Στόχος του, να δημιουργήσει ατζέντα διαφορετική από τη σκληρή γραμμή που εκφράζουν χώρες εντός της Ένωσης, με θρησκευτική προσήλωση στους στόχους και τα μεγέθη που έχουν συμφωνηθεί, ανεξαρτήτως κοινωνικών συνθηκών και πολιτικής συγκυρίας, να διεκδικήσει χαλάρωση της λιτότητας και «ευελιξία» στις απαιτήσεις για πλεονάσματα, γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι θα έχει περιθώρια βελτιωτικών παρεμβάσεων στα θέματα της καθημερινότητας, όπου και εντοπίζεται η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Κοινά προβλήματα
Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ, Φερνάντο Ραχόι και Αντόνιο Κόστα αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα, συμμετέχοντας στη Σύνοδο των Νοτίων, για να ανοίξουν τη συζήτηση περί ευελιξίας και να ζητήσουν η Ευρώπη να ρίξει όλο της το βάρος στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι άλλωστε οι χώρες που οι κοινωνίες τους δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση από το πείραμα της σκληρής λιτότητας, μαστίζονται από κρίση δημόσιου χρέους, ενώ σηκώνουν συνολικά το ευρωπαϊκό βάρος σε προσφυγικό και μεταναστευτικό, την ώρα που οι κεντρικές και βόρειες χώρες είτε κλείνουν τα σύνορα, είτε «σφυρίζουν αδιάφορα», αρνούμενες να δεχτούν αναλογικά πρόσφυγες στο έδαφός τους.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη στενότερη συνεργασία των χωρών του Νότου και καλοβλέπει την ιδέα συγκρότησής τους σε πόλο εντός της ΕΕ, που θα διεκδικήσει τη δημιουργία «χώρου» για την άσκηση πολιτικών στον αντίποδα της λιτότητας. Ως πόλος, άλλωστε, λειτούργησαν και οι χώρες του Visegrad, ακολουθώντας σκληρή γραμμή στο προσφυγικό.
Οι σχετικές συζητήσεις έγιναν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής με τον Ματέο Ρέντσι και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ θα συνεχιστούν και κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, όπου θα μεταβεί για να συμμετάσχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Με δεδομένη την κατάσταση στην Ισπανία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ισπανική συμμετοχή, καθώς στην παρθενική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Μαριάνο Ραχόι είχε αντιδράσει έντονα και διακόπτοντας τότε την εισήγηση Τσίπρα (ο οποίος ζητούσε εγκατάλειψη της λιτότητας) για να θέσει το ερώτημα αν οι Ισπανοί που αποδέχθηκαν πολιτικές λιτότητας έκαναν λάθος. Τώρα που δομικοί κραδασμοί τραντάζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλώντας τη συνοχή του, φαίνεται ότι ο κ. Ραχόι θα έχει κάθε λόγο να υιοθετήσει και αυτός το δόγμα της «ευελιξίας».