«Πριν από έναν χρόνο σας μίλησα για το πως η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί όρθια εν μέσω δύο μεγάλων κρίσεων. Σήμερα με βάση την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στοχεύουμε στην οικονομική ανάπτυξη και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Του ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Πέτρου Κασφίκη
Οικονομική Σταθερότητα
Όσον αφορά την οικονομία, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το κοινωνικό κόστος της λιτότητας. Υπογράμμισε, όμως, πως η Ελλάδα προχωρά στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χωρίς να εγκαταλείπει τις αρχές του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μαζί με την μείωση της ανεργίας δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο της οικονομικής ανάκαμψης.
Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους πιστωτές να προβούν στις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα της χώρας.
«Προτρέπουμε τους εταίρους μας να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επιστροφή στις αγορές», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Προσφυγικό
Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την παγκόσμια διάσταση της προσφυγικής κρίσης δίνοντας έμφαση στον καταμερισμό της ευθύνης. Παράλληλα στηλίτευσε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που όπως είπε πολλές φορές εμφανίζονται κάτω από τον μανδύα μιας «αντισυστημικής ρητορείας».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Οι δυνάμεις της ξενοφοβίας πήραν την απάντηση που τους άξιζε από τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που έδειξε στον κόσμο ότι δεν διατηρούμε τις αξίες και την ανθρωπιά μας μόνο κάτω από ευνοϊκές συνθήκες».
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν με νόημα πως αυτό το κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενέδωσε στις πολιτικές πιέσεις από το εξωτερικό για να υιοθετήσει την πρακτική της επαναπροώθησης των προσφύγων.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην διαδικασία καταγραφής και παροχής ασύλου, ενώ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική και εποικοδομητική έχει αποδειχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
«Αυτή η συμφωνία έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση των προσφυγικών ροών και των θανάτων στο Αιγαίο».
Πολιτική Σταθερότητα
Ό τρίτος πυλώνας της ομιλίας αφορούσε την πολιτική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, την ειρήνη και την συνεργασία λέγοντας ότι η υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής έχει αναβαθμίσει την θέση της Ελλάδας στον χάρτη της διεθνής συνεργασίας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ζητήματος της ασφάλειας χωρίς να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που αφορούν το ζήτημα της κατάργησής των εγγυήσεων και της οριστικής απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Σχετικά με το Μακεδονικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως τώρα η διεθνής κοινότητα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τις προκλήσεις του παρελθόντος σε ευκαιρίες για το μέλλον.
«Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια και αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση που θα βασίζεται στην διεθνή νομιμότητα. Αυτό στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά».