Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες Μητσοτάκη για να ακούσει τα προβλήματα των πολιτών

Μητσοτάκης: Όσο η κυβέρνηση επενδύει στο διχασμό, τόσο εγώ θα μιλάω για το αύριο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε κατάσταση πλήρους εκλογικής ετοιμότητας θα παραμείνει και το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει περιοδεία σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η ΝΔ επιδιώκει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την ελληνική κοινωνία προκειμένου να αναδείξει την πραγματικότητα που επιχειρεί να εξωραΐσει η κυβέρνηση με τις θριαμβολογίες περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια, να ακούσει τους ίδιους τους πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και σε τοπικό επίπεδο σε κάθε περιφέρεια της χώρας, αλλά και να προβάλει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο και τις ρεαλιστικές και κοστολογημένες προγραμματικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα τις περιοδείες επισκεπτόμενος Κω και Κάλυμνο, ενώ προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα επισκέψεις του και σε Γρεβενά, Θεσσαλονίκη και Κεφαλλονιά.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να επισημαίνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι «εκείνο που τελειώνει τον Αύγουστο και στην κυβέρνηση παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν είναι το τελευταίο αχρείαστο πρόγραμμα που υπεγράφη με αποκλειστική ευθύνη των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου». «Η χώρα έπρεπε να πληρώσει πολύ ακριβά τις ομολογημένες αυταπάτες τους», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Ατυπο Μνημόνιο

«Το τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι από τον Αύγουστο και μετά αρχίζει ένα νέο άτυπο τέταρτο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση. Αν δεν θέλουν να το ονομάσουν Μνημόνιο, ας πουν γιατί υπέγραψαν μέτρα συνολικού ύψους 5,2 δισ. για την επόμενη περίοδο με πλεονάσματα μάλιστα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η εκλογική ετοιμότητα της Ν.Δ. συνδέεται με την αίσθηση ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. «παραπαίει» και αυτό δεν αποκλείεται να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και εντός του 2018, έστω και εάν επιθυμία των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι να παραμείνουν στις καρέκλες της εξουσίας όσο το δυνατόν περισσότερο «αδιαφορώντας για τις συνέπειες της διακυβέρνησής τους στη χώρα», όπως τονίζουν στην Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι εκλογές μπορεί να γίνουν «ανά πάσα στιγμή», ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, εκτίμησε ότι «κυρίαρχο σενάριο είναι να γίνουν Σεπτέμβριο – Οκτώβριο 2018» και ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το 12ο Συνέδριο της Ν.Δ., που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, θα είναι μετεκλογικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ως απώτατο όριο θεωρείται ο Μάιος του 2019 και το σενάριο των τετραπλών εκλογών, που μπορεί να συνιστά ξεκάθαρη «στρατηγική ήττας» για το κυβερνών κόμμα, αλλά στην Πειραιώς εκτιμούν ότι συνδέεται με την ελπίδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα προκληθεί σύγχυση στους πολίτες» και «ενδεχομένως θα μοιραστεί η οργή των ψηφοφόρων προς διάφορες κατευθύνσεις». «Μάταιος κόπος»,, σχολιάζουν πάντως στην Πειραιώς, η οποία δηλώνει πεπεισμένη ότι οι κυβερνώντες «θα χάσουν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, όπως και όποτε και αν τις κάνουν».

«Οχι» σε 4 κάλπες

Η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών είναι κατηγορηματική. Μεταξύ άλλων εκτιμά μάλιστα ότι «το γεγονός πως όλοι οι υποψήφιοι -ευρωβουλευτές, βουλευτές, περιφερειάρχες και δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι- θα βρίσκονται ταυτοχρόνως σε έναν προεκλογικό αγώνα, αποζητώντας την ψήφο, θα έχει ως συνέπεια η χώρα, επί της ουσίας, να περιέλθει σε ακυβερνησία τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με συνέπειες και στην οικονομία».

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Πειραιώς, «εάν οι εθνικές εκλογές δεν προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, η Ν.Δ. δεν θα έχει προλάβει να ανατρέψει, ως κυβέρνηση, την «καταστροφική επιλογή της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση», με συνέπεια «οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να είναι όμηροι ακόμη και των μικρότερων παρατάξεων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταστήσει σαφές ότι μετά τη νίκη της στις επόμενες εθνικές εκλογές θα αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση.

Εκλογές άμεσα

Η ηγεσία της Ν.Δ. επιμένει πως οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο καθώς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι ζητά τη διενέργειά τους μέσα στον Αύγουστο, όπως της καταλογίζεται από το κυβερνών κόμμα μετά την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη ομιλία στην Π.Ε. της Ν.Δ.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε εκλογές τον Αύγουστο, αλλά πρότεινε στον κ. Τσίπρα να τις προκηρύξει πριν πάει στη ΔΕΘ για να προσφέρει στον εαυτό του και ένα ωραίο άλλοθι για να μην ανέβει στη Βόρεια Ελλάδα», λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς θέλοντας να υπενθυμίσουν ότι η μεγάλη αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας με την συμφωνία των Πρεσπών είναι ακόμη μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Για ψαράκι στο Μοσχάτο Μητσοτάκης-Μαρέβα [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία οι εσωκομματικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνδιαμορφωτής της ευρωπαϊκής ατζέντας, εγγυητής της ελληνικής σταθερότητας ο πρωθυπουργός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ: Δυναμική τάση στους νέους που ξεπερνούν το 22% των μελών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Να πούμε όχι σε όλους τους νέους διχασμούς – Ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ για εξεταστική: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom