Όπως δήλωσε ο κ. Σολτς, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».
Σε πλήρη αντίθεση με τη φρασεολογία εσωτερικού που υπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες, η πραγματικότητα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αυτή τη συνάντηση ακριβώς επειδή το θέμα της περικοπής των συντάξεων δεν έχει κλείσει και οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται όπως η κυβέρνηση επιθυμεί. Αν το θέμα είχε κλείσει ή τα πράγματα όδευαν όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε λόγο να αιτηθεί να δει σήμερα το μεσημέρι στις 12 τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD.
Αλλωστε, οι ενστάσεις των Γερμανών στο ελληνικό αίτημα για την ακύρωση της περικοπή των συντάξεων έχουν καταγραφεί επισήμως και ανεπισήμως το τελευταίο διάστημα και είναι γνωστό ότι, παρά το ότι η Κομισιόν είναι στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης, το όλο παιχνίδι και η τελική στάση των θεσμών θα κριθεί από την τελική στάση των Γερμανών.
Η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται δημοσίως, η συνάντηση Τσίπρα – Σολτς όμως είναι κρίσιμη, ενώ είναι γνωστό ότι δεν συνηθίζεται οι Ελληνες πρωθυπουργοί να συναντώνται κατ’ ιδίαν με τους Γερμανούς υπουργούς Οικονομικών και στο παρελθόν, όποτε έχουν γίνει τέτοιες συναντήσεις, έχουν αποδειχθεί καίριας σημασίας αφού παράγονται σημαντικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.
Ο κ. Τσίπρας πάει στο Βερολίνο ώστε να συμμετάσχει ως επίσημος προσκεκλημένος σε συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών για την προγραμματική συνεργασία με τους Πράσινους εν όψει των ευρωεκλογών. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως επίσημος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Το ταξίδι αυτό παρουσιάζεται από κυβερνητικές πηγές ως μίνι περιοδεία Τσίπρα στην Ευρώπη, πριν από την οριστική συμφωνία με τους θεσμούς, που θα επιβεβαιώσει το Eurogroup.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]