Αν το φθινόπωρο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αντιμετωπιζόταν ως κυβέρνηση υπό προθεσμία λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αντιμετωπίζεται ως κυβέρνηση που έχει «φάει τα ψωμιά της» και προσπαθεί να παρατείνει το χρόνο παραμονής της στην εξουσία όσο μπορεί. Το κλίμα αυτό ήταν ξεκάθαρο στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με επενδυτές στο Λονδίνο και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δέχθηκε ούτε μία ερώτηση για τα σχέδια της κυβέρνησης, π.χ. στη φορολογία, το ασφαλιστικό κ.λπ.
Το Λονδίνο ωστόσο ήταν μόνο μία σαφής ένδειξη. Πρεσβείες, μεγάλα επενδυτικά funds, πολυεθνικές εταιρίες έχουν βαθιά γνώση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά τη ΔΕΘ και των βασικών συμπερασμάτων που, βεβαίως, έχουν μεταφερθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου. Μία σύντομη περίληψη της μεγάλης εικόνας: Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζεται ως απερχόμενος πρωθυπουργός που παλεύει για ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα του επιτρέψει να συνεχίσει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς αμφισβήτηση εντός του κόμματός του με πολλές πιθανότητες να το πετύχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο επόμενος πρωθυπουργός που παλεύει για την αυτοδυναμία.
Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, όπου και υπολογίζει πολύ για τη δική του επόμενη ημέρα, ότι η κυβέρνησή του θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών από αυτή τη Βουλή. Η συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» και κυρίως η φράση του «δεν θα παίξω παιχνίδια» είναι ενδεικτική και -κατά πληροφορίες- μπορεί να ανατραπεί μόνο αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει την πλήρη απόρριψη του αιτήματός της για ακύρωση της ψηφισμένης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. μείωσης των συντάξεων, όπου σε αυτή την περίπτωση οι επιλογές θα επανεξεταστούν. Σε οποιαδήποτε διαφορετική περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας έχει αποφασίσει -και έχει ενημερώσει και τους συνομιλητές του στη διεθνή σκηνή για αυτό- ότι αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, την οποία θεωρεί δεδομένη, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης επειδή μετά την επικείμενη αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. θα έχει αλλάξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είτε θα ψηφιστεί και θα συνεχίσει ως τον ερχόμενο Μάιο είτε θα καταψηφιστεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αυτά όμως αφορούν τους τακτικισμούς που ετοιμάζουν οι κυβερνώντες, καθώς το πολιτικό και οικονομικό κλίμα έχει παγιωθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά και -δυστυχώς- δεν έχει καμία σχέση με την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση λαμβάνει ανησυχητικά μηνύματα από όλες τις κατευθύνσεις και η προσπάθειά της εξαντλείται στο να τα κρύψει από την ελληνική κοινή γνώμη ή να τα διαστρεβλώσει, προκειμένου να τα εξωραΐσει. Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει δριμύτερη στην οικονομία. Τα στοιχεία της Κομισιόν για το οικονομικό κλίμα τον Σεπτέμβριο έκαναν αγορές και επενδυτές ακόμα πιο επιφυλακτικούς για την ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε σε αμερικανικές τράπεζες και funds στη Νέα Υόρκη, οι εκπρόσωποί τους λάμβαναν στο κινητό τους την άκρως αρνητική για την ελληνική οικονομία μελέτη του οίκου Moody’s που όχι μόνο δεν προχωρά σε αναβάθμιση της Ελλάδας -κυβερνητικές πηγές μία εβδομάδα πριν τη θεωρούσαν βεβαία- αλλά κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη υποβάθμιση.
Η κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες να κρύψει την πραγματικότητα, αλλά η αβεβαιότητα αγορών και επενδυτών -που καμία χώρα που έβγαινε από πρόγραμμα, όπως τώρα η Ελλάδα, δεν αντιμετώπισε- οφείλεται στο ρευστό πολιτικό κλίμα.
Η χώρα έχει μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο, ενώ η κυβέρνηση, στην απελπισία της, στέλνει σήματα ότι είναι έτοιμη σε κάθε ευκαιρία να «χαϊδέψει αφτιά» και να επιστρέψει στις πολιτικές που έφεραν την Ελλάδα ως εδώ (προσλήψεις, προεκλογικές παροχές κ.λπ.). Ο Αλ. Τσίπρας και ο Ευ. Τσακαλώτος επιστρέφουν στο «λεφτά υπάρχουν» όχι μόνο αδιαφορώντας για το άμεσο μέλλον της οικονομίας, αλλά και επιχειρώντας να ναρκοθετήσουν τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες «δεξιάς παρένθεσης» με την ευκαιρία της επόμενης προεδρικής εκλογής, το 2020.
Στη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ακυρώσει το σενάριο που προβλέπει πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018, κάνοντας «πάσα» τις συντάξεις και το Σκοπιανό στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας, σχεδιάζοντας το μέλλον χωρίς τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ., έχει δεσμευθεί να περάσει η κυβέρνησή του το Σκοπιανό από την ελληνική Βουλή και θα το κάνει, ακόμα και αν αυτή η επιλογή τον οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές νωρίτερα από ό,τι σχεδιάζει και επιθυμεί.
Με 145 βουλευτές συν τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, την Κατερίνα Παπακώστα, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιώργο Μαυρωτά, τον Σπύρο Λυκούδη, τον Σπύρο Δανέλλη και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, η συμφωνία των Πρεσπών θεωρητικά περνά από την ελληνική Βουλή. Αλλωστε, η απειλή του Π. Καμμένου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση πριν από την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή αυτή τη φορά έχει βάση, καθώς αν ο Π. Καμμένος ψηφίσει τη συμφωνία αυτοκτονεί πολιτικά, ενώ αν δεν τη στηρίξει αλλά θελήσει να συνεχίσει στην κυβέρνηση, δεν θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει τη διαφωνία του στην κάλπη, που είναι και ο βασικός του σκοπός.
Μετά τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και η Ν.Δ. είναι εκείνη που βάζει τα θέματα στην ατζέντα, με την κυβέρνηση να ακολουθεί. Ενδεικτικό παράδειγμα η πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ. Συνάντησε στήριξη, δέχθηκε επιθέσεις αλλά έγινε επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, καθώς και ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε από τη ΔΕΘ κάτι για τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν το θυμάται κανείς. Προκειμένου να ανακτήσει αυτή την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση σχεδιάζει αμέσως μετά την κύρωση των Πρεσπών -χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ., όπως υπολογίζει- να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ώστε να προλάβει κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Πολλοί -και από την αξιωματική αντιπολίτευση- θυμούνται τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δεσμεύεται δημοσίως σε συνέντευξή του ότι αν με τη συμφωνία των Πρεσπών αλλάξει η σύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να συνεχίσει. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την ψήφο υπέρ της συμφωνίας σε ψήφο υπέρ της κυβέρνησης και αυτή αναμφίβολα είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση για τον Αλ. Τσίπρα.
Οχι μόνο επειδή δεν παίζει μόνος του και είναι προφανές ότι και η αντιπολίτευση -αξιωματική και ελάσσονα- θα κάνει τις δικές της κινήσεις, αλλά και επειδή δεν τον βοηθά η εικόνα της «απερχόμενης κυβέρνησης» να πραγματοποιήσει διεύρυνση δυνάμεων. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση στη Βουλή σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.
Μένει να φανεί αν κάποιοι θα σπάσουν τη γραμμή. Ψήφο εμπιστοσύνης αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ από την Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ., επιβεβαιώνοντας τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. που έχουν πάει στον Π. Καμμένο για να του μεταφέρουν ότι την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας τον διαβεβαιώνει ότι συνεχίζουν μαζί, ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. με σκοπό τη διαμόρφωση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα πάει την κυβέρνηση τουλάχιστον ως τον Μάιο, έστω και αγκομαχώντας. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν εξελίξεις και στο ΚΙΝ.ΑΛ.
Ειδικότερα, αναμένουν την εξέλιξη της σχέσης ΚΙΝ.ΑΛ.-ΔΗΜ.ΑΡ. ύστερα από τη θετική ψήφο του Θανάση Θεοχαρόπουλου στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, σπάζοντας τη γραμμή του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνεργασίας με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον Θ. Θεοχαρόπουλο, εν όψει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης και των επόμενων εκλογών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]