Στις 10.30 έφτασε στα γραφεία της διοίκησης της ΔΕΘ Helexpo, όπου ο πρόεδρος της, Αναστάσιος Τζήκας, τον ενημέρωσε για τα στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση. Παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ ύψους 120 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2026. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμφωνία του με το σχέδιο ανάπλασης και είπε ότι αυτό θα λειτουργήσει αναπτυξιακά και για τη διεθνή έκθεση και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στην αρχή της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι τα τηλεοπτικά συνεργεία είναι περισσότερα σε σχέση με πέρυσι κι όταν οι φωτορεπόρτερ του ζήτησαν να κοιτάξει από την άλλη πλευρά για να τραβήξουν φωτογραφίες ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Κοιτάζω το ίδιο καλά και αριστερά και δεξιά».
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επίσης συνάντηση και με εκπροσώπους του σωματείων των εργαζομένων στη ΔΕΘ. Αμέσως μετά άρχισε περιοδεία στα περίπτερα, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της πολιτικής επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος.
Στο περίπτερο του Ελεύθερου Τύπου στην ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το επετειακό και διαδραστικό stand του Ελεύθερου Τύπου ήταν μία από τις πρώτες στάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον εκδότη του Ελεύθερου Τύπου, Αλέξη Σκαναβή και να ευχηθεί χρόνια πολλά και δυναμικά στον «Ε.Τ.». Παράλληλα ξεναγήθηκε στον χώρο του περιπτέρου βλέποντας και το ανανεωμένο EleftherosTypos.gr.
Την ίδια στιγμή στον χώρο βρισκόταν και ο άλλοτε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου και νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
«Καρφί» Μητσοτάκη για την κυβέρνηση στο περίπτερο του ΑΠΕ
Δεν έλειψε και το «καρφί» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν επισκέφθηκε το περίπτερο του ΑΠΕ στη ΔΕΘ.
Μετά την χθεσινή εξέλιξη όπου «εμφανίστηκε» η είδηση πως υπάρχει συμφωνία για την ακύρωση, ούτε καν παράταση, όπως ήταν το αίτημα της κυβέρνησης, για το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Καλημέρα σας, πολύ ωραία τα βλέπουμε τα πράγματα με Τσίπρα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε εντυπωσιασμένος από την επίδειξη των καταδρομέων ενώ, σταμάτησε σε όλα τα περίπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά όχι στου ΥΠΕΘΑ
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο περίπτερο των ΗΠΑ, επισκέφτηκε το περίπτερο της Microsoft για να τιμήσει μία ομάδα ελλήνων φοιτητών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο της ΠΑΕ Άρης, έλαβε ως δώρο μια φανέλα με τον αριθμό 1 και απάντησε στους ιθύνοντες της ΠΑΕ Άρης ότι “με κάνατε τερματοφύλακα”. Σημειώνεται οτι τη φανέλα παρέδωσε προσωπικά ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, Θοδωρής Καρυπιδης. Ο κ. Μητσοτάκης φωτογραφήθηκε με τη φανέλα της ομάδας μπροστά στο περίπτερό της.
Ένας φίλαθλος της ομάδας φώναξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “από εδώ περνάει η αυτοδυναμία”.
Έπειτα ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο περίπτερο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και συνομίλησε με τους νεαρούς gamers.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, εντυπωσιάστηκε από την hi tech τεχνολογία του περιπτέρου με τις συσκευές virtual reality και έκανε ένα… ταξίδι στον φανταστικό κόσμο φορώντας την ειδική μάσκα.
Η κατασκευή έγινε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος και συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. «Πρέπει να συνδέσουμε την εκπαίδευση με την πραγματική οικονομία» είπε και ρώτησε με ενδιαφέρον από τι υλικό είναι κατασκευασμένο το αερόχημα, πόσο ψηλά πετάει, κλπ. Ευχήθηκε στους κατασκευαστές να μείνουν στην Ελλάδα, στον τόπο τους.
Επίσης επισκέφτηκε και το περίπτερο του Ηρακλή και εκεί του έκαναν δώρο μία φανέλα με τον αριθμό 110, όσα δηλαδή και τα χρόνια της ομάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε το περίπτερο των start up και συναντήθηκε τυχαία με τον Γιώργο Πατούλη ενώ στο αμερικανικό περίπτερο συνάντησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
ο απρόοπτο με το «ιπτάμενο» μικρόφωνο
Από την επίσκεψη δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, όταν κατά τη διάρκεια της περιήγησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα μικρόφωνο της ΕΡΤ «προσγειώθηκε» μπροστά του.
Το μικρόφωνο του boom έφυγε από τη θέση του και έπεσε στο κεφάλι ενός αστυνομικού.
Ένα μέτρο πιο πίσω βρισκόταν το κεφάλι του προέδρου της ΝΔ.
Σημειώνεται, ότι απόψε στις 8 το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του στο «Βελλίδειο», ενώ αύριο στη 1 το μεσημέρι, στον ίδιο χώρο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη
Η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας της χώρας σε μια γενική διεύθυνση στο υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με στόχους για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και δήλωσε πως η στήριξη της επιχειρηματικότητας θα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τον ίδιο προσωπικά, στη διάρκεια συνάντησης με startups εταιρείες, στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τίτλο «Ψηφιακή Ελλάδα» στην 83η ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά υπάρχει μια συστηματική και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ και δήλωσε πως το μόνο υπουργείο που θα κρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός, είναι αυτό της Ψηφιακής Πολιτικής, καθώς θα θεσπίσει θέση υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ που θα προΐσταται οριζόντια της ψηφιακής πολιτικής.
Αναφερόμενος στην πρόθεση του να προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι ο σκοπός των διπλωματών πρέπει να είναι και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας και θα αξιολογούνται και με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα στις εμπορικές σχέσεις.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε διάλογο με εκπροσώπους startups εταιριών, άκουσε τα προβλήματά τους για τη γραφειοκρατία, στο «εχθρικό» περιβάλλον, όπως είπαν, που καλούνται να λειτουργήσουν και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.
«Η κρίση μας πλήγωσε όλους πολύ, αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε από την κρίση είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα νομιμοποιήθηκε και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης τη διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και να φτιάξουν τη ζωή τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των startups σημείωσε: «Θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποιοι κάποια στιγμή θα φύγετε στο εξωτερικό, αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και ένα κομμάτι της δουλειάς που κάνετε πάντα στην Ελλάδα».
Υπενθύμισε πως και ο ίδιος προέρχεται από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε πως για να επιτρέψουμε σε αυτόν τον σπόρο της επιχειρηματικότητας να ριζώσει, να φυτρώσει και να δώσει καρπούς, χρειάζονται τα εξής:
1. Πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Έχουμε πια πολλές δομές στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να δώσουν μια χρηματοδοτική διέξοδο σε νέες επιχειρήσεις. Τάχθηκε υπέρ της χορήγησης κινήτρων και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω περισσότερους πλούσιους Έλληνες, ειδικά από τον χώρο της ναυτιλίας, να μπορούν να επενδύουν στα πολύ πρώτα στάδια της δημιουργίας τους».
2. Απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου, μεγαλύτερη ευκολία στη δυνατότητα δημιουργίας νέων επιχειρηματικών δομών.
3. Φορολογικά κίνητρα και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως μετατρέψιμα δάνεια που μπορούν να δίνονται πιο εύκολα στους εργαζόμενους ώστε να νιώθουν ότι είναι συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια
4. Να πάμε να βρούμε τα Πανεπιστήμια μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ έρευνας και παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι και για τα πνευματικά δικαιώματα των Πανεπιστημίων πρέπει να βρούμε κάποιες εύκολες και απλές λύσεις, ώστε να μπορούν αυτά να μεταφέρονται και ο ερευνητής δημιουργός να μπορεί να ξέρει ότι απολαμβάνει τα οφέλη του κόπου του.
5. Χρειαζόμαστε, βέβαια, και για τις εταιρίες οι οποίες μεγαλώνουν, καλύτερη φορολόγηση και στο κεφάλαιο, αλλά και στην εργασία.
Ως προς το ζήτημα της φορολογίας δήλωσε ότι ξέρει πολύ καλά πως αρκετές επιχειρήσεις σήμερα με τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές χάνουν καλό κόσμο κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα ειδικά για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν φτάσει σε κάποιο στάδιο και παρατήρησε: «Εμείς λέμε ξεκάθαρα, μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, 20% φόρο στο εισόδημα, 5% στα μερίσματα και μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στο 15% εντός μιας τετραετίας. Εμείς θέλουμε να ξανακάνουμε την εργασία στη χώρα ανταγωνιστική».
Εξήγγειλε μειωμένη φορολογία (10%) για κέρδη που απορρέουν από πνευματικά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι χρειαζόμαστε επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο και αυτό σημαίνει:
-Μια άλλη παιδεία σε επίπεδο Πανεπιστημίων και τεχνικής εκπαίδευσης.
-Μεγαλύτερη σύνδεση με την παραγωγή.
-Περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα.
Τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα και στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, αν πειστούν ότι στη χώρα μας υπάρχει σταθερότητα, τα πράγματα θα πάνε γενικά προς το καλύτερο και ότι υπάρχει λόγος να αλλάξουν για δεύτερη φορά τη ζωή τους.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]