Μετά την απειλή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα σε αντίποινα για τις απελάσεις, το ελληνικό ΥπΕξ προέβη σε σκληρή ανακοίνωση, μιλώντας για «ασέβεια προς τρίτη χώρα» και για «έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου στον οποίο τα κράτη ασκούν ανεξάρτητη πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».
Η νέα «κόντρα» ξεκίνησε από τη συνέντευξη Τύπου της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία κάλεσε την Αθήνα «να μην πέφτει θύμα βρόμικων προβοκατσιών». Μιλώντας για τις απελάσεις, η κ. Ζαχάροβα είπε ότι αυτά τα γεγονότα «ρίχνουν σκιές στις διμερείς σχέσεις χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».
Η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας άλλων δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της οποίας τα Σκόπια έλαβαν πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στη Συμμαχία.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Απαντώντας στη δήλωση της κ. Ζαχάροβα ότι «οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρόμικη πρόκληση, στην οποία η Αθήνα σύρθηκε», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε στην ανακοίνωσή του: «Τα στοιχεία βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές… Η Ελλάδα επεδίωξε εξ αρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη δήλωσή της όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥπΕξ δείχνει να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες. Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει…».
Η ελληνορωσική ρήξη συμπίπτει με την πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που βασίστηκε στη συμφωνία των Πρεσπών. Η Μόσχα βλέπει αρνητικά την πρόσκληση αυτή, καθώς δεν θέλει να προσδεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στο άρμα της Συμμαχίας.
Την ημέρα που τα Σκόπια έλαβαν την πρόσκληση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «τα Σκόπια εισήχθησαν με το ζόρι στο ΝΑΤΟ» και ότι «τέτοιες κινήσεις αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. Η πολιτική των ανοιχτών θυρών έχει γίνει αυτοσκοπός και εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]