Λίγες ημέρες πριν από την απόφαση του κ. Τσίπρα για το πότε θα έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ως κυβέρνησης ψήφου ανοχής, φέρνει σε δύσκολη θέση βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έχουν μεν δημοσίως μιλήσει θετικά για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, έχουν όπως ταυτοχρόνως πει ότι αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ. τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα γίνουν το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει στην κυβέρνηση.
«Δεν εξετάζουμε κανένα απολύτως ενδεχόμενο, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια, ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης ή όποιος άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια θα έχουμε μια κυβέρνηση όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, – θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή», είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να μετατρέψει η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί στο γεγονός ότι πριν από ένα εξάμηνο ο κ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά η ασυνέπεια λόγων και έργων δεν είναι το μείζον με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αφενός αποκλείει κάθε ενδεχόμενο οι ΑΝ.ΕΛ. να ψηφίσουν ως κόμμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αφετέρου φέρνει και σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βουλευτές εκτός σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ προσμετρά ως «ναι» στην αριθμητική της συμφωνίας των Πρεσπών. Βουλευτές που ναι μεν έχουν μιλήσει θετικά για τη συμφωνία, αλλά έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε πολιτικά παιχνίδια και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει αυτές τις ψήφους ως άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου, θύμισε χθες την τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη από τη ΔΕΘ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, ο οποίος είχε δηλώσει: «Αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν στηρίξουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει κυβέρνηση και ότι η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Θεωρητικά, αυτή η θέση του κ. Θεοδωράκη δεσμεύει τον εαυτό του και τους Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη, που έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία, ενώ ο κ. Δανέλλης έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσει από το Ποτάμι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επίσης έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με την επιφύλαξη των συνταγματικών αλλαγών που θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, στις 5 Δεκεμβρίου 2018, δήλωσε στο ρ/σ Θέμα 104,6: «Αν ο κ. Τσίπρας φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για να προχωρήσει από την παρούσα Βουλή, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι αμέσως, την επόμενη ημέρα, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η στάση των ΑΝ.ΕΛ. να μην ψηφίσουν τη συμφωνία αλλά να συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση πλήττει όλο το πολιτικό σύστημα, είναι λανθασμένη στάση και δεν πρόκειται, δεν πρέπει, βουλευτές και κόμματα να δώσουν το ok σε μία τέτοια στάση».
Με δεδομένο ότι το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων και όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά και ότι το Ποτάμι και ο κ. Θεοχαρόπουλος έχουν πει ότι δεν θα βάλουν πλάτη για να περάσει η κυβέρνηση τον κάβο της συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. και μετά να συνεχίσει ως έχει, η αριθμητική της συμφωνίας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]