«Αποδεικνύεται στην πράξη ότι μόνο τυχαία δεν ήταν τελικά τα πρόσφατα “λεκτικά ατοπήματα” Κυβερνητικών στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποκάλεσαν, σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, το γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων ως “Μακεδονία”.
Μερικές μόνο ημέρες μετά, καταγγέλλεται ότι με την υπ’ αριθμ: 1588/16/1695096 της 02/09/16 κατεπείγουσα διαταγή της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του ΥΠΕΞ, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων θέτουν την ελληνική σφραγίδα στα διαβατήρια των Σκοπίων δίπλα από το όνομα “Republic of Macedonia”, αντί της μέχρι τώρα πρακτικής, σύμφωνα με την οποία η θεώρηση ετίθετο σε λευκό φύλλο χαρτιού εκτός διαβατηρίου.
Με την κίνηση αυτή, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και κατ’ επέκταση η ελληνική Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προβαίνει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη διολίσθηση ιστορικού αναθεωρητισμού, η οποία ξεπερνά τα όρια της πρόκλησης για το σύνολο των κατοίκων της Μακεδονίας μας, καθώς αναγνωρίζει de facto την Π.ΓΔ.Μ. ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Καλώ, λοιπόν, με ερώτηση που κατέθεσα πριν από λίγο, τον κ. Κοτζιά να απαντήσει μεταξύ άλλων στα εξής ερωτήματα:
– Η Κυβέρνηση λοξοδρομεί από την ελληνική αδιαπραγμάτευτη θέση στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων;
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
– Οι “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής διπλωματίας, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Κοτζιάς κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Π.Γ.Δ.Μ., περιλαμβάνουν και το “ξεπούλημα” του ονόματος της Μακεδονίας μας;».
Διαψεύδει το ΥΠΕΞ
Ως «ψευδείς και ανυπόστατες» χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τα περί δήθεν αλλαγής πρακτικής ως προς την αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί προφανώς εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και συνιστούν κακόβουλη και απαράδεκτη προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής θέσης και των εθνικών συμφερόντων».
«Η πολιτική της Ελλάδας επί του θέματος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι αταλάντευτη και ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων των ταξιδιωτικών εγγράφων της ΠΓΔΜ, τα οποία η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει» και σημειώνουν ότι «οι πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν από το 2009 απαλλαγεί από την υποχρέωση κατοχής θεώρησης Σένγκεν, ενώ κατά την είσοδο ή έξοδο από τη χώρα μας πάντοτε τίθεται σφραγίδα αφιξαναχωρήσεως επί φύλλου χάρτου».
Ως προς το σφράγισμα διαβατηρίων τρίτων χωρών κατά την είσοδο ή έξοδο από την Ελλάδα «η στάση της ελληνικής Πολιτείας», εξηγούν, «καθορίζεται από πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της χώρας, όπως είναι θέματα ασφάλειας, καταπολέμηση τρομοκρατίας, προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες και διευκόλυνση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος».
«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, «εδώ και χρόνια υφιστάμενη για πολίτες τρίτων χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης πρακτική επίθεσης ελληνικής σφραγίδας σε διαβατήριο όπου υπάρχει σφραγίδα της ΠΓΔΜ δεν συνιστά επ’ ουδενί αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία», τονίζοντας ότι «η θέση της Ελλάδας για το ονοματολογικό είναι σαφής» και ότι «υστερόβουλοι ισχυρισμοί ότι η θέση αυτή έχει μεταβληθεί αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».