Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την 81η ΔΕΘ χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρυχθεί για τις επαπειλούμενες απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Φορώντας το πιο… λαμπερό χαμόγελό του, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας την ύψιστη τιμή που αισθάνεται προλογίζοντας την 81η ΔΕΘ. Στη συνέχεια εκθείασε τις ελληνορωσικές σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών, ευχαριστώντας τον αντιπρόεδρο της ρωσικής ομοσπονδίας, Σεργκέι Πριχόντκο, που εκπροσώπησε τη χώρα του δίνοντας το «παρών».
Επιχειρώντας να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού συνέχισε την ομιλία του, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο όπου η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης».
Κατόπιν, επιτέθηκε από νωρίς νωρίς στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας πως μέσα σε πέντε χρόνια με τις «καταστροφικές επιλογές τους» κατέστρεψαν το ένα τέταρτο του εθνικού μας πλούτου, μείωσαν κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτόξευσαν στο 28% την ανεργία και διεύρυναν κατά 38% το όριο της φτώχειας.
Τονίζοντας με… αθλητικούς όρους -όπως ο ίδιος δήλωσε- πως η πορεία προς την εξυγίανση δεν είναι «κατοστάρι» αλλά μαραθώνιος, σημείωσε ότι «Το πέρασμα στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς μάχης, καθημερινών σκληρών αγώνων. Ωστόσο, έχουμε ένα εντελώς αναξιοποίητο πλεονέκτημα: Ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, υψηλά εκπαιδευμένων νέων επιστημόνων. Που μπορούν να παράξουν νέο πλούτο μέσα από το συνδυασμό έρευνας, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και νεοφυούς επιχειρηματικότητας».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξέφρασε την επιθυμία του να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας που γεννά μόνο φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ εξέφρασε με αισιοδοξία την πεποίθηση πως «οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία». «Αυτό δεν είναι εκτίμηση, είναι δεδομένο» υπογράμμισε.
Στο σημείο αυτό και πιθανότατα νιώθοντας την ανάγκη να… απολογηθεί, φρόντισε να τονίσει πως αυτό, δε σημαίνει ασφαλώς ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας δεν είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες. «Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί» δήλωσε.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Τα 5 βήματα-στόχοι της κυβέρνησης
«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, την μεγαλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου» όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 81ης ΔΕΘ τον ελληνικό λαό, για να συμπληρώσει πως «το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση».
«Όσον αφορά το δεύτερο βήμα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup, ενώ αμέσως μετά, το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων».
«Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη», όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στόχος η προοπτική στις ζωές των νέων ανθρώπων
Στη συνέχεια, τόνισε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας που θα δίνουν προοπτική στις ζωές των νέων ανθρώπων. «Προωθούμε τη δημιουργία ενός Αναπτυξιακού Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων» όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «προστατεύουμε και αξιοποιούμε την δημόσια περιουσία αποφεύγοντας λογικές ξεπουλήματος που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Κάλεσμα προς τους επενδυτές
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους επενδυτές -εγχώριους και μη-, τους κάλεσε να εκμεταλλευτούν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και το ευνοϊκό πλαίσιο που προσφέρεται στην υγιή επιχειρηματικότητα.
Πλαστικό χρήμα και… λογαριασμοί στο εξωτερικό
«Άμεσα προχωράμε στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας πως «Καταθέτουμε τον νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο».
«Θέλω να μιλήσω απευθείας σε κάθε εργαζόμενο, μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία, βιοτέχνη ή επιχειρηματία, που έχει ήδη σηκώσει στις πλάτες του ένα δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Έκανε πράξεις τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση, κατά τον πρωθυπουργό
«Σας θυμίζω τις περσινές μας δεσμεύσεις: Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Το καταφέραμε παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις Σαμαρά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει: «Με τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος όχι μόνο δεν επιβαρύναμε τους αγρότες αλλά η πλειοψηφία τους θα δει και ελάφρυνση».
«Κάναμε πράξη τις δεσμεύσεις μας» επανέλαβε ο πρωθυπουργός θέλοντας να ακουστεί πειστικός. «Εφαρμόστηκε επιτέλους ο νόμος και για αυτούς που είναι συνήθως πάνω από νόμους. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων πανελλαδικής εμβέλειας. Δεσμευτήκαμε για τη διατήρηση των κύριων συντάξεων», τόνισε.
Συνεχίζοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάναμε πράξη την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. Έτσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα».
Περί δημόσιας υγείας
«Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς» υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Βrain gain και παροχές της κυβέρνησης
«Ήρθε ο καιρός πια, να περάσουμε από την εποχή του brain drain στην εποχή του brain gain» δήλωσε με πάθος για να αναφερθεί στις παροχές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση παρέχει δωρεάν ρεύμα σε 212.000 δικαιούχους του Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης, Κάρτα Αλληλεγγύης που έχει ανανεωθεί 9 φορές σε 148.000 δικαιούχους, επιδότηση ενοικίου σε 21.000 δικαιούχους του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης και δωρεάν νερό σε δικαιούχους Προγράμματος Ανθρωπιστικής Κρίσης.
«Εντός του 2016 υλοποιούνται προγράμματα που αφορούν πάνω από 150.000 ανέργους» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Μεταφορές και έργα υποδομών
«Πετύχαμε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους. Εκεί όπου καταφέραμε μέσα από επίμονες και ουσιώδεις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους να εξοικονομήσουμε 765 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σχετικά με το μετρό Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως θα είναι έτοιμο εντός 2020.
«Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ξεκινάει η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», ανέφερε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Φτάνοντας στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει με μια πολιτική δέσμευση: «Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, παγώνουν», όπως σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «Από 1.1.2017 οι ασφαλιστικές εισφορές δεν προκύπτουν αυθαίρετα αλλά συνδέονται με την πραγματική οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου».
Επιλογικά, υπογράμμισε πως «γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της». «Είμαστε εχθροί της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που τόσα χρόνια ήταν βαρίδι για τον τόπο» κατέληξε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώνοντας την ομιλία του και ανανεώνοντας το ραντεβού του με τη ΔΕΘ για την επόμενη χρονιά.
Χάρης Αποστολόπουλος