Το κυβερνητικό αφήγημα περί χειραφέτησης και ελεύθερης διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας δέχθηκε τριπλό κτύπημα.
Το πρώτο ήρθε από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε στην τελευταία της συνέντευξη ότι αντιλαμβάνεται τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης (σ.σ. η ακριβής φράση της είναι «μπορώ να αντιληφθώ ότι η κυβέρνηση θέλει να γιορτάσει το τέλος του τρέχοντος προγράμματος ως χειραφέτηση») αλλά η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση.
Το δεύτερο ήρθε από τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ανάμεσα στους Θεσμούς, τον επίτροπο Οικονομικών Πιeρ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκαθάρισε χθες ότι μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα υπάρξει εποπτεία στην ελληνική οικονομία, για την τήρηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.
Το τρίτο ήταν η απόφαση του Eurogroup να μην εκταμιεύσει τη δόση που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τα 108 από τα 110 προαπαιτούμενα. Επί του πρακτέου, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό απομένουν για την τυπική απόφαση του Eurogroup. Στο πεδίο της πολιτικής, οι Βρυξέλλες έστειλαν ένα ακόμα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στους αβάσιμους πανηγυρισμούς και τις στομφώδεις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών εν όψει της 4ης αξιολόγησης.
Ρευστή εικόνα
Τα πράγματα στην οικονομία δεν είναι ρόδινα, όπως προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Η απόφαση των οίκων αξιολόγησης για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα υπενθυμίζει στις αγορές και τους επενδυτές ότι η οικονομία επιστρέφει σήμερα εκεί που ήταν το φθινόπωρο του 2014, όταν δηλαδή την παρέλαβαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, ενώ η συνεχής αύξηση της τιμής των ελληνικών ομολόγων μετά την τελευταία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές δείχνει πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στην ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το κλίμα, αυξάνεται εμφανώς και η πίεση που ασκείται από το διεθνή παράγοντα στην κυβέρνηση για επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό. Χθες, ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, εκτίμησε ότι υπάρχει χρόνος για επίλυση του Σκοπιανού έως τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας αυτό που ανεπιτυχώς έχει προσπαθήσει να διαψεύσει η κυβέρνηση. Οτι, δηλαδή, η ατζέντα του Σκοπιανού έχει χρονοδιάγραμμα και αυτό είναι η επόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, καθώς σκοπός των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων είναι τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ και κατόπιν στην Ε.Ε.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Κυβερνητικοί παράγοντες ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, τις ελληνοαλβανικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δεδομένη και την αύξηση της επιθετικότητας των Τούρκων, σε συνδυασμό με τις διαψεύσεις των κυβερνητικών προσδοκιών στην οικονομία, μπορούν να οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις εντός του 2018.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση δεν καταφέρνει στο παρασκήνιο να πείσει το σύνολο των Θεσμών -δηλαδή ΕΚΤ και ΔΝΤ, που συνεχίζει ως επόπτης στο πρόγραμμα, αφού η Κομισιόν είναι πιο δεκτική – να υπάρξει αναβολή των μέτρων για νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση του αφορολογήτου που έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, τότε αποκτούν σάρκα και οστά τα σενάρια για εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, που πλέον διακινούνται από την ίδια την κυβέρνηση και δεν αφορούν απλά εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ή της αντιπολίτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αντιληπτό γιατί η κυβέρνηση έχει επενδύσει όποια πιθανότητα έχει να επανακάμψει στην υπόθεση Novartis, την οποία -παρά τις βάσιμες αιτιάσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης για παρατυπίες ακόμα και έναντι των κοινοβουλευτικών διαδικασιών- επιχειρεί να μετατρέψει σε πολιτικό και επικοινωνιακό σόου – και μάλιστα με μεγάλη διάρκεια.
Ολοι πλέον μιλούν για την αυριανή ημέρα στη Βουλή, όπου η κυβέρνηση προετοιμάζει σφοδρή σύγκρουση μέχρις εσχάτων με την αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση, έχοντας -όπως όλα δείχνουν- έτοιμη και την ομάδα που θα βγει μπροστά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του προέδρου της Προκαταρκτικής Επιτροπής αναμένεται να οριστεί ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας- και μέλος της ομάδας των 53- Θοδωρής Δρίτσας.
Στην επιτροπή, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να συμμετέχουν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Σπύρος Λάππας (είναι επικεφαλής και στην Eξεταστική Eπιτροπή για την Υγεία), Χρήστος Μαντάς, Γιώτα Κοζομπόλη, Βασίλης Τσίρκας κ.;a. Εισηγητής θα είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που -κατά πληροφορίες- συνέταξε και το κείμενο της πρότασης της πλειοψηφίας , ενώ το λόγο θα λάβει τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ( Ξανθός και Πολάκης) όσο και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης (Κοντονής και Παπαγγελόπουλος).
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]