Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με το νέο πρέσβη της Τουρκίας Burak Özügergin το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
Η συγκυρία δεν είναι θετική. Η 23η επέτειος των Υμίων, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ για «γαλάζια πατρίδα» στο Αιγαίο, τα fake news για πολιορκία των Υμίων, ακόμα και οι δηλώσεις υψηλών τόνων του νέου υπουργού Αμυνας, Ευ. Αποστολάκη, συνθέτουν κλίμα υψηλών τόνων.
Από την Κύπρο και τη συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα μεταφέρει στον Τούρκο πρόεδρο το κλίμα της συνάντησης των επτά ηγετών των μεσογειακών χωρών που βρέθηκαν στη Λευκωσία και πως «οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ε.Ε. με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τους στόχους της ελληνικής διπλωματίας για αυτήν την επίσκεψη, που συζητείται κυρίως ότι γίνεται για να ενταχθεί στον προεκλογικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα. Είναι άγνωστο αν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικά βήματα σε κάποιο από τα μεγάλα ή μικρά θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν υπάρχει προετοιμασία για κάτι τέτοιο.
«Αγκάθι» αποτελεί η στάση της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στο τρίγωνο Κρήτης, Καστελλόριζου, Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ υπάρχει ο φόβος της ελληνικής διπλωματίας ο Τούρκος πρόεδρος, εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, να μην υπαινιχθεί ή θέσει θέμα Θράκης, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Η ατζέντα
Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκινάει με την επίσκεψη στην Αγκυρα αύριο το μεσημέρι. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να συζητήσουν βασικά θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αναμένεται να συζητηθούν οι συνεχείς παραβιάσεις, οι προσφυγικές ροές, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ενεργειακά, οι προοπτικές οικονομικών συνεργασιών και φυσικά το Κυπριακό. αλλά και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Θράκη, σε Κων/πολη, Ιμβρο και Τένεδο.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν και διέφυγαν στην Ελλάδα, όπου τους δόθηκε άσυλο.
Πάντως θα επιχειρηθεί η ατζέντα των θεμάτων να μην ανοίξει περισσότερο προκειμένου να μην δοθεί η δυνατότητα στον Ταγίπ Ερντογάν να επαναφέρει ζητήματα όπως η Θράκη. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού να περιλαμβάνει και επίσκεψη στο Φανάρι προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό στη Χάλκη
Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει γίνει μεγάλο γεγονός και όλοι οι κάτοικοι συζητούν αυτό το θέμα.
Η είδηση είναι γνωστή καθώς η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet έχει αναφέρει με πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα το γεγονός πως Ελληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή και ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Mπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε: «Καλώς να ορίσει ο μουσαφίρης μας στην Τουρκία και θα προσπαθήσουμε να τον φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο τρόπο». Ο αμαξάς ο οποίος μας ανέβασε στο λόφο της Ελπίδας όπου βρίσκεται η Σχολή, μας εξέφρασε τη χαρά του: «Μακάρι εμείς να ξεναγήσουμε με την άμαξά μας τον Τσίπρα στο νησί».
Στη Θεολογική Σχολή, η οποία παραμένει κλειστή από το 1971 με απόφαση του τουρκικού κράτους (λειτουργούσε από το 1844 μέχρι και το 1971 και 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες ήταν απόφοιτοί της), επικρατεί ενθουσιασμός καθώς θεωρούν πως η απόφαση Τσίπρα να την επισκεφθεί και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκεί στρέφει την προσοχή στο θέμα του αιτήματος της επαναλειτουργίας της.
Βαρθολομαίος
O Oοικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε πως με την Αλέξη Τσίπρα «θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζουμε ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Ελληνος πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών.
Το ότι η επίσκεψις του κυρίου πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη πραγματοποιείται αυτή την φορά όχι στο Φανάρι αλλά στην Χάλκη έχει και ένα ιδιαίτερον συμβολισμό, διότι γνωρίζουμε όλοι πόσο επιθυμούμε και πόσο χρειαζόμαστε την επαναλειτουργία της Θεολογικής μας Σχολής, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα από τότε που άδικα ανεστάλη η λειτουργία της».
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφθεί τη Σχολή το πρωί της Τετάρτης, να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αίθουσα Συνοδικού, που εγκαινίασε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και κάποιες φορές το χρόνο πραγματοποιείται εκεί η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου.
Αργότερα, μέλη της συνοδείας του πρωθυπουργού, δημοσιογράφοι και μητροπολίτες θα παρακαθήσουν σε γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ρωμιών της Πόλης.
Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος: «Ενωμένοι για την επαναλειτουργία της»
«Και στο Πατριαρχείο και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είμαστε όλοι χαρούμενοι που επιτέλους, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, θα υποδεχθούμε έναν Ελληνα εν ενεργεία πρωθυπουργό της Ελλάδος. Η τελευταία επίσκεψη πρωθυπουργού είχε γίνει το 1933 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος όμως τότε ήταν πρώην πρωθυπουργός και είχε επισκεφθεί τη Χάλκη μαζί με τη σύζυγό του.
»Η προσοχή που δίνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος στη Θεολογική Σχολή πιστεύουμε είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την επαναλειτουργία και ενώνουμε τις προσευχές μας με τις υπεράνθρωπες και πολυχρόνιες προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει ο Πατριάρχης μας να επαναλειτουργήσει αυτή η Σχολή. Και πιστεύουμε πως οι προσευχές μας μαζί με τις πράξεις μας θα δώσουν τα αποτελέσματα. Χαιρόμαστε που και ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι μαζί μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου