Ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να κάνει το χατίρι στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και στον Σταύρο Θεοδωράκη, να μη στερηθούν τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών ακόμη και με απώλεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι αλλαγές αναμένεται να εγκριθούν αύριο στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, όπου δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπουν στην ατζέντα προτάσεις που θα αιφνιδιάσουν την αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή».
Το βέβαιο είναι ότι στις Πρέσπες «βούλιαξαν» τόσο οι ΑΝ.ΕΛ. όσο και το Ποτάμι. Ο Πάνος Καμμένος «πυροβολεί» καθημερινά τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιεί να μην συμπεριλάβει στον ανασχηματισμό τους βουλευτές που είχε προτείνει ο ίδιος.
«Αν ο Τσίπρας λειτουργήσει “δίνω μία καρέκλα, δώσε μία ψήφο”, θα αποδείξει όχι μόνο ότι είναι αχάριστος, αλλά ότι ο ίδιος διέλυσε μια Κ.Ο. που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. «Τον έκανα πρωθυπουργό και με τη μέθοδο της αποστασίας διέλυσε την κοινοβουλευτική μου ομάδα», συνέχισε και απείλησε ότι αν δεν σωθεί η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., κρατάει όπλα και θα τα χρησιμοποιήσει.
Επίσης, ο Πάνος Καμμένος διαμήνυσε στον πρωθυπουργό πως «αν προχωρήσει η αποστασία με τον τρόπο που το έχουν στημένο», οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις 25 Μαρτίου, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θα κάνουμε παρέλαση».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Οι απειλές δεν σταμάτησαν εκεί, προκαλώντας νέα αναταραχή στο Μαξίμου. Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος επρόκειτο να… παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του, πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Νίκου Βούτση στη Βουλή. Κι εκεί ξεκίνησε το σενάριο του κυβερνητικού «καλοπιάσματος» στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ.
Ωστόσο, ο πρώην ΥΠΕΘΑ είχε στείλει νέα ρουκέτα μέσω Διαδικτύου: «Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειάς μου. Πάρε και τα προνόμια, κράτα τους αστυνομικούς. Εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και Ελληνες, Αλέξη».
Από τις Πρέσπες «στέρεψε» όμως και το Ποτάμι. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Αμυράς ανταπέδωσε τα πυρά στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον κάλεσε να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα: «Να βγάλει στη δημοσιότητα ο κ. Θεοδωράκης τα πρακτικά και τις ηχογραφήσεις της κλειστής σύσκεψης που έγινε για το Σκοπιανό, να απαντήσει για ποιον λόγο ψηφίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και αν έχει αναλάβει δεσμεύσεις και έναντι ποίων», δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς στον ΣΚΑΪ.
Και συνέχισε: «Οταν αποχώρησε ο Καμμένος από την κυβέρνηση, το Ποτάμι δεν βγήκε να πει στον Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν το έκανε ποτέ, μόνο εγώ το έκανα. Στην τροπολογία για τα αντισταθμιστικά το Ποτάμι είπε “την ψηφίζουμε, είναι καλή”, εγώ και πάλι τότε δεν τη στήριξα. Την Πέμπτη το βράδυ κάναμε το Πολιτικό Συμβούλιο. Εβγαλαν 9 δευτερόλεπτα ηχογραφήσεων, ας τα βγάλουν όλα».
Με ανακοίνωσή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η θέση του Ποταμιού ήταν πως το «Μακεδονικό πρέπει να λυθεί με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes» και πως το «ερώτημα είναι γιατί δεν δειλιάσαμε. Γιατί δεν τρέξαμε και εμείς να κρυφτούμε στις κομματικές σπηλιές, αφήνοντας τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές να αλωνίζουν στα τηλεοπτικά πάνελ, στα συλλαλητήρια και στη Βουλή».
Τα δύσκολα όμως συνεχίζονται για το Ποτάμι, καθώς ο Γρηγόρης Ψαριανός φέρεται αποφασισμένος να απαντά σε κάθε επίθεση που θα δέχεται από τον επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ δεν λείπουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό και μεταξύ στελεχών για το «ναι» στις Πρέσπες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο με φόντο τις ευρωεκλογές, αν και ο δρόμος προς τις κάλπες δεν φαίνεται ότι είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η «υποδοχή» που συνάντησε στη Θεσσαλονίκη, όπου «ανέβηκε» για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια, με μια κυρία να τον καταγγέλλει για τη θετική του ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]