«Η μειούμενη αμερικανική επιρροή στην περιοχή είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης και το στοίχημα είναι πολύ υψηλό», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί πρωταρχικό θέμα για την Τουρκία.
Τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν τον Μάρτιο μετά τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή τους ενώ οι ηγέτες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν επίσης καταδικάσει την συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση 8 Τούρκων στρατιωτών που φέρονται να εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Αν και «η πιθανότητα εσκεμμένης κλιμάκωσης είναι σχετικά χαμηλή», υπάρχει αυξημένη ανησυχία για ατύχημα, σύμφωνα με τον κ. Θάνο Ντόκο», γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Για το Σκοπιανό τονίζεται:
«Η στάση της Ελλάδας εμποδίζει επίσης την πρωτοβουλία των δυτικών δυνάμεων να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, καθώς οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ εμποδίζονται από την Αθήνα λόγω του ζητήματος της ονομασίας της χώρας. Οι χειρισμοί των θεμάτων της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ από τον πρωθυπουργό έχουν προκαλέσει τις επικρίσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη συγκυβέρνηση, με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να επιμένει πως το κόμμα του δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Οι όποιοι τριγμοί στην εσωτερική στήριξη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κ.Τσίπρα εν όψει των εθνικών εκλογών που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, κάτι που αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας την ώρα που η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Για την έξοδο από το μνημόνιο:
Οι πολιτικές αβεβαιότητες συμπίπτουν με ερωτήματα από το οικονομικό μέτωπο, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μετά από οκτώ χρόνια και τρεις διασώσεις, η Ελλάδα και οι πιστωτές της από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν αν η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους μεταμνημονιακού προγράμματος.
Αν και ο κ. Τσίπρας επιμένει πως η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν το Εurogroup του Ιουλίου σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης χρέους, θα επιτρέψουν μια «καθαρή» έξοδο από το μνημόνιο, οι επικριτές δεν είναι τόσο σίγουροι πως αυτό θα έχει απήχηση στο εκλογικό σώμα. «Η κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει από πολύ νωρίς το «χαρτί» της «καθαρής εξόδου», παρά την έλλειψη σχεδίου για την οικονομία της Ελλάδας στην μεταμνημονιακή περίοδο», σχολίασε ο κ. Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]