 της κυβέρνησης του Μαδούρο εντοπίστηκε να πετάει και εκείνο στην ίδια περιοχή. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας όμως, προσγειώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, προερχόταν από το Αμπου Ντάμπι. Είχε προηγηθεί η Γενεύη, όπου στις 27 Μαρτίου ο κ. Αρεάσα συμμετείχε σε σύνοδο του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, αρκετά σημεία της διαδρομής του επίμαχου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.
Μυστήριο όμως καλύπτει την πτήση και του άλλου κυβερνητικού αεροσκάφους του Μαδούρο, το οποίο εντοπίστηκε πλησίον της Κρήτης και, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βενεζουέλα, χρησιμοποιείται συχνά από κυβερνητικούς αξιωματούχους και έχει πλήρωμα Κουβανούς, που θεωρούνται πιστοί στο καθεστώς. Τα δυο αεροσκάφη εντοπίζονται να πετούν σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο, δυο μέρες πριν το δεύτερο προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Ανεξάρτητα από το αν και το δεύτερο κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας προσγειώθηκε και εκείνο στην Ελλάδα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δυο αεροσκάφη του καθεστώτος Μαδούρο εντοπίζονται να προσεγγίζουν τη χώρα μας, σε μια χρονική περίοδο, κατά την οποία η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση βγάζει τόνους χρυσού από τη χώρα και φυγαδεύει αξιωματούχους. Επιπλέον, στη Βενεζουέλα καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο στρατό, μετά την αναγνώριση από δεκάδες χώρες του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά:
Πετούσαν πράγματι 2 κυβερνητικά αεροσκάφη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο;
Γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση ποιος ήταν ο λόγος που το άλλο αεροσκάφος του καθεστώτος Μαδούρο προσέγγισε τη χώρα μας και αν τελικά προσγειώθηκε και εκείνο σε ελληνικό αεροδρόμιο;
Αν όντως προσγειώθηκε στην Ελλάδα, ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης;
Γνωρίζουν οι ελληνικές Αρχές ποιοι επέβαιναν στο δεύτερο αεροσκάφος του Μαδούρο;
Μυστήριο με το αεροσκάφος της Βενεζουέλας
Την ίδια στιγμή, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα γύρω από την άφιξη του κυβερνητικού αεροσκάφους με τα διακριτικά YV2486 στην Αθήνα. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να διαψεύσει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για «θεωρία συνωμοσίας». Ο σάλος που προκλήθηκε και οι πολιτικές αντιδράσεις οδήγησαν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ, καθώς παραδέχεται πως πράγματι στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας, στο οποίο επέβαινε ο εκπρόσωπος του Μαδούρο που κατέβηκε στην αίθουσα VIP για συναντήσεις.
«Η πρεσβεία της Βενεζουέλας μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αιτήθηκε διάθεση της VIP αίθουσας του αερολιμένα, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τους, κ. Χόρχε Αρεάσα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΥΠΑ.
Ο επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, σε συνέντευξή του («Εφημερίδα των Συντακτών») παραδέχθηκε ότι εκείνος συνάντησε τον κ. Αρεάσα στο αεροδρόμιο, χωρίς όμως να πει ποιοι άλλοι βρίσκονταν μαζί του. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με διαρροές επέμενε πως ο κ. Αρεάσα δεν συνάντησε κανέναν στην Αθήνα. Ο κ. Αρεάσα χαρακτήρισε ως «βλακώδη» τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ότι αεροσκάφη της κυβέρνησης του Μαδούρο μεταφέρουν χρυσό.
«Είναι αρκετά βλακώδες να σκεφτεί κανείς ότι σε μια πτήση αυτών των διαστάσεων μεταφέρεται χρυσός και ότι ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών κουβαλάει το χρυσό για να τον βγάλει από τη χώρα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Τόρες. Σημειώνεται ότι ο κ. Τόρες δεν έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα από το ελληνικό κράτος ως πρέσβης, επειδή δεν έχει την αναγνώριση της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας (που ελέγχεται από την αντιπολίτευση), όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας του.
Η υπόθεση με την πτήση-μυστήριο του αεροσκάφους της Βενεζουέλας συνεχίζει να προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας, με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει να ζητάει εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς, ζητάει να πληροφορηθεί, μεταξύ άλλων, γιατί η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα προσγείωσης του αεροσκάφους ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν το αίτημα.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Το θέμα έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία με ερώτησή της στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι ζητάει να μάθει αν η προσγείωση του αεροσκάφους «συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με την πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές στη Βενεζουέλα».
Σημειώνεται πως το αεροσκάφος του Μαδούρο μετά την Αθήνα επέστρεψε στο Καράκας και στις 4 Μαρτίου μετέβη στην Κούβα. Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας αλλά και της Λατινικής Αμερικής έκαναν εκτενή αναφορά στην προσγείωση του αεροσκάφους του καθεστώτος Μαδούρο στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «μυστηριώδη πτήση», επισημαίνοντας την αποκάλυψη ότι σε αυτό επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.
Αντιπολίτευση Βενεζουέλας:
Η προσγείωση στην Αθήνα σχετίζεται με την υπόθεση του χρυσού
Ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης Χοσέ Γκέρα, ο οποίος διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, σε δήλωσή του στον «Ε.Τ.» υποστηρίζει ότι η πτήση του αεροσκάφους του Μαδούρο στην Αθήνα σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την επιχείρηση του καθεστώτος να βγάλει παράνομα από τη χώρα χρυσό.
«Το σίγουρο είναι ότι βγάζουν ό,τι αποθέματα έχουν μείνει από χρυσό στην Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας. Ο βασικός προορισμός του χρυσού είναι η Τουρκία. Πουλάνε το χρυσό και αποκτούν ευρώ. Η προσγείωση του αεροσκάφους της Βενεζουέλας στην Αθήνα αναμφισβήτητα σχετίζεται με την υπόθεση του χρυσού. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κοινή γραμμή με το καθεστώς Μαδούρο. Το καθεστώς χρησιμοποιεί την Αθήνα ως ενδιάμεσο. Θα μπορούσαν να ζητήσουν ενδεχομένως από την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία προκειμένου να αγοράσει χρυσό και να πληρώσει σε ευρώ τα οποία μεταφέρονται στο Καράκας. Θεωρώ βέβαιο όμως, ότι στην Αθήνα γίνονται κάποιες επαφές και συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα του χρυσού».
Στην ερώτηση αν το αεροσκάφος της Βενεζουέλας μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να φυγαδευτούν αξιωματούχοι της Βενεζουέλας, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ ή την Ε.Ε., ο κ. Γκέρα δήλωσε: «Δεν νομίζω να χρησιμοποίησαν αυτό το αεροσκάφος για να βγάλουν αξιωματούχους στην Ευρώπη. Θα προτιμούσαν να το κάνουν με την Κούβα ή την Νικαράγουα».
Ψυχρολουσία του Χόρχε Αρεάσα στη Γενεύη
Στις 27 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος είναι γαμπρός του Ούγκο Τσάβες, πράγματι βρέθηκε στη Γενεύη, προκειμένου να παραστεί στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ και να υποστηρίξει τα «δίκαια του Μαδούρο».
Πολιτική πηγή της Βενεζουέλας αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» πως «το καθεστώς πολλές φορές χρησιμοποιεί ως πρόσχημα μια σύνοδο ή μια διεθνή συνάντηση, προκειμένου να καλύψει άλλες δραστηριότητες και να δικαιολογήσει ένα ταξίδι που στην πραγματικότητα έχει άλλο σκοπό. Αυτό είναι το πιθανότερο ότι συνέβη και με τη συγκεκριμένη πτήση», επισημαίνει.
Τον ισχυρισμό αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος εκτός από τη Γενεύη σταμάτησε και στο Αμπου Ντάμπι και στην Αθήνα και στο Πράσινο Ακρωτήρι. Στη Γενεύη ο κ. Αρεάσα δέχθηκε ψυχρολουσία καθώς περίπου είκοσι εκπρόσωποι χωρών αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας τη στιγμή που ξεκίνησε την ομιλία του.
Την πρωτοβουλία πήραν οι χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη Ομάδα της Λίμα που έχουν αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός πως ο κ. Αρεάσα στην ομιλία του στη Γενεύη και 3 μέρες πριν φθάσει στην Αθήνα, παραδέχθηκε πως η Βενεζουέλα έχει βρει άλλες «διαδρομές με συμμαχικές χώρες», προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των κυρώσεων.
«Εχουμε ξεκινήσει άλλες διαδρομές, με συμμαχικές χώρες, για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας. Αλλά είναι πολύ δύσκολο. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πρέπει να υψώσει τη φωνή του ενάντια στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Βενεζουέλα, όπως και ενάντια στο εμπάργκο στην Κούβα. Αυτές οι κυρώσεις παραβιάζουν το καταστατικό του ΟΗΕ», υποστήριξε.
Συχνές προσγειώσεις στην Αθήνα αεροσκαφών του Μαδούρο επί ΣΥΡΙΖΑ
Το γαϊτανάκι των συμπτώσεων με τις κυβερνητικές πτήσεις της Βενεζουέλας, όμως, συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε προσγειωθεί ξανά στην Αθήνα, τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον τέσσερις «μυστικές» προσγειώσεις αεροσκαφών του Μαδούρο έχουν καταγραφεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.
3/3/2015. Το αεροσκάφος του Μαδούρο διανυκτέρευσε στην Αθήνα.
30/3/2015. Το αεροσκάφος έκανε ολιγόωρη στάση στην Αθήνα.
14/6/2015. Το αεροσκάφος έκανε ολιγόωρη στάση στην Αθήνα.
18/4/2016. Το αεροσκάφος έκανε ολιγόωρη στάση στην Αθήνα.
Αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυβερνητικό αεροσκάφος της PDVSA είχε προσγειωθεί στην Αθήνα και στις 25/9/2013 (επί κυβερνήσεως Ν.Δ.), δηλαδή μόλις ένα μήνα μετά το μυστικό ταξίδι του Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, στη Βενεζουέλα.
Μάλιστα το αεροσκάφος, που φέρεται να είχε δηλώσει τεχνική βλάβη, διανυκτέρευσε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έφυγε την επομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές, που είχαν δώσει άδεια προσγείωσης, καθώς το πλήρωμα είχε επικαλεστεί βλάβη. Σε εκείνη την πτήση είχαν καταγραφεί πέντε επιβάτες.
Αξιόπιστη πηγή από τη Βενεζουέλα αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» ότι την ίδια περίοδο είχε φθάσει με μυστικότητα στην Αθήνα υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, για επαφές με πολιτικά πρόσωπα, χωρίς ποτέ αυτή η επίσκεψη να ανακοινωθεί επίσημα.
Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε μια από αυτές τις πτήσεις επέβαινε και ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ, με το ιδιωτικό λίαρ τζετ του οποίου είχε ταξιδέψει ο Νίκος Παππάς στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής. Ο Χαλίλ, που ερευνάται από τις Αρχές των ΗΠΑ για σοβαρές υποθέσεις, φέρεται να αποβιβάστηκε στην Αθήνα και να συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής