Βασικός στόχος της Σεβαστουπόλεως είναι να διατηρήσει τη συνοχή του κόμματος χωρίς να υπάρξουν απώλειες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το φθινόπωρο, μετά το συνέδριο, να υπάρξει γενική ανανέωση θέσεων αλλά και προσώπων. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη μέρα, αν και επιτελικά στελέχη θεωρούν πως οι συνέπειες για το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα είναι μεγάλες.
Η Φώφη Γεννηματά εξακολουθεί να τηρεί χαμηλούς τόνους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως το ΚΙΝ.ΑΛ. «προχωράει μπροστά με όσους θέλουν και μπορούν».
Ωστόσο, αρκετά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. προχώρησαν σε επικοινωνιακή αντεπίθεση και με συνεντεύξεις τους επιχείρησαν να αποδομήσουν τις αιτιάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι ένας από τους λόγους της αποχώρησης του Ποταμιού ήταν το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής ύψωσε ξαφνικά «τη σημαία ενός παλιομοδίτικου κόμματος», αλλά και τις κατηγορίες περί «αρχηγικού μοντέλου».
Ο διευθυντής του Γραφείου της κ. Γεννηματά Μανώλης Οθωνας άφησε σαφείς αιχμές για τον κ. Θεοδωράκη λέγοντας (Θέμα 104,6) ότι «το πρόβλημα δεν ήταν οι λίγες διαφωνίες με εμάς αλλά οι πολλές συμφωνίες με τον κ. Τσίπρα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ., Παύλος Χρηστίδης, υποστήριξε ότι «ο κ. Θεοδωράκης δεν φεύγει επειδή είχε μια διαφορετική άποψη» και τόνισε πως «η αποχώρηση μέρους του Ποταμιού θα αποκρυσταλλώσει ακόμη περισσότερο τον προγραμματικό μας λόγο, μιας και το προηγούμενο διάστημα είχαμε παραφωνίες». Αιχμές κατά του κ. Θεοδωράκη άφησε και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έκανε λόγο (Θέμα 104,6) ακόμη και για «δημοκρατική ηθική».
«Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Θεοδωράκη για ποιο λόγο αποφάσισε 6 μήνες μετά τις εκλογές να φύγει το Ποτάμι από το Κίνημα Αλλαγής», δήλωσε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Οποιος συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία πρέπει να αποδέχεται το αποτέλεσμα. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατική ηθική και ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς». Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος είπε πως ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. «Οι 210.000 συνιδρυτές μας θέλουν καθαρό πολιτικό μήνυμα χωρίς αμφισημίες. Σύνθεση κι ενότητα για να ανατρέψουμε τους σημερινούς θλιβερούς πολιτικούς συσχετισμούς. Κανένας να μη λειτουργήσει ως δεξαμενή του Αλέξη Τσίπρα», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το «διαζύγιο» με το Κίνημα Αλλαγής καταστρώνει σχέδια για την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού προς τις εκλογές και ξεκινά επαφές με ανθρώπους που βρέθηκαν στο κόμμα του και απομακρύνθηκαν αλλά και με πρόσωπα που μπορούν να συμβάλουν στο «restart» που επιχειρείται.
«Πρέπει να επανεκκινήσουμε τις μηχανές στο φουλ και τα σημαντικά πράγματα που θέτουμε», τόνισε (ΣΚΑΪ 100,3) ο κ. Θεοδωράκης. Οπως δήλωσε, οι διαφωνίες για το Μακεδονικό «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα. «Η κυβερνητική προπαγάνδα αρέσκεται να λέει αυτές τις μέρες ότι η δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι το Ποτάμι. Ψέματα! Δεν θα στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Δεν αλλάζουμε έδρανα σε αυτή τη Βουλή», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης.
Την ίδια στιγμή, στη Σεβαστουπόλεως επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πολιτικό μέλλον του Ποταμιού, για το οποίο υπάρχει φόβος να εγκλωβιστεί στο κλίμα πόλωσης, που αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος υποστήριξε, μάλιστα, πως το κόμμα με τη συμμετοχή του στο ΚΙΝ.ΑΛ. «υπέγραψε πρόωρα τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του», επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «με τη νέα του απόφαση δεν παίρνει παράταση ζωής, αυτή θα την κερδίσει εάν στο συνέδριο του Οκτωβρίου πείσει ότι έχει λόγο ύπαρξης. Αναμένω, όπως και πολλοί άλλοι, τις κινήσεις του Σταύρου προς αυτό το σκοπό», είπε με νόημα ο κ. Κύρκος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]