Συνεχίζοντας για τη συμφωνία των Πρεσπών και απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ακούω συχνά κριτικές για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν λέω για τη μία ή άλλη καλοπροαίρετη κριτική, αλλά για κριτικές που την απορρίπτουν με μία απαξίωση. Εδώ υπάρχει ένα ερώτημα. Κάναμε μία συμφωνία ανάμεσα σε έναν νικητή ενός πολέμου και έναν ηττημένο; Διότι μόνο οι νικητές από έναν πόλεμο υπαγορεύουν όρους και τους αποδέχεται αναγκαστικά ο ηττημένος. Μπορείς λοιπόν να κάνεις μία συμφωνία με κάποιον, ο οποίος δεν θα πάρει τίποτα; Δηλαδή γιατί να συμβιβαστεί μαζί σου, αν δεν πάρει τίποτα. Και δεν θα κάνεις συμβιβασμό που θα πάρει κάτι; Μερικοί λένε ότι δεν έπρεπε να δώσουμε τη γλώσσα. Οι υποκριτές την έχουν δώσει από το 1977, την έδωσαν στον ΟΗΕ και μπήκε στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ. Δεν πήγαν στη διαπραγμάτευση, ούτε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, ούτε η κυβέρνηση του Παπανδρέου και αποδέχτηκαν να μπει η ονομασία της γείτονας βόρειας χώρας και οι συντμήσεις της, έτσι όπως εκείνη ήθελε. Τρία χρόνια δεν πήγαν σε διαπραγμάτευση αυτοί που διδάσκουν με το δάχτυλο στο χέρι πόσο καλύτερη διαπραγμάτευση θα έκαναν, όπως δεν είναι διαπραγμάτευση η αδράνεια που διατηρεί τα προβλήματα και δεν δίνει λύσεις».
Στην συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε, με αφορμή τα όσα έχουν ειπωθεί τον τελευταίο καιρό, ότι «μέσα στον καβγά για τα επιμέρους που ακούω αυτές τις μέρες χάνεται το κύριο» και εξήγησε: «Το κύριο είναι ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομα αναγκασμένη από τις διαπραγματεύσεις μας».
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
Η συμφωνία των Πρεσπών καταργεί όλο τον αλυτρωτισμό
Επίσης, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «ο μακεδονισμός τους έχει στοιχεία αλυτρωτισμού, αλλά η συμφωνία των Πρεσπών καταργεί όλο τον αλυτρωτισμό».
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της κίνησης «Πράττω» υπογράμμισε ότι «δεν μπορείς να συνεχίσεις να θέλεις η χώρα -και πρέπει και σωστά το επιδιώκουμε- να είναι ηγεμόνας στα Βαλκάνια και να γίνεται αποδεκτή, με κάποιους οι οποίοι θέλουν να δυναμιτίζουν κάθε φορά την εξωτερική σου πολιτική». Διότι, όπως συνέχισε, «η αναβλητικότητα απέναντι στον μικρό εταίρο της κυβέρνησης δημιουργεί κακό και απαξίωση και της χώρας διεθνώς και της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά και το τι θέλει μία πλειοψηφία». Ακόμη είπε ότι «δεν μπορείς να κουνάς το δάχτυλό σου σε ένα μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης που θέλει να σε στηρίξει στη συμφωνία των Πρεσπών και να ανέχεσαι ο κυβερνητικός σου εταίρος να υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας».
Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου «δεν είδα αλλαγή πλεύσης από το «Ποτάμι», απλώς πρέπει να είμαστε ευγενικοί στη χώρα και στην πολιτική σκηνή, ο ένας με τον άλλον» είπε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]