Η κυβέρνηση δεν ανέμενε αυτήν την εξέλιξη και απόδειξη είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την ώρα που η Ιερά Σύνοδος συζητούσε, εξέφραζε όχι μόνο την αισιοδοξία του αλλά και την πεποίθησή του ότι η Εκκλησία θα συμφωνήσει με το κείμενο του προσυμφώνου. Ενδεικτικά, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωνε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Παρατηρητή 94 FM:
«Φυσικά ευελπιστούμε. Θέλουμε, στηρίζουμε τις προσπάθειες για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την αποδοχή της πρότασης συμφωνίας, την οποία κατέθεσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Νομίζω ότι η Ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία, διότι είναι η πρώτη φορά ίσως στην Ιστορία, τη μεταπολιτευτική σίγουρα, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει και στην Ιστορία του ελληνικού κράτους, που αντί να προχωράει η Πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες, προσπαθεί να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με την Εκκλησία με όρους διαλόγου, σεβασμού, κατανόησης και συναίνεσης. Την ίδια επιλογή έκανε και η Εκκλησία μέσω του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και νομίζω ότι είναι μια επιλογή η οποία πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές. Με την πρόταση συμφωνίας αυτή επιλύονται μια σειρά από ζητήματα, εξορθολογίζονται οι σχέσεις, διακρίνονται οι ρόλοι κράτους και Εκκλησίας και έχω την εκτίμηση ότι η αποδοχή αυτής της πρότασης συμφωνίας θα ήταν επωφελής όχι μόνο για το ελληνικό κράτος, αλλά και για την ελληνική Εκκλησία. Πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή, όπου οι ιστορικές εκκρεμότητες, οι διαφορές, οι διαφορετικές οπτικές γωνίες από τις οποίες βλέπαμε τα πράγματα θα αρχίσουν να συγκλίνουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεμπλέξουμε αυτό το δαιδαλώδες πλέγμα διατάξεων, νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση ως προς τους ρόλους Εκκλησίας και κράτους. Η γνώμη μου και η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι θα το χαιρετίσουμε όλοι, εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί».
Μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού. Εκεί και ενώ σε όλες τις ιστοσελίδες γραφόταν ότι «η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου τελείωσε», αποφασίστηκε η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης, με το Μαξίμου να δηλώνει πως το μισθολογικό των κληρικών είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας. Σε αντίθεση, μάλιστα, με την ανακοίνωση της Ιεραρχίας που ανέφερε ότι θα συγκροτηθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην ανακοίνωση της κυβέρνησης προαναγγελλόταν «νομοθετική ρύθμιση στη βάση των όσων παρουσίασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχαν την 6η Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος… χαιρέτισε την ανακοίνωση του Μαξίμου, την ώρα που σε όλο το Διαδίκτυο εμφανιζόταν ως η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας να τον έχει αδειάσει. Την ίδια στιγμή, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαχωρίσει την Εκκλησία σε ακραίους και μη μητροπολίτες, σχεδιάζοντας εάν η συμφωνία καταρρεύσει πλήρως να χρεώσει στους «ακραίους της Εκκλησίας» το ναυάγιο. Ωστόσο, τίθενται ήδη δύο βασικά πολιτικά ερωτήματα που δεν αφορούν τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας ή το μέλλον της σχέσης Τσίπρα – Ιερώνυμου, αλλά το μέλλον της κυβέρνησης.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]