Η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και η συμφωνία των Πρεσπών
Σε αντίθεση με την γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία πρόωρες εκλογές, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εμφανιζόταν υποστηρικτής της παραμονής της συγκυβέρνησης τη δεδομένη χρονική συγκυρία. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κράτησε θετική στάση τόσο ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανο. Μια συμφωνία που θυμίζουμε ότι το γαλάζιο στρατόπεδο, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δηλώσει ότι δεν θα κυρώσει όταν έρθει στην κυβέρνηση και έχει προκαλέσει την οργή του ελληνικού λαού.
Διάσταση απόψεων
Ο κ. Μίχαλος είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες για το Σκοπιανό θα έχει θετική επίδραση στην αγορά, ενώ στον αντίποδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος είχε επισημάνει τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στα προϊόντα ΠΟΠ.
Η Επιτροπή προσωπικοτήτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Ένα ακόμη κομμάτι που συμπλήρωσε το παζλ της διαγραφής Μίχαλου από τη ΝΔ ήταν η συμμετοχή του στην Επιτροπή προσωπικοτήτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που είχε συστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ακόμη, ο κ. Μίχαλος αναμενόταν να παρευρεθεί και να μιλήσει σε χθεσινή εκδήλωση από κοινού με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, γεγονός που επίσης δεν καλοδέχθηκαν στην Πειραιώς.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Το γυαλί που ένωνε τον Κωνσταντίνο Μίχαλο και τη Νέα Δημοκρατία έσπασε οριστικά όταν βγήκε στην επιφάνεια, μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Παραπολιτικά», συνάντηση για καφέ στην «Αίγλη» του Ζαππείου ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.
Η επισημοποίηση του αναμενόμενου
Όλες αυτές οι διαφοροποιήσεις του κ. Μίχαλου από την κεντρική πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στη ρήξη των σχέσεών τους και στην απόφαση διαγραφής του, ύστερα από τη συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου του κόμματος.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση:
«Με βάση τις διατάξεις του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας που προβλέπουν ως αυτονόητη την τήρηση και το σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και τις βασικές θέσεις της παράταξης, ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τίθεται από σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, εκτός κόμματος.
Την απόφαση έλαβε η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε το απόγευμα.
Στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν «Δούρειοι Ίπποι»».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ19/11/2024|02:50ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ο κ.Μίχαλος είχε δηλώσει:
«Είναι μία ιστορική συμφωνία, καθώς βάζει τέλος, μετά από σχεδόν εννέα σκληρά χρόνια κρίσης, στα Μνημόνια και δίνει τη δυνατότητα, με πολύ κόπο και δουλειά βέβαια, η Ελλάδα να μπει σε ένα νέο δρόμο, λιγότερο δύσβατο.
Όπως όμως, άλλωστε, σε κάθε διαπραγμάτευση, η συμφωνία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να είναι πιο γενναιόδωρα, προκειμένου τα δισ. ευρώ που θα δοθούν στους πιστωτές μας να κατευθύνονταν σε παραγωγικές επενδύσεις και να ενίσχυαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Η καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί ως αποθεματικό για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε δημοσιονομικών έκτακτων προβλημάτων δημιουργηθούν, δε θα πρέπει να σπαταληθούν αλλά να χρησιμοποιηθούν μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας της Ελλάδας να βγει στις αγορές που θα αφορούν εξωγενείς και μόνο παράγοντες, όπως κάποιες κρίσεις σε Ιταλία, Ισπανία κλπ.
Σε καμία περίπτωση εμείς, ως χώρα δε θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις αγορές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία μας προκειμένου να πετύχουμε στο διηνεκές, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας, χαμηλά επιτόκια δανεισμού.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αφήσει πίσω της τα σκληρά προηγούμενα χρόνια και οι πολιτικοί ταγοί της χώρας μας θα πρέπει να κάνουν πράξη τη συναίνεση, τη συνεννόηση και τη συνεργασία και να συμφωνήσουν στα αυτονόητα για να περάσουμε από την κρίση στη σταθερότητα και μετέπειτα στην ανάπτυξη.
Οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ήδη έχουν κάνει πράξη τα προαναφερόμενα και εργοδότες και εργαζόμενοι, με πολύ μεγάλη ωριμότητα σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές, απέδειξαν ότι ενωμένοι μπορούμε πάντα να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα».
Ο γραμματέας του κόμματος Λεωνίδας Αυγενάκης, που είχε επικοινωνήσει με τον κ. Μίχαλο εν όψει της διαγραφής του σχολιάζοντάς την στο Twitter προανήγγειλε συνάντηση με όλα τα «γαλάζια» στελέχη που είναι εκλεγμένα σε Επιμελητήρια.
Με βάση τον καταστατικά αυτονόητο σεβασμό στις αρχές, τις αξίες &τις βασικές θέσεις της ΝΔ,ο κ.Μίχαλος τέθηκε από σήμερα εκτός κόμματος.Στη ΝΔ δεν χωρούν"Δούρειοι Ίπποι".Την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε πολλά σε συνάντηση με όλα τα στελέχη των Επιμελητηρίων μελών της Παράταξης
— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) June 27, 2018
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα παραστεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παρθούν σαφείς διαβεβαιώσεις για την τήρηση της κομματικής γραμμής σε έναν χώρο όπως τα Επιμελητήρια που η ΝΔ ιεραρχεί στην παρέμβασή της.
«Συνιστώ ψυχραιμία»
Για αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση κάνει λόγο ο Κωνσταντίνος Μίχαλος μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία
«Η κίνηση του προέδρου της ΝΔ να με διαγράψει αποτελεί προφανέστατα μια αψυχολόγητη απόφαση και καταδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη ΝΔ σε μια βαθειά εσωστρέφεια και δεν ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μίχαλος στην ανακοίνωση του.
H ανακοίνωση του κ. Μίχαλου:
«Πρώτα απ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι στην Π.Ε. της ΝΔ συμμετέχω εξ οφίτσιο, καθώς το καταστατικό του κόμματος προβλέπει τη συμμετοχή στην ΠΕ του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
Δεύτερον, θα πρέπει να διαμηνύσω προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πολιτικές μου απόψεις είναι γνωστές, καθώς ανέκαθεν ήμουν και εξακολουθώ να είμαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Η κίνηση του προέδρου της ΝΔ να με διαγράψει αποτελεί προφανέστατα μια αψυχολόγητη απόφαση και καταδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τη ΝΔ σε μια βαθειά εσωστρέφεια και δεν ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις.
Η αιτιολογία που μου δόθηκε τηλεφωνικά για τη διαγραφή μου είναι πως έχω διαπράξει μεγάλα «ατοπήματα» όπως:
1. Έκρινα θετικά με δηλώσεις μου ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια!
2. Δήλωσα σε συνεντεύξεις μου ότι πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι η πολιτική σταθερότητα και ως εκ τούτου η αποφυγή μακροχρόνιων προεκλογικών περιόδων και πρόωρων εκλογών!
3. Τάχθηκα υπέρ μιας λύσης στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική θέση της ΝΔ, πριν ο κ. Μητσοτάκης αλλάξει απόψεις.
4. Συμμετέχω στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ακόμη και αυτό θεωρείται μείζον ατόπημα από τον κ. Μητσοτάκη!
5. Και το κυριότερο, «κατηγορούμαι» από τον πρόεδρο της ΝΔ και τους περί αυτόν ότι έχω συναντήσεις και επαφές με υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίες άλλωστε και είναι άκρως επιβεβλημένες, καθώς τα Επιμελητήρια είναι οι θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης για οικονομικά θέματα και όχι κομματικά όργανα κανενός!
Εν πολλοίς, ο κ. Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του έχουν μπερδευτεί για το τι είναι ο επιμελητηριακός θεσμός και ποιους εκπροσωπεί. Επί 12 συναπτά έτη είμαι εκλεγμένος πρόεδρος του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας, του ΕΒΕΑ, που εκπροσωπεί πάνω από100.000 επιχειρήσεις και για δεύτερη θητεία πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που εκπροσωπεί πάνω από 800.000 επιχειρήσεις.
Με την αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση και διαδικασία της διαγραφής μου αυτός που θίγεται είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που προφανώς θεωρεί ότι όποιος εκφράζει διαφορετικές απόψεις από αυτόν είναι και εχθρός του.
Του συνιστώ λοιπόν ψυχραιμία».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]