Για τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη το αποτέλεσμα της περασμένης Πέμπτης ήταν ένα ακόμη σημάδι ότι ο κ. Τσίπρας καταρρέει, ενώ του καταλογίζουν «άγχος και νευρικότητα» και εν όψει της συζήτησης που θα ξεκινήσει αύριο το πρωί στην ολομέλεια για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και την ένδεια παραγωγής πολιτικής την οποία καταλογίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, που φάνηκε -όπως καταγγέλλουν από τη Ν.Δ.- και από τη λογοκλοπή των εννοιών «νέα Μεταπολίτευση» και «Ελλάδα του 2021», που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στο μήνυμά του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οπως υπενθυμίζονταν σε μια σκληρή ανακοίνωση από τη Ν.Δ. και οι δυο αυτές έννοιες αποτέλεσαν τα βασικά μηνύματα του κ. Μητσοτάκη στο 10ο Τακτικό Εθνικό Συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο.
«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να είναι ικανός στη λογοκλοπή, αλλά είναι ανίκανος να υπηρετήσει προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας αυτές τις έννοιες, λόγω της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που τον διακρίνει», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα γαλάζια στελέχη, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις πηγών του Μαξίμου ότι αυτά ήταν συνθήματα της Αριστεράς, υπογράμμιζαν πως «ένα είναι βέβαιο: ο πρωθυπουργός των κλειστών τραπεζών, των φόρων και των capital controls δεν θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα Μεταπολίτευση».
Στη Ν.Δ. δίνουν ιδιαίτερο βάρος στη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή, που θα διερευνά το πρώτο τραγικό εξάμηνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., καθώς σημειώνουν ότι θα πρέπει να προχωρήσει για δύο λόγους: πρώτον για να μάθουν οι πολίτες την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη και δεύτερον για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το ίδιο δραματικό σκηνικό που κόστισε και στην ελληνική οικονομία και στην κοινωνία.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το αίτημα της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει όταν θα έχει τη δυνατότητα μετά τις εκλογές σε Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή για να δοθούν απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: Γιατί έγινε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015 και πώς το «ΟΧΙ» έγινε «ΝΑΙ», γιατί το Μαξίμου προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο και γιατί καθυστέρησε η πρώτη αξιολόγηση με τα γνωστά αποτελέσματα.
Σχετικά με το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που ανοίγει σήμερα το Μαξίμου, στη Ν.Δ. θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να μηδενίσει ξανά το κοντέρ, ώστε η κυβέρνησή του να αποκτήσει μια νέα δυναμική και να παραμείνει στην εξουσία. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να γίνει, λένε τα γαλάζια στελέχη, καθώς χαρακτηρίζουν προσχηματική τη συναίνεση που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός, ενώ σημειώνουν ότι και οι πολίτες έχουν σταματήσει να παρακολουθούν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του Μαξίμου.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, έχει προειδοποιήσει τα κυβερνητικά στελέχη να μην καταφύγουν για άλλη μία φορά σε θεσμικές ακροβασίες, αναφερόμενος στις σκέψεις του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. «Το πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα όσο η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής», διεμήνυσε από το βήμα της γαλάζιας Κ.Ο. ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αρκετά στελέχη της Ν.Δ. έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής υπό προϋποθέσεις.
«Αν το νέο Σύνταγμα προβλέψει Προεδρική Δημοκρατία, αυτονόητο είναι ότι ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται απευθείας από το λαό. Αναθεώρηση, επίσης, απαιτείται και στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης», αναφέρει σε χθεσινό άρθρο του στη «Real News» o Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος χαρακτηρίζει αναγκαία τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εκφράσει εδώ και καιρό την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται από το λαό, εφόσον αποβούν άκαρπες οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορούν να αλλάζουν οι υποψήφιοι.
Σε συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, η Ντόρα Μπακογιάννη για την άμεση ή όχι εκλογή του Προέδρου σημειώνει πως «υπάρχουν και αρνητικά και θετικά και στα δύο ενδεχόμενα τα οποία θα συζητήσουμε. Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. έχει δημοκρατικές διαδικασίες και η πλειοψηφία θα αποφασίσει για τη θέση του κόμματος», ενώ ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει παιχνίδια με το Σύνταγμα.
Γιώργος Ευθυμίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου