«Η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής», τόνισε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με βάση τις αξίες μας. Η ανθρωπότητα ανθίζει μέσα από την εταιρική σχέση και τη συνεργασία. Η πρόοδος έρχεται μέσω της συλλογικής προσπάθειας, του διαλόγου και της συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμα – Ο Ζάεφ… ενθουσιάστηκε: Ζω ένα από τα όνειρα της ζωής μου – Θα έρθω Αθήνα με αεροσκάφος που θα γράφει «Βόρεια Μακεδονία»
«Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός», επισήμανε ο κ. Τσίπρας
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ο θερμός χαιρετισμός με τον Ζάεφ
Σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, στην είσοδο του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της ετήσιας διοργάνωσης.
Εξερχόμενος του ξενοδοχείου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Ζόραν Ζάεφ στην είσοδο και αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό. Ο κ. Ζάεφ του σύστησε την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε εκείνη την ώρα, τον σύμβουλο Ασφαλείας και τον εκπρόσωπο του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, παρών ήταν και ο Νικολά Ντιμιτρόφ.
Οι δυο αρχηγοί θα τιμηθούν σε ειδικό δείπνο με το βραβείο Ewald von Kleist της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, για την προσφορά τους στην διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών, μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μέρκελ για Τσίπρα-Ζάεφ: Όταν υπάρχει το απαραίτητο θάρρος, βρίσκεις και λύσεις στα προβλήματα
«Όταν υπάρχει το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις και λύσεις», τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, συγχαίροντας θερμά τους δύο πρωταγωνιστές, όπως είπε, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ.
«Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, χρειαζόμαστε ακόμη το ΝΑΤΟ; Ναι, χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ ως άγκυρα σταθερότητας σε ταραγμένους καιρούς. Το χρειαζόμαστε ως κοινότητα αξιών. Διότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε όχι μόνο ως στρατιωτική συμμαχία, αλλά ως κοινότητα αξιών, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου είναι η κατευθυντήρια γραμμή για την κοινή δράση. Και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είναι ακόμη πολύ ελκυστική συμμαχία ήταν ξεκάθαρο τους τελευταίους μήνες, όταν προσπαθούσαμε να λύσουμε το ζήτημα του εάν η Βόρεια Μακεδονία – όπως μπορούμε τώρα όλοι να την αποκαλούμε – θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», τόνισε η κυρία Μέρκελ.
Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δύο πρωταγωνιστές τον Πρωθυπουργό Ζάεφ από την Βόρεια Μακεδονία και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα από την Ελλάδα για το θάρρος που επέδειξαν. Απόψε θα τιμηθούν με το βραβείο Κλάιστ και πιστεύω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλες εκείνες τις διαμάχες στις οποίες δεν έχουμε ακόμη βρει λύση. Αν επιδείξεις το απαραίτητο θάρρος, μπορείς να βρεις λύσεις. Είχα στο μεταξύ παραιτηθεί από την προσπάθεια να βρω διαφορετικούς συνδυασμούς για το όνομα, διότι νόμιζα ότι δεν είχε νόημα και τώρα τελικά βρέθηκε λύση, για αυτό δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια».