Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι πρόθεσή του είναι να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά αναφέρθηκε και στο σενάριο των εκλογών του Μαΐου, παράλληλα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κυριότερος λόγος όμως για τον οποίο η κυβέρνηση δεν πείθει όταν δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία είναι ακριβώς το γεγονός ότι η ίδια κινείται πλέον με βάση τον προεκλογικό της σχεδιασμό, έχοντας πάρει απόφαση ότι δεν καταφέρνει να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σε αυτήν την κατεύθυνση διακινεί κατευθυνόμενες πληροφορίες και συντηρεί κλίμα περί φοροελαφρύνσεων και παροχών, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, όπως είχε κάνει και με το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» τον Σεπτέμβριο του 2014, που κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων.
Σύμφωνα με αυτές, το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι στοχευμένο στη μεσαία τάξη, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο ούτε ποια μέτρα θα προωθηθούν και το κυριότερο ποιοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες εκπροσωπούν τη μεσαία τάξη.
Ενδεικτικά, τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάζοντας τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ορίσει ως εκπροσώπους της μεσαίας τάξης τους αμειβόμενους με μικτό οικογενειακό εισόδημα, από 12.000 έως 18.000 ευρώ, λέγοντας επί λέξει: «Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα».
Από την υπογραφή του τέλους των Μνημονίων και μετά, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα μπαράζ κινήσεων και ανακοινώσεων που δεν μπορεί να αποσυνδεθεί με το ισχύον προεκλογικό κλίμα. Διακινείται για παράδειγμα ότι ενώ είναι έτοιμη η εξαγγελία για να δοθεί η πρώτη σύνταξη σε περίπου 160.000 συνταξιούχους που περιμένουν εδώ και μήνες, οι ανακοινώσεις κρατούνται στο συρτάρι, για να ενισχύσουν το πακέτο της ΔΕΘ και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.
Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση συντηρεί στο παρασκήνιο το θέμα της αναβολής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από 1ης.1.2019 και, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, το παρουσιάζει ως σχεδόν τελειωμένο και συμφωνημένο με τους δανειστές, μεταθέτοντας τις ανακοινώσεις για το τέλος του χρόνου.
«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και από αυτή την εξέλιξη εξαρτώνται οι αποφάσεις που θα πάρουμε» και «έχουμε δέσμευση για τήρηση του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 και αυτός ο στόχος θα τηρηθεί», είπε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Η εντολή πάντως που δόθηκε μετά το Πολιτικό Συμβούλιο ήταν να μην υπάρξουν διαρροές και «αποκαλύψεις» για το πακέτο που ετοιμάζεται, διότι αυτό θα γίνει από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα αφορά το 2018 και το 2019, που εκ των πραγμάτων αποτελεί εκλογική χρονιά, αν οι εκλογές δεν γίνουν ως το τέλος του έτους.
Ανεξάρτητα από την προσπάθεια της κυβέρνησης, στον διεθνή Τύπο αποτυπώνεται το κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα και εμφανίζονται ήδη δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να κλείσει την τετραετία όπως δεσμεύεται δημοσίως επειδή -όπως συγκεκριμένα γράφεται- θα έχει προηγηθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή και αν συμβεί αυτό οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση επιμένει να διακινεί ότι, ακόμα και αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝ.ΕΛ., η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με τη συμβολή του Ποταμιού και βουλευτών από άλλα κόμματα (εννοούν την Ενωση Κεντρώων και το Κίνημα Αλλαγής), αλλά το προεκλογικό κλίμα και κυρίως η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι υπό προθεσμία, αντί να αποδυναμώνεται, ενισχύεται: «Ελπίζω, σε αυτή την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης, να μην επιφέρει ένα τέτοιο πλήγμα», είπε για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ. χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «παρακινδυνευμένη» την προσέγγιση ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει άλλον κυβερνητικό σύμμαχο, αν αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]