Η συμφωνία έλαβε 153 θετικές ψήφους, έναντι 146 αρνητικών από τους βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ τελικά ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών».
Την πλειοψηφία στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για να κυρώσει τη συμφωνία την έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ελενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Δανέλλης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Μια ονομαστική ψηφοφορία η οποία σημαδεύτηκε από το επεισόδιο που προσπάθησαν να στήσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αλλά και από το πανό που ανήρτησε την ώρα που ψήφιζε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων (Ε.Κ.) Γιάννης Σαρίδης. Το έναυσμα για τη δημιουργία ενός επεισοδίου προς άγραν εντυπώσεων της Χρυσής Αυγής έδωσε ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης φωνάζοντας «όχι στην προδοσία», ενώ το σόου προσπάθησαν να το συνεχίσουν ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατέστησε εξαρχής σε όλους πως δεν θα επιτρέψει να προκληθεί επεισόδιο και να διακοπεί η ψηφοφορία, ζητώντας από τους ψηφολέκτες αυτές τις ψήφους να τις καταχωρίζουν ως «όχι». Επεισόδιο δημιούργησε όμως και ο βουλευτής της Ε.Κ. Γιάννης Σαρίδης, που σήκωσε ένα πανό την ώρα που ψήφιζε, το οποίο έγραφε «Δεν φταίει η Δημοκρατία για το ξεπούλημα της Μακεδονίας». Και στην περίπτωση αυτή ο Πρόεδρος της Βουλής έδρασε πυροσβεστικά, ενώ λίγο αργότερα ο κ. Σαρίδης με γραπτή δήλωσή του αναφέρει πως ο πολιτικός αυτός ακτιβισμός οργανώθηκε σε συνεννόηση με τη Διοικούσα Επιτροπή του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας.
Οι θετικές ψήφοι της υπουργού Τουρισμού κ. Κουντουρά και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παπακώστα «κέρδισαν» χειροκρότημα πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης ως «επιδοκιμασία» για τη… σταθερότητα των πολιτικών θέσεων και αρχών!
Οι τόνοι στο κόκκινο στην Ολομέλεια, πάντως διατηρήθηκαν αμείωτοι στο σύνολο και των 38 ½ ωρών συνεδριάσεων, αυτές τις τρεις ημέρες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες, με την έναρξη της συνεδρίασης, ήταν παρών στην αίθουσα της Ολομέλειας για να ακούσει τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ήταν και σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έκανε δευτερολογία, να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, μετά την άρνηση του κ. Βούτση να της δώσει το λόγο (για να μην ανοίξει νέος κύκλος ομιλιών των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού), περιορίσθηκε σε μια μικρή παρέμβαση-απάντηση στον κ. Τσίπρα και στα όσα είπε προχθές το βράδυ. Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε κυρίως στα εσωτερικά της «κεντροαριστεράς» πολυκατοικίας, στις μετεγγραφές βουλευτών και στη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων από τον κ. Τσίπρα, ενώ ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για όσα κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος περί παρεμβάσεων και υποδείξεις που είπε ότι κάνει σύμβουλος του πρωθυπουργού σε δικαστές και εισαγγελείς σε υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]