Ανεξαρτήτως του πού θα καταλήξουν οι μεθοδεύσεις και τα κόλπα του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Βούτση για τη διατήρηση των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΑΝ.ΕΛ. και του Ποταμιού και παράλληλα την ένταξη των +6 βουλευτών που συνθέτουν τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κοινή πεποίθηση στο κυβερνών κόμμα είναι ότι αν συνεχίσουν να ευτελίζουν τους θεσμούς και την πολιτική, τότε δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα στην κυβέρνηση.
Ολα δείχνουν ότι η επίμαχη ρύθμιση για να αλλάξει ο Κανονισμός της Βουλής θα κατατεθεί τελικά αύριο, το πρόβλημα όμως για τον κ. Τσίπρα και το Μαξίμου είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης αντιλαμβάνεται αυτές τις κινήσεις ως… μαγειρέματα που πλήττουν τους θεσμούς και την κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Η δήλωση της… γκαζόζας του βουλευτή Αριστείδη Φωκά, η με… υπερηφάνεια αποκάλυψη Καμμένου ότι εκείνος είπε στον κ. Φωκά να πάει να πιει μία γκαζόζα για να δουν στον ΣΥΡΙΖΑ τι σημαίνει να εγκαταλείπουν τους ΑΝ.ΕΛ., οι δηλώσεις Παπαχριστόπουλου ότι του χάλασε το αυτοκίνητο και γι’ αυτό δεν πήγε την Παρασκευή το πρωί στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ μετά δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής τον παρακάλεσε να μην παραιτηθεί ακόμα για να ψηφίσει το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, έχουν οδηγήσει τους Ελληνες πολίτες, ακόμα και αυτούς που δεν είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, να λένε ότι τέτοιο ευτελισμό δεν έχουν γνωρίσει η πολιτική και η Βουλή.
Σε αυτό το κλίμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πολιτικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα στοχεύει η κυβέρνηση να φτάσει τουλάχιστον ως τον Μάιο και τις τριπλές εκλογές.
Θεωρούν ωστόσο πολύ πιθανό, αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα εντός και εκτός Βουλής και η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία συνεχίσει να αναδίδει άρωμα… επιθεώρησης -«δεν καταφέρει να βρει το βηματισμό της», όπως λένε, για να μην εκφράσουν πραγματικά πώς αξιολογούν αυτό που και οι ίδιοι βλέπουν-, η κυβέρνηση να ζοριστεί και να μην καταφέρει να ψηφίσει ακόμα και αυτά τα θετικά νομοσχέδια που έχει προγραμματίσει στη Βουλή, προσπαθώντας να αλλάξει το βαρύ για αυτήν κλίμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Ε.Τ.»: Μέρισμα ανάπτυξης και προόδου για την ελληνική κοινωνία
Στήνει… παρασκήνιο
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, υποστηρίζουν ωστόσο ότι έχει δύο βασικούς λόγους να θέλει η κυβέρνησή του να αντέξει ως το φθινόπωρο.
Ο πρώτος είναι ο ορισμός του Ευρωπαίου επιτρόπου που θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που αναμένεται να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως στρατηγική επιλογή να παραμείνει ως η μόνη εναλλακτική στο σύστημα εξουσίας, είναι σημαντικό να διατηρήσει το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ και τις σχέσεις που έχει όλον αυτόν τον καιρό φτιάξει, στο ευρωσύστημα. Θέλει να μπορεί να διαρρέει στους ευρωπαϊκούς κύκλους και να ακούγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ορμπανίζει» (σ.σ.: δηλαδή ταυτίζεται με το λαϊκιστή, ακροδεξιό Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπαν), ότι απομακρύνεται από τις θέσεις και τις αντιλήψεις της μετριοπαθούς ευρωπαϊκής Δεξιάς που κάνει κουμάντο στις Βρυξέλλες κοκ. Και γι’ αυτό το σκοπό, όπως μεταφέρουν όσοι γνωρίζουν τα σχέδιά του, θέλει έναν επίτροπο της δικής του επιρροής στην Κομισιόν, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντιπολίτευση και η Ν.Δ. κυβέρνηση.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο ορισμός των διοικήσεων των ανωτάτων δικαστηρίων, που επίσης αναμένεται μέσα στον Ιούνιο. Εχοντας δώσει τέτοιο αγώνα, πάνω και κάτω από το τραπέζι, για να τοποθετήσει την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μπορεί κανείς να αναλογιστεί πόσο σημαντικό είναι για το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθούν στις διοικήσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας πρόσωπα της δικής του επιρροής. Οταν στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ένα μεγάλο μέρος της δύναμης και του κύρους της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας περνά μέσα από τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όταν το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ φοβάται από τώρα ότι πολλές υποθέσεις της περιόδου 2015-2019 μπορεί να καταλήξουν στις αίθουσες των ανωτάτων δικαστηρίων, όταν πρόσωπα της κυβέρνησης μπορούν σήμερα να έχουν ισχυρό λόγο στη λειτουργία της Δικαιοσύνης διατάσσοντας ποιες υποθέσεις θα παίρνουν προτεραιότητα έναντι άλλων που σκοπίμως χρονίζουν (π.χ. δίκη Χρυσής Αυγής), εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί τα πρόσωπα της σημερινής εξουσίας δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στο ποιοι θα τοποθετηθούν στις διοικήσεις των ανωτάτων δικαστηρίων το καλοκαίρι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]