Ωστόσο, η χθεσινή ανάληψη ευθύνης από τον Ρουβίκωνα της επίθεσης που δέχθηκε το γραφείο του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κώστα Κατσίκη προσδίδει στοιχεία επιθεώρησης όχι μόνο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μιλήσει για ακροδεξιές οργανώσεις που σε συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση και επιχειρηματικά συμφέροντα επιτίθενται σε κυβερνητικούς βουλευτές, αλλά εν γένει στην επιχειρηματολογία περί ανατροπής της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός παρενέβη για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, αυτή τη φορά μέσω του Bloomberg, για να πει «φτάσαμε εδώ με ισχνή πλειοψηφία, θέλω επομένως να σας διαβεβαιώσω πως θα φτάσουμε μέχρι το τέλος», αλλά η ανάληψη ευθύνης της επίθεσης στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κώστα Κατσίκη από τον Ρουβίκωνα, τον οποίο πολλές φορές δημοσίως έχει υπερασπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Τόσκας, έφερε την κυβέρνηση σε μεγάλη αμηχανία.
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, δεύτερη προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων που σε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να τη ρίξουν έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για αποστασίες, για 1965, προειδοποιώντας τη Ν.Δ. και τον κ. Μητσοτάκη κ.λπ.
Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Ρουβίκωνα και αυτή η προσπάθεια πέρασε εμφανώς κάτω από τον πήχυ, όπως και η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος δήλωσε: «Δεν πρέπει να δίνεται το οξυγόνο σε οποιονδήποτε είτε σε οποιαδήποτε ομάδα, ακροδεξιά η φιλοφασιστική, να κάνει τέτοιες ενέργειες έτσι ώστε οι βουλευτές να φοβούνται και να διαμορφώνουν μια συνείδηση φόβου. Αυτό πρέπει να αποκλειστεί απολύτως και πρέπει όλες και όλοι χωρίς συμψηφισμούς και λεκτικές διατυπώσεις να διαμορφώνουμε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο απομόνωσης πέρα από την καταγγελία και την καταδίκη, απομόνωση όλων αυτών των ενεργειών».
Διαβάστε ακόμα: Ο Ρουβίκωνας θέλει «ανατροπή του πολιτεύματος» με την… ανοχή της κυβέρνησης
Ο άμεσα θιγόμενος, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Κώστας Κατσίκης, ανέπτυξε μια άλλη θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία αυτοί που επιτέθηκαν στο γραφείο του δεν ήταν ο Ρουβίκωνας, τα μέλη του οποίου στην ανακοίνωσή τους κατηγόρησαν τον κ. Κατσίκη ότι είπε ψέματα μιλώντας για επεισόδια κ.λπ.: «Αποτυχημένη ήταν η επίθεση και αποτυχημένη ήταν και η προκήρυξη για την άνανδρη και τρομοκρατική ενέργεια. Κακέκτυπη αναπαραγωγή παλαιότερων οργανώσεων. Για την ταυτότητα των οποίων προσωπικά προβληματίζομαι και αμφισβητώ. Οταν θα έχω τα στοιχεία, δηλαδή από ποιον έγινε, τότε αυτά τα στοιχεία θα είναι στη διάθεσή σας. Επειδή βαραίνει κι εμένα η ευθύνη σε αυτό το προσωπικό θέμα. Να δούμε αν πραγματικά πρόκειται για τον Ρουβίκωνα. Κι αν είχε μάθει το μάθημά της από τα φροντιστήρια που είχαν παρακολουθήσει», είπε ο κ. Κατσίκης, ενώ και ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Οποιος φοράει κουκούλα, όπου και αν ανήκει, όταν εκφοβίζει εκλεγμένους συμμετέχει σε προπαρασκευαστικές πράξεις κατά του πολιτεύματος. Οπως λέει και ο λαός, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Καμιά, δε, φορά και εισπράττει».
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Σενάρια και ονόματα
Για να απαντήσει στο κλίμα ραγδαίας φθοράς της και απώλειας των δυνάμεών της, πολιτικά, κοινοβουλευτικά και κοινωνικά, η κυβέρνηση συνεχίζει να ρίχνει στο τραπέζι ονόματα βουλευτών από την ομάδα των ανεξαρτήτων, του Ποταμιού, του Κινήματος Αλλαγής, της Ενωσης Κεντρώων, ακόμα και των ΑΝ.ΕΛ., έτοιμων να στηρίξουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν χρειαστεί.
Οι κυβερνητικές διαρροές θέλουν τους ανεξάρτητους βουλευτές Γ. Κατσιαντώνη και Χάρη Θεοχάρη, τους βουλευτές του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη και Σπύρο Λυκούδη, τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γ. Μεγαλομύστακα, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά και τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. Ελενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο να «περιμένουν» στον προθάλαμο να στηρίξουν την κοινοβουλευτικη πλειοψηφία, αν παραστεί ανάγκη.
«Οχι» Φίλη στους 180
Στη γραμμή του πρώτου non paper του Μαξίμου, ο τέως υπουργός, βουλευτής Νίκος Φίλης, έκανε και εκείνος λόγο για «σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης από επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος», εξαπολύοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
«Κάποιοι επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση, αλλά δεν θα τους περάσει», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «οπαδικό στρατό από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και φασίστες που επιτέθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν αποδοκιμάστηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ», συμπληρώνοντας πάντως ότι «αυτοί βεβαίως δεν εκπροσωπούν όλους τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ».
Αίσθηση προκάλεσε η θέση του κ. Φίλη κατά της πρότασης Καμμένου για κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να το συζητά: «Δεν θα δεχτούμε όρο τις 180 ψήφους. Το πώς θα ψηφιστεί προβλέπεται από το Σύνταγμα και αυτό δεν μιλά για αυξημένη πλειοψηφία. Μιλά για 151».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]