Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελεσίγραφο από τους δανειστές για τις τράπεζες

Φρένο και από Βρυξέλλες στα σχέδια του Μαξίμου για την πρώτη κατοικία

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα μήνα προθεσμία δίνουν οι δανειστές στο οικονομικό επιτελείο για να παρουσιάσει λύσεις στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών, αν δεν θέλει να ξαναγυρίσουμε στην εντός Μνημονίου εποχή των πιέσεων και των απειλών.

Παρότι επισήμως το θέμα για την Ελλάδα εστιάζεται στη δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το πραγματικό ζητούμενο, κυρίως για την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, είναι η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα άμεσα.

Τούτο διότι μια -όλο και περισσότερο ενδεχόμενη- νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όχι μόνο θα φρενάρει την αναιμική ανάπτυξη αλλά θα είναι ωρολογιακή βόμβα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία, αν εκραγεί, μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων σε όλη την ευρωζώνη.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει λύσεις για τις τράπεζες ως το τέλος του μήνα, αφήνοντας σε χαμηλότερη προτεραιότητα τις δεσμεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι Βρυξέλλες κρατούν για πολιτικούς λόγους χαμηλούς τόνους στις «παρασπονδίες» που αφορούν στην πρόσφατη αύξηση του κατώτερου μισθού, που ήταν διπλάσια από αυτή που είχε συζητηθεί στην Αθήνα και τη μικρότερη που αφορά στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Αφενός δεν θέλουν να χαλάσουν την «ιστορία επιτυχίας» που έχουν χτίσει για την Ελλάδα και αφετέρου, με το φόβο της Ακροδεξιάς, τηρούν χαμηλούς τόνους για «φιλολαϊκά» μέτρα που θεσμοθετούνται από την κυβέρνηση πέραν των συμπεφωνημένων.

Συνεχίζουν να μιλούν χαμηλόφωνα για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Στέλεχος της Επιτροπής, πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις, μετά από επίσημη ενημέρωση για τις συζητήσεις στην Αθήνα την προπερασμένη εβδομάδα, που ήταν γενικά θετική, τόνιζε σε πηγαδάκι ότι «Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν έχουν τελειώσει τίποτα από όσα συμφωνήσαμε».

Παρ’ όλα αυτά και η έκθεση που θα βγει στις 27 του μήνα θα είναι «θετική» αν και με κάποιες υποσημειώσεις για καθυστερήσεις, όπως άλλωστε και η έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση, που βγήκε τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, στο θέμα των τραπεζών -αν και προς τα έξω φαίνεται να διατηρούν μια απόλυτα διακριτική στάση αναμένοντας τις προτάσεις τις ελληνικής πλευράς- το παρασκήνιο οργιάζει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Στο πλευρό του ΠΟΥ η Ε.Ε. – Έκκληση να αναθεωρήσει την απόφασή του ο Τραμπ

Tinad

Αντιμέτωπη με αρκετή… γκρίνια η Μέρκελ για το γαλλογερμανικό σχέδιο – Άκαμπτη στάση της Αυστρίας

Tinad

Προσοχή: Νέα απάτη με την… ανταλλαγή κάρτας SIM – Συναγερμός λόγω e-banking

Ανδρέας Ντίνης

Τι προβλέπει η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 500 δισ. ευρώ – Η στάση των «σκληρών» του Βορρά

Tinad

Ρέγκλινγκ: Εξοικονόμηση ως και 800 εκατ. ευρώ μέσω ESM για την Ελλάδα

Tinad

Έρευνα: Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της τηλεργασίας για τους γονείς

Tinad

21,5 δισ. ευρώ ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ τον Απρίλιο 2020

Evanthia Karra

Τσαβούσογλου: Η ένταξη της Τουρκίας θα καταστήσει την Ε.Ε. ισχυρότερη

Tinad

Επιδότηση δόσεων ή αναστολή πληρωμών για ένα εξάμηνο για 500.000 δανειολήπτες

Ανδρέας Ντίνης