H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Το κρίσιμο τετ α τετ θα ξεκινήσει στις 10:30, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».
Οι δυο ηγέτες, ωστόσο, είχαν την ευκαιρία να τα πούνε και στο χθεσινό δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μετά από αυτή που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2018. Τις προσδοκίες του τετ-α-τετ είχε φροντίσει να ενισχύσει ο ίδιος Ζόραν Ζάεφ, όταν είχε σχολιάσει σε δημοσιογράφους ότι σε περίπτωση που ενημερωθούν για συνάντηση του ίδιου με τον Αλέξη Τσίπρα τότε οι διαπραγματεύσεις προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το περιβόητο erga omnes αποτελούσε το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους, οι πιθανότητες λύσης έχουν αυξηθεί πολύ. Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία.
Συμφωνία για το όνομα – Παραμένουν τα «αγκάθια»
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν κάνει σημαντικά βήματα και φέρονται να έχουν καταλήξει στο ζήτημα του ονόματος.
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας για ΑΟΖ με Συρία
Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Σε αυτές τις ονομασίες υπάρχει στήριξη και από τις δύο πλευρές που πλέον προσπαθούν να βρουν σημεία σύγκλισης και στα άλλα σημαντικά ζητήματα της συμφωνίας.
Η γειτονική χώρα φέρεται να ζητά «συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια».
Το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).
Εδώ φαίνεται οι γείτονες να αλλάζουν στάση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.
Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και η σκληρή στάση Κοτζιά σε αυτή τη διελκυστίνδα μπορούν να ανοίξουν μονοπάτι για βήματα περαιτέρω προσέγγισης από τους γείτονες, αφού σε αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα – μια κι έξω – σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]