Τη «χαρά» που του είχε προκαλέσει προ μηνών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, οπότε, συντασσόμενος με το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της γείτονος, VMRO, αλλά και με τη Μόσχα, είχε κάνει λόγο για απαξίωση της συμφωνίας, στη συνέχεια διαδέχτηκε η «απογοήτευση», όταν τον Οκτώβριο του 2018 υπερψηφίστηκε για πρώτη φορά η έναρξη των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ.
Και τώρα, στην τελική ευθεία για την έγκριση της συμφωνίας, απλά είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στο ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Στην πραγματικότητα, η αγωνία του ελάχιστα απείχε από τη νευρικότητα του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, άλλοτε επικεφαλής του VMRO, σκληροπυρηνικού εθνικιστή και πλέον «φυγά» στην Ουγγαρία, Νίκολα Γκρουέφσκι, όταν το απόγευμα της Παρασκευής, κάνοντας χρήση του Facebook (!), καλούσε τους Σκοπιανούς βουλευτές να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αγωνία στο παρά πέντε
Μεταξύ άλλων, έγραφε: «Αυτή η νύχτα προσφέρει στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μια τελευταία ευκαιρία για να αναθεωρήσουν και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και το προσωπικό. Η πλειοψηφία των πολιτών, όπως έδειξε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν αποδέχεται τη συμφωνία για το όνομα.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Αλλά αυτή η κυβέρνηση-μαριονέτα αντιτάσσεται στη λαϊκή βούληση και είναι αποφασισμένη να φυλακίσει και να συντρίψει όλους όσοι σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά της».
Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, ακόμα και τώρα, «υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί μια καλύτερη και πιο δίκαιη συμφωνία, αλλά και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να γίνει με ένα λογικό συμβιβασμό».
Η παρέμβαση Γκρουέφσκι, εν μέσω κρίσιμων ψηφοθηρικών μαγειρεμάτων, προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζ. Ζάεφ (SDSM).
Το SDSM δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Γκρουέφσκι ως «δειλό φυγά» και «υπέρμαχο των αντιδυτικών απόψεων» και τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, VMRO και «Ενωμένη Μακεδονία» (το δεύτερο είναι ένα μικρό φιλορωσικό κόμμα) ως «πιόνια» του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
Διαβάστε ολόκληρο άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]