Toυ ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Πέτρου Κασφίκη
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες λέγοντας πως «στόχος παραμένει μια βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ». Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχει πρόοδος, αλλά και προβλήματα που συναντώνται στην πορεία».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον Κύπριο Πρόεδρο πως η Ελλάδα θα στηρίξει σθεναρά την προάσπιση των εθνικών κόκκινων γραμμών, οι οποίες αφορούν την κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και την άμεση και οριστική απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το καλό κλίμα της συνάντησης, επιβεβαιώνοντας την ταύτιση στρατηγικής ανάμεσα στις δύο πλευρές.
«Δεν μπορεί μέσα στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, σε ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν έτει 2016», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Στη συνάντηση, παρέστησαν ακόμη οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς.
Στην Κορυφή των Επαφών το Χρέος
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το ζήτημα του χρέους αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής αποστολής, η οποία σχεδιάζει να το εντάξει στην κορυφή της ατζέντας στην συνάντηση Τσίπρα-Μπάιντεν, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη το μεσημέρι.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος «έχει τους τρόπους να ασκήσει τις δικές του πιέσεις». Παρόλο που η θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα λήγει στο τέλος του χρόνου, στην κυβέρνηση πιστεύουν πως αξίζει η προσπάθεια να περάσουν στην αμερικανική γραφειοκρατία το μήνυμα ότι το ζήτημα του χρέους συνδέεται άμεσα με την πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας.
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα επιστρατεύτηκαν στην αποστολή οι κ.κ. Παππάς και Χουλιαράκης, οι οποίοι αναμένεται να έχουν επαφές τόσο για το χρέος όσο και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Εκτός από τον Τζο Μπάιντεν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει την Τρίτη και την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.
Ικανοποίηση για το Προσφυγικό
Όσον αφορά το προσφυγικό, σημειώθηκε ότι για πρώτη φόρα το πρόβλημα τέθηκε σε ένα διεθνές πλαίσιο και δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα μεμονωμένο ή ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το προσφυγικό, όπως και το Κυπριακό, θα είναι τα βασικά θέματα της συνάντησης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προσεχή Τετάρτη.