Πίσω από τη διαφωνία για το αν θα εφαρμοστούν ή όχι οι μειώσεις στις συντάξεις και τα άλλα ψηφισμένα μέτρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι μετά τον Αύγουστο, που θα έχουν υπογραφεί η συμφωνία – πακέτο και το τυπικό τέλος του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τα μέτρα και κάποια δεν θα τα εφαρμόσει. Το «τυράκι» που δείχνει να προστίθεται στις υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης, είναι η επαναφορά της δέσμευσης για ψήφιση «αντίμετρων», που επί της ουσίας έχουν ξεχάσει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές και δεν συζητούνται καν στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, που τυπικά στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, «κατά της καλλιέργειας προσδοκιών εν όψει της συμφωνίας», έκανε χθες νέα παρέμβαση για να πει ότι «τα συμπεφωνημένα, είναι συμπεφωνημένα», άφησε όμως και… παράθυρο «να υπάρξουν οριακές αλλαγές βοηθούσης της οικονομίας». Συμπεριφερόμενη κουτοπόνηρα, τόσο προς την ελληνική κοινή γνώμη όσο και προς τους δανειστές για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι δήθεν έως την υπογραφή της συμφωνίας -πακέτο δεν θα εγείρει καμία διεκδίκηση προκειμένου να αποσπάσει τις υπογραφές των δανειστών, αλλά μετά τις υπογραφές, με όπλο το «υπερπλεόνασμα», θα επαναδιαπραγματευτεί όλα τα σκληρά μέτρα που έχει ψηφίσει.
Ενδεικτικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, είπε χθες ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη – παρά το ότι δεν μπορούν όχι να ματαιώσουν, αλλά ούτε να αναβάλουν τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, επανέλαβε ότι «μέτρα όπως η περικοπή των συντάξεων θα πρέπει να αποτραπούν, καθώς περαιτέρω μείωση σημαίνει διάλυση και των οικογενειών που ζουν με τη σύνταξη του παππού», φράση που παραπέμπει στο ιδιότυπο μπρα ντε φερ με τον κ. Τσακαλώτο, για την επικράτηση στην εσωκομματική τάση των 53+, που συνεχίζεται. Ο κ. Φίλης είπε βεβαίως και κάτι ακόμα, χθες. Ο,τι με τριμηνιαίους ελέγχους, αυστηρή εποπτεία και προαπαιτούμενα το Μνημόνιο δεν τελειώνει τον Αύγουστο.
Σε αυτό το κλίμα, που όλο και ενισχύει τα σενάρια περί εκλογών το φθινόπωρο, για τα οποία ο κ. Βούτσης είπε για άλλη μία φορά ότι «έχουν αποκλειστεί από τον πρωθυπουργό, που μιλάει ειλικρινά όταν λέει για εξάντληση της τετραετίας», χθες ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Ενώ πήγε αιφνιδίως στη Βουλή δήθεν για να στριμώξει τη Ν.Δ. πριν από την ψηφοφορία της διάταξης, «μάλλον ξέχασε» -όπως ειρωνικά έλεγαν εναντίον του οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- να πει κάτι για να αποδοκιμάσει τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κώστα Κατσίκη. Υπό αυτό το πρίσμα, μάλλον εσωκομματικό ενδιαφέρον έχει η πρωτοβουλία δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Αναγνωστοπούλου Σία, Δρίτσας Θοδωρής, Δριτσέλη Παναγιώτα, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Αννέτα, Καραγιαννίδης Χρήστος, Κυρίτσης Γιώργος, Λάππας Σπύρος, Μαντάς Χρήστος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μορφίδης Κώστας, Πάλλης Γιώργος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παρασκευόπουλος Νίκος, Σταματάκη Ελένη και Ψυχογιός Γιώργος), οι οποίοι αντιδρώντας στη σιωπή τόσο του πρωθυπουργού όσο και της Κουμουνδούρου απέναντι στο ρατσιστικό λόγο του κυβερνητικού βουλευτή Κατσίκη, ζητούν την παραπομπή του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Τετ α τετ Τσίπρα – Παπανδρέου στο Μαξίμου
Ως κίνηση προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής προωθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις 18:30 το απόγευμα, ο οποίος αργότερα, στις 8 το βράδυ, συναντήθηκε και με τον πρώην υφιστάμενό του και νυν υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Το αίτημα είχε υποβληθεί από τον κ. Παπανδρέου, που έχει αναλάβει τις υποθέσεις Εξωτερικών και Αμυνας στο Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα, κάτι που γνώριζε και η Φώφη Γεννηματά.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]