Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε ήδη από χθες μία ακόμη παρέμβαση για το θέμα της ανομίας, το οποίο βρίσκεται σταθερά πολύ ψηλά στη γαλάζια ατζέντα, και διαβεβαίωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση «θα προστατεύσει και θα στηρίξει την Αστυνομία και θα την αφήσει επιτέλους να κάνει τη δουλειά της».
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει ως «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη» και προειδοποιεί ότι «η κατάσταση με τη βία και την ανομία έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο».
Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε πολύ σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός των φόρων και του ψέματος αλλά και ο πρωθυπουργός της βίας και της ανομίας».
«Η κυβέρνηση προκλητικά ανέχεται τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων. Ούτε τις διώκει, ειδικά όταν πρόκειται για τις φιλικές της “συλλογικότητες” και τους κάθε λογής Ρουβίκωνες. Εχει παραδώσει ολόκληρες γειτονιές σε συμμορίες. Εχει αφήσει τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε γιάφκες και ορμητήρια παραβατικών ομάδων στο όνομα δήθεν της προστασίας του ασύλου», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η ασφάλεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον προσωπικά υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν. Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες: Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω τη νομιμότητα στη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σκληρή κριτική δέχεται και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, για τον οποίο η Ν.Δ. υπογράμμισε ότι «οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δημοσίως πια καταγγέλλουν ότι αρνείται να τους δώσει την εντολή να συλλάβουν τους μπαχαλάκηδες και εκείνος, ζώντας εκτός τόπου και χρόνου, παραχωρεί συνεντεύξεις στις οποίες τα βρίσκει όλα καλώς καμωμένα».
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει «να εντείνονται τα διλήμματα για την επόμενη ημέρα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση λόγω της δικής της αποτυχίας». Για την Πειραιώς είναι μάλιστα ξεκάθαρο ότι σε αυτή την αποτυχία δεν θα βρει συνενόχους καθώς μόνη της η κυβέρνηση προκάλεσε τα δύσκολα διλήμματα. «Και αν θέλουν να δουν τι θα έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση, ας πάνε σε εκλογές», σημειώνουν χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη.
Στο επίκεντρο της κριτικής της Ν.Δ. βρίσκεται σταθερά και η υπερφορολόγηση. Οι πληροφορίες μάλιστα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο καθιέρωσης περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ έκαναν την Πειραιώς να παρέμβει: «Για να ανακουφιστούν πραγματικά οι πολίτες, θα πρέπει να μειωθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ». Κάτι που η Ν.Δ. έχει δεσμευθεί ότι θα κάνει σε ποσοστό 30% σε μία διετία.
Ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφού υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί, τόσο στην 4η αξιολόγηση όσο και στο δήθεν αναπτυξιακό της σχέδιο, ότι θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα σταθερό τον ΕΝΦΙΑ στα σημερινά υψηλά επίπεδα», σημείωσε ότι «η καταβολή του σε περισσότερες δόσεις δεν λύνει το πρόβλημα της υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας».
Αναφέρθηκε παράλληλα στη συνολική πρόταση της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «η μείωση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μαζί με τις προτάσεις για τη στήριξη της κατοικίας (αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες και του φόρου υπεραξίας για ορισμένα χρόνια, έκπτωση φόρου για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, απλοποίηση των μεταβιβάσεων και ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών) θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, θα τονώσουν τη ρευστότητα στην οικονομία και θα οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».
Η προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει στραμμένη και στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπου διακρίνει ένα «δομικό πρόβλημα», όπως είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Σπυράκη, εξηγώντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μια συμφωνία χωρίς ο ίδιος να έχει τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην οποία βασίζεται η κυβέρνησή του».
«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει την πλειοψηφία που τον στηρίζει για να μπορεί να φτάσει να καταλήξει σε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία. Για εμάς αυτό είναι κεφαλαιώδες ζήτημα», τόνισε στον ρ/σ ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε διαμορφώσει μια άλλου είδους συναίνεση προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση, όμως, αυτή την ώρα δεν έχει ούτε τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει για να προχωρήσει σε συμφωνία. Πόσω μάλλον όταν τα πράγματα φαίνεται ότι θολώνουν πολύ περισσότερο και σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Αλλά και μέχρι εκεί που έφτασαν έφτασαν χωρίς να έχουν πολιτική νομιμοποίηση».
Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]