Η ανακοίνωση του κόμματος συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Ας ξαναδιαβάσουν την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος μας. Το Ποτάμι στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων. Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την οικονομία και τα εθνικά θέματα επείγει να δούμε όλοι, τη μεγάλη εικόνα.
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει στα βόρεια σύνορα της. Αντίθετα, πρέπει να στρέψει την προσοχή της στα ανατολικά σύνορα. Η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις και στήριξη από τους ισχυρούς μας συμμάχους στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Δεν θα αφήσουμε λοιπόν τον καταρρέοντα Τσίπρα να εμφανίζεται αυτός και μόνο αυτός ως ο σοβαρός και αξιόπιστος συνομιλητής», τονίζει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο κύριος εκφραστής του εθνικού απομονωτισμού. Η φιλοευρωπαϊκή του στάση σήμερα είναι ευκαιριακή και εξυπηρετεί μόνο τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Αύριο με την πρώτη ευκαιρία ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ξαναγίνουν ‘φιλομαδουριστές’, ‘φιλορώσοι’, ‘φιλοιρανοί’, ‘φιλοοτινάναι’, αρκεί να θεωρήσουν ό,τι τους βολεύει. Το Ποτάμι, αντίθετα, ήταν, είναι και θα παραμείνει η πολιτική δύναμη που σκέφτεται πρώτα την πατρίδα και μετά το κομματικό του συμφέρον», αναφέρει το Ποτάμι κλείνοντας.
Τι αποφασίστηκε χθες
Με σύστημα… 2-2-1 φαίνεται πως θέλει να «ρίξει» την ψήφο του για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει στην Ελληνική Βουλή καθώς από την χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος προέκυψε πως οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Έτσι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχουμε 2 βουλευτές που θα πουν ναι στην συμφωνία για το Σκοπιανό, τους Σταύρο Θεοδωράκη και ο Γιώργο Μαυρωτά, 2 βουλευτές που πιθανότατα θα πουν όχι, τους Γιώργο Αμυρά και Γρήγορη Ψαριανό και έχουμε έναν που που δεν έχει δηλώσει ακόμα τι στάση θα κρατήσει τον Σπύρο Λυκούδη, αλλά φαίνεται να προσανατολίζεται στην αποχή.
Μεταξύ των κεντρικών συμπερασμάτων ήταν ότι το κόμμα θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία κάνοντας λόγο για υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης.
Αναλυτικά η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου
-Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο την νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με τη χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στην Δημοκρατία.
-Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για την γειτονική χώρα.
Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με την συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:
-Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.
-Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με την σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.
-Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]