Στην Ελλάδα έχουν χάσει την αξιοπιστία τους τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και κυρίως η τηλεόραση, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κοινού να ενημερώνεται από τα κοινωνικά δίκτυα, και αυτό δικαιολογεί εν μέρει την τεράστια παραφιλολογία και στο θέμα αδειοδότησης των καναλιών, το οποίο ήταν συνταγματική υποχρέωση της χώρας, τόνισε ο γγ Ενημέρωσης.
Το φάσμα δεν μπορεί να χωρέσει απεριόριστα κανάλια, σημείωσε ο Λ. Κρέτσος, τη στιγμή που η DIGEA αυτή τη στιγμή παραβιάζει κανονισμούς σε σχέση με το HD και άλλες παραμέτρους. Έχουμε μελετήσει το φάσμα και βάσει μελετών δεν μπορούμε να μιλάμε για απεριόριστα κανάλια, και με κανόνες της αγοράς και βάση τεχνολογικών υποδομών, πρόσθεσε.
Η αδιάβλητη διαδικασία της αδειοδότησης προχωρά κανονικά, τόνισε, και τώρα είναι στο χέρι της Δικαιοσύνης (αναφερόμενος και στις αποφάσεις του ΣτΕ) να κάνει τη δουλειά της. Εμείς, συμπλήρωσε ο γγ Ενημέρωσης, θεωρούμε ότι από την πλευρά μας κάνουμε το σωστό και ότι λειτουργούμε με βάση του όσα ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα.
Σχετικά με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε από την αρχή ισχυρό ΕΣΡ, αλλά δεν μπορεί να παραλύσει το κράτος εάν κάποιες πολιτικές δυνάμεις εμποδίσουν το μέσο. Ο νόμος Παππά είναι απολύτως συμβατός με το Σύνταγμα, καθώς και όλες οι αποφάσεις της ΓΓΕΕ, το πόθεν έσχες, τα πρακτικά κλπ, είναι σύννομα, συμπλήρωσε. Έκανε λόγο για ένα «παράλυτο» ΕΣΡ τα τελευταία χρόνια, «αφημένο», το οποίο με τον τρόπο αυτό συνετέλεσε και στην αποσύνθεση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. «Ωστόσο, το ΕΣΡ δεν είναι αυτοσκοπός», τόνισε, «είναι το μέσο για τις συνταγματικές επιταγές που πρέπει να εφαρμόζονται».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους και ό,τι πει η Δικαιοσύνη, δήλωσε αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται, ενώ τόνισε πως «σε σχέση με τον διαγωνισμό αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί ήταν επιτυχημένος και από πλευράς διαδικασίας και από το ύψος του τελικού τιμήματος για το Δημόσιο, αλλά και από πλευράς ισονομίας».
Τα κανάλια μετά τις 80 μέρες που απομένουν μέχρι την εφαρμογή του νόμου δεν κλείνουν, σημείωσε ο κ. Κρέτσος, απλά θα σταματήσουν να εκπέμπουν σε ψηφιακή ευρυεκπομπή. Από εκεί και πέρα, μπορούν να παράγουν και να διανέμουν περιεχόμενο και να εκπέμψουν με άλλες μορφές τεχνολογίας, πρόσθεσε. «Δεν μπαίνει μαύρο» τόνισε ο κ. Κρέτσος, «έχει υπάρξει αρκετό διάστημα για να προετοιμαστούν όλοι, για μια διαδικασία αδειοδότησης που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια».
Όσον αφορά τις οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό, σημείωσε ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες έγινε με βάση όσα αναφέρονται στην προκήρυξη του νόμου. «Όποιος αισθάνεται ότι έχει αδικηθεί», προσέθεσε, «μπορεί να πάει στα δικαστήρια». Για το αν τα κανάλια που πήραν άδεια είναι βιώσιμα, δήλωσε ότι με τις νέες εφαρμογές της τεχνολογίας σε όλους τους οπτικοακουστικούς τομείς, υπάρχουν δυνατότητες για τους νέους επιχειρηματίες.
πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ