Η προεκλογική περίοδος αποτελεί σταθερά το προσφορότερο έδαφος για ανατροπές, αποκαλύψεις και καταγγελίες, ενώ αυτή τη φορά το… όπλο της κυβέρνησης κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να γύρισε μπούμερανγκ μετά τις καταγγελίες του υπόπτου πλέον Ν. Μανιαδάκη για άσκηση πιέσεων προκειμένου να βάλει στο κάδρο των ερευνών τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Αδωνι Γεωργιάδη.
Ανεξάρτητα από το βαθμό εμπλοκής ή μη του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, το αφήγημα της υπόθεσης αλλάζει και με τη νέα εξέλιξη ενισχύει τη θεωρία της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας. Το πινγκ πονγκ μεταξύ των δύο πλευρών θέτει σε αμφισβήτηση τη σοβαρότητα της έρευνας, καθώς η μια πλευρά λέει πως τόσο καιρό ο κ. Μανιαδάκης δεν αποκάλυπτε όσα ήξερε και η άλλη πλευρά πως πιεζόταν να καταθέσει κατά συγκεκριμένων πολιτικών. Ταυτόχρονα, η πλευρά της Εισαγγελίας αφήνει υπόνοιες πως στις αμερικανικές αρχές τα αποκάλυπτε όλα και στις ελληνικές αρχές ήταν «αφηρημένος και γενικόλογος», ενώ ο ίδιος υποστηρίζει πως στις ελληνικές αρχές έχει δώσει σημαντικά στοιχεία, ενώ στους Αμερικανούς ήταν φειδωλός.
Στο επίκεντρο
Οι δηλώσεις Μανιαδάκη θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση την εισαγγελική έρευνα, η οποία αμφισβητήθηκε ξανά από την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου τους προηγούμενους μήνες. Στο επίκεντρο του σαματά μπαίνει για δεύτερη φορά η σημερινή εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, όπως και οι κινήσεις της γύρω από την έρευνα. Οι παροικούντες τους κόλπους της Δικαιοσύνης σχολιάζουν τη δύσκολη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς οι εισαγγελείς Διαφθοράς φέρονται ως άνθρωποι του περιβάλλοντός του.
Σημειώνεται ότι στο μακρινό 2003, όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξελέγη προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών με τη στήριξη των τότε νεαρών αντιεισαγγελέων, την επομένη της εκλογής του προσπέρασε την επετηρίδα και αντικατέστησε όλους τους παλαιούς εισαγγελείς, που κατείχαν νευραλγικά πόστα, με νεαρούς αντιεισαγγελείς της σειράς του 1998, με αποτέλεσμα τη γέννηση των εισαγγελέων της αποκαλούμενης «σχολής Παπαγγελόπουλου».
Ανάμεσά τους τότε, ήταν ο Ηλίας Ζαγοραίος, προϊστάμενος για δύο θητείες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η Ελένη Τουλουπάκη, εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, η Ειρήνη Τζίβα, προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.
Κατά Πολάκη
Την ίδια ώρα, άνοιξε νέο μέτωπο μεταξύ των λειτουργών της Δικαιοσύνης και του Παύλου Πολάκη. Οι δικαστές και εισαγγελείς κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους για θεσμική εκτροπή και προσωπική στοχοποίηση σχετικά με την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στο Facebook, ο οποίος, αναφερόμενος ονομαστικά σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τους ζήτησε σχεδόν εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων δικογραφιών. Ο υπουργός Υγείας «παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας», τονίζει η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας, κάνοντας λόγο για παρέμβαση και ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τα λεγόμενα του υπουργού της κυβέρνησής του.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη, ονομαστικά κατά δικαστών που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς, αναφέρει πως αυτό δεν είναι ανεκτό, όπως και το γεγονός ότι «ο πρωθυπουργός τον καλύπτει». Καλεί δε «τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς οι Αρχές προχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι του καθηγητή, λίγες μόλις μέρες μετά την ποινική του δίωξη για δωροδοκία και την ανάκληση της απόφασης για υπαγωγή του σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Ηδη το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στο διάστημα της ασκηθείσας ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Μανιαδάκη διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια Μαρίνα Μπόζνου, ενώ ο καθηγητής δήλωσε μέσω του συνηγόρου του στη δικαστική λειτουργό ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα είναι στη διάθεση των ανακριτικών αρχών.
Θέλει… διαβατήριο
Μετά την πρωτοτυπία της μεταστροφής από προστατευόμενο μάρτυρα σε κατηγορούμενο, ο Νίκος Μανιαδάκης ετοιμάζεται τη Δευτέρα να προσφύγει κατά της διάταξης που του απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα. Ωστόσο, σχετικά με τις καταγγελίες περί πιέσεων που υποστηρίζει πως δέχτηκε, δικαστικές πηγές σχολιάζουν με έμφαση ότι πλέον «είναι κατηγορούμενος και μπορεί να λέει ό,τι θέλει». Ο άτυπος σύμβουλος Υγείας πρώην υπουργών, το προηγούμενο διάστημα στοχοποιήθηκε και από τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες («Μάξιμος» και «Κατερίνα»), οι οποίοι, σε καταθέσεις τους προ ολίγων μηνών, υποστήριξαν ότι ο «Γιάννης Αναστασίου» (σ.σ.: το ψευδώνυμο του Ν. Μανιαδάκη) δωροδοκήθηκε από τη φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, όταν γνωστοποιήθηκε στον ίδιο η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, φέρεται να ενημερώθηκε από τις Αρχές ότι έχουν «εισφερθεί» στοιχεία σε βάρος του από τους άλλους προστατευόμενους μάρτυρες.
Ειδικότερα, από τον Νοέμβριο του 2017, η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» είχε αναφερθεί στο πρόσωπο του Νίκου Μανιαδάκη λέγοντας ότι «εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novartis εν γνώσει του υπουργού».
Πηγές της Εισαγγελίας Διαφθοράς πιθανολογούν ότι ο κ. Μανιαδάκης είχε ενδεχομένως αντιληφθεί την πιθανότητα άρσης της προστασίας του και της μετατροπής του σε κατηγορούμενο, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να ζήσει στο εξωτερικό με την οικογένειά του. Μια κίνησή του που προβλημάτισε τους εισαγγελικούς λειτουργούς ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα που φέρεται να υπέβαλε ο κ. Μανιαδάκης, ζητώντας την ανάκληση των επιπλέον μέτρων επιτήρησης-ασφάλειας που είχε λάβει η Αστυνομία λόγω της μέχρι πρότινος ιδιότητάς του ως προστατευόμενου μάρτυρα. Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει τις Αρχές για το ταξίδι του στην Ισπανία και είχε ανταλλάξει και ευχές για τις γιορτές με την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αυτή η εκδοχή δεν επιβεβαιώνεται από την άλλη πλευρά. Βασικό επιχείρημα των Αρχών είναι ο «συναγερμός» που σήμανε με την είδηση μεταφοράς σύσσωμης της οικογένειας στην Ισπανία.
Τα ερωτήματα, οι καταθέσεις και οι αιχμές
Η υπόθεση και η αλλαγή πλεύσης προκαλούν αρκετά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις. Για παράδειγμα, ο κ. Μανιαδάκης, αν και ζήτησε την προστασία της ελληνικής Δικαιοσύνης, στην Αμερική μίλησε ως εθελοντής μάρτυρας χωρίς «κουκούλα». Μάλιστα, ο ίδιος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι προσήλθε να καταθέσει για να ξεκαθαριστεί ο ρόλος του, επειδή στο παρελθόν είχε βλαφθεί από τη δημοσιότητα, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα μπορούσε να επιτύχει το σκοπό του καλύτερα με κατάθεση χωρίς προστασία και με το πραγματικό του όνομα.
Στην ίδια συνέντευξη υποστήριξε ότι ξεκίνησε να καταθέτει ως εμπειρογνώμονας, προσφέροντας στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα και έκανε λόγο για πιέσεις, υπονοώντας ότι υπήρχε εμμονή σχετικά με το αν υπήρξαν δωροδοκίες στα πρόσωπα του Α. Σαμαρά, του Α. Γεωργιάδη και του Γ. Στουρνάρα.
Είχε… δείξει
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν μίλησε για πρόσωπα, όμως στις πρώτες του καταθέσεις αφήνει σαφείς υπόνοιες δωροδοκίας για τον Μάριο Σαλμά, αλλά και αιχμές για τους Α. Γεωργιάδη και Ανδ. Λοβέρδο.
Σχετικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο προστατευόμενος μάρτυρας υποστήριξε ότι επί υπουργίας του στην προετοιμασία και διαμόρφωση του δελτίου τιμών συμμετείχαν συγκεκριμένα άτομα -ορισμένα εκ των οποίων κατονόμασε ενδεικτικά- «τα οποία από κοινού προετοίμαζαν τη διαμόρφωση του δελτίου τιμών». Πρόσθεσε πως «την περίοδο εκείνη υπήρξαν μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και τη μεθοδολογία επεξεργασίας τους», ενώ εκτίμησε ότι επειδή τα άτομα εκείνα ήταν στενοί συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, ο οποίος υπέγραφε τις τελικές αποφάσεις, «λογικά θα ήταν αδύνατο να μη γνώριζε».
Πιο σίγουρος είχε εμφανιστεί στην κατάθεσή του για τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. «Ηταν διάχυτη η φήμη πως στο χώρο των φαρμακευτικών εταιριών και στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών ο Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών. Συναντούσε πάντα μόνος του τους εκπροσώπους των εταιριών χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε συνεργάτη του. Είχε διαφορετικές γραμματείς από ό,τι στο υπουργείο και επιπλέον διατηρούσε τις τιμές των φαρμάκων και τα δελτία τιμών στον προσωπικό του υπολογιστή και είχε απευθείας συνεργασία και πρόσβαση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των τιμών με τα στελέχη του ΕΟΦ.
Μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη στην αγορά ότι επί υπουργίας του υπήρξαν περιπτώσεις αυξήσεως τιμών, όπως για παράδειγμα του φαρμάκου Lucentis, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν έχει δοθεί καμία αύξηση τιμής ούτε για τις περιπτώσεις διόρθωσης τιμών σε περίπτωση λάθους», είχε καταθέσει ως «Γιάννης Αναστασίου». Μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι υπήρξε και κατά ένα τρόπο μάρτυρας δωροδοκίας, καθώς έπειτα από συνάντηση του Μάριου Σαλμά με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης, «στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]