Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι, σε συνδυασμό και με το νέο Σύνταγμά τους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούμε ακόμα και στο άμεσο μέλλον αντιμέτωποι με νέες εκδηλώσεις αλυτρωτισμού, αφού οι γείτονες θα είναι πλέον «Μακεδόνες» και με τη σφραγίδα του ελληνικού κράτους και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα διατηρήσουν μόνο το όνομα «Μακεδονία».
Προς την εξέλιξη αυτή συνηγορούν τρία επιπλέον καθοριστικά στοιχεία:
• Πρώτον, ότι στο σκοπιανό Σύνταγμα προβλέπονται ήδη εξαιρέσεις από την αντικατάσταση των λέξεων «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με τη νέα ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ότι παραμένουν προκλητικές αναφορές στο Σύνταγμά τους (άρθρο 36), για «ξεχωριστή ταυτότητα του “μακεδονικού λαού”, “μακεδονική” πολιτειακή υπόσταση και βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και των “μακεδονικών” εθνικοαπελευθερωτικών πολέμων»!
• Δεύτερον, ότι οι τροποποιητικές διατάξεις του Συντάγματος της «Βόρειας Μακεδονίας» θα ισχύσουν όχι αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα, δηλαδή όχι από τώρα, αλλά μετά την κύρωση και πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ – παραβίαση που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση.
• Και, τρίτον, ότι τα επίσημα έγγραφα της σκοπιανής δημόσιας διοίκησης θα προσαρμοστούν στη νέα ονομασία μέσα σε μία πενταετία, αλλά με αφετηρία το άνοιγμα του αντίστοιχου κεφαλαίου της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε. Με άλλα λόγια, η αλλαγή της ονομασίας παραπέμπεται για το απώτερο μέλλον, για να μην πούμε στις ελληνικές καλένδες.
5 «ΝΑΡΚΕΣ» ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Με την κύρωση της συμφωνίας, η κυβερνητική πλειοψηφία άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς, πέραν της γλώσσας και της ταυτότητας, δημιουργείται μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, τα οποία θα βρούμε άμεσα μπροστά μας στους τομείς του εμπορίου και της παραγωγής, της εκπαίδευσης και της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών και κυρίως των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
1 Ιθαγένεια – εθνικότητα: Η ιθαγένεια των πολιτών του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και θα εγγράφεται έτσι σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα» (άρθρο 1, παρ. 3 εδ. β). Το γεγονός ότι οι γείτονες κατοχυρώνουν την εθνικότητα «Μακεδόνες», αφού κανείς δεν θα δίνει σημασία στον αστερίσκο που θα λέει ότι είναι «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» σημαίνει ότι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι Βορειοελλαδίτες για το εάν θα μπορούν και εκείνοι να αποκαλούνται Μακεδόνες.
2 Εμπορικά σήματα: Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να ανακύψει θέμα με τις εμπορικές ονομασίες που χρησιμοποιούνται από ελληνικής πλευράς, καθώς μπορεί να ζητηθεί ακόμα και να ξηλωθούν όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούν την ελληνική Μακεδονία ως ονομασία προέλευσης. Χαρακτηριστικά (άρθρο 1, παρ. 3θ), αναφέρεται ότι «σε σχέση με τα προαναφερόμενα όνομα και ορολογίες στις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), τα Μέρη συμφωνούν να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές κοινότητές τους να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα επιδιώξουν και θα βρουν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες (commercial names), τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες (trademarks και brand names), και όλα τα σχετικά ζητήματα σε διμερές και διεθνές επίπεδο».
3 Σχολικά βιβλία: Ορίζεται (άρθρο 8, παρ. 5) ότι «εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα». Η Επιτροπή «θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστον από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστον από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιεσδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού».
4 Το σύμβολο της Βεργίνας (άρθρο 8, παρ. 3): Η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δεσμεύεται ότι «δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του. Εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσης συμφωνίας, θα προβεί στην αφαίρεση του συμβόλου που απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του από όλους τους δημόσιους χώρους και δημόσιες χρήσεις στην επικράτειά του. Αρχαιολογικά τεχνουργήματα δεν εντάσσονται στο πεδίο αυτής της πρόνοιας».
5 Επίλυση διαφορών: Σύμφωνα με το άρθρο 19, «οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των Μερών σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμογή της παρούσης συμφωνίας και δεν έχει επιλυθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που αναφέρονται στο άρθρο 19 (2), μπορεί να υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]