Ως προσωπικό φιάσκο του Τσίπρα σχολίαζαν την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουν στο δημόσιο οι ιερείς, στελέχη της ΝΔ.
«Πρόκειται για ένα προσωπικό φιάσκο του κ. Τσίπρα, μετά από προσωπική συνεννόηση με τον Αρχιεπίσκοπο και απόπειρα συναλλαγής από την πλευρά του Πρωθυπουργού» σημείωναν και πρόσθεταν ότι «αυτή η συμφωνία αυτή τη στιγμή καταρρέει και προφανώς δεν υπάρχει ούτε χωρισμός κράτους – εκκλησίας, ούτε οι 10 χιλιάδες προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός».
«Να σταματήσει τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές της και να ξεκινήσει ένα νηφάλιο διάλογο με την Εκκλησία» καλεί την κυβέρνηση η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά η οποία σημειώνει ότι η συμφωνία Τσίπρα Ιερώνυμου προκαλεί βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου.
Αναλυτικά στη δήλωσή της επισημαίνει: Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή, χωρίς δεύτερες σκέψεις ή παλινωδίες όπως η ΝΔ, είχε αναδείξει τις σοβαρές αδυναμίες της συμφωνίας Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου και είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η αρχή των διακριτών ρόλων και, ταυτοχρόνως, να προστατευθεί ο λαϊκός Κλήρος, οι απλοί παπάδες και οι οικογένειές τους από τις επικίνδυνες -όχι μόνο για τους ίδιους- ιδέες περί σύστασης ειδικών ταμείων μισθοδοσίας.
Τι σημαίνει η απόφασης της Ιεραρχίας
Η σημερινή, ομόφωνη, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σημαίνει ότι η δήθεν ιστορική συμφωνία είναι στον αέρα. Αφήνει, όμως, πίσω της μια βαθιά κρίση στις σχέσεις Πολιτείας και κλήρου και προβλήματα στο εσωτερικό της εκκλησίας.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να επενδύει στις θεσμικές κρίσεις. Προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.
Η σοβαρότητα του θέματος και ο σεβασμός στην ομόφωνη απόφαση της ιεραρχίας επιβάλλει ένα νηφάλιο διάλογο για όλα τα θέματα ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους και σε αυτό το ζήτημα τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Η απόφαση της Ιεραρχίας να βάλει βέτο στην πιο σημαντική απόφαση Τσίπρα- Ιερώνυμου περί αποχώρησης των ιερέων από το δημόσιο έχει ακυρώσει στην πράξη το deal του Πρωθυπουργου με τον Αρχιεπίσκοπο.
Κι αυτό γιατί στο κοινό ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί ανάμεσα στους δύο άνδρες στο άρθρο 3 τονίζονταν: . Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στο άρθρο «Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».
Από την στιγμή λοιπόν που η βασική δέσμευση των δύο πλευρών δεν υπάρχει τότε δεν μπορεί να ισχύσει στο σύνολό της η συμφωνία και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων η θα μιλάμε για την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια ώστε να μπουν σε νέες βάσεις οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.
Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για συνέχεια του διάλογου αλλά είναι δεδομένο ότι πλέον θα πρέπει να μπει σε μία νέα πολύ διαφορετική βάση,
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]