Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που ουσιαστικά αποκαλεί τα Υμια «μέρος της τουρκικής επικράτειας», ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την ένταση στο Αιγαίο αλλά και για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο όνομα της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην «απροετοίμαστη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας» η οποία, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν ωφέλησε αλλά, αντίθετα, επιδείνωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Από τις αρχές του έτους έχουμε μια ασυνήθιστα συχνή ένταση σε περιστατικά προκλητικών ενεργειών από τουρκικά σκάφη στην περιοχή των Υμίων. Είχα πει εξαρχής ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους συνολικούς χειρισμούς της στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας είναι μεγάλες και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες. Ολοι οι Ελληνες καταλαβαίνουν γιατί δεν είχαμε ανάλογη ένταση τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., παρά το ότι η χώρα μας βρισκόταν και τότε στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις:
«Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι όλο το χρόνο. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ώρα τους. Εχουμε πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και σε αυτό εμείς ως Νέα Δημοκρατία συμβάλλουμε. Ζητήσαμε ήδη τη σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση των βουλευτών και ουσιαστική συζήτηση, με στόχο την οικοδόμηση ενιαίας εθνικής γραμμής. Η κυβέρνηση την αρνήθηκε. Εχει να κρύψει κάτι; Την καλέσαμε επίσης να ενημερώσει άμεσα τους εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η τουρκική προκλητικότητα».
Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., το ζήτημα θα θέσει ο ίδιος κατά τη σημερινή συμμετοχή του στο «Munich Security Conference», το αντίστοιχο συνέδριο με το Νταβός για θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπου θα αναδείξει τις πάγιες θέσεις της χώρας.
«Την ώρα αυτή χρειάζεται ενότητα, ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χρειάζονται ενέργειες αποκλιμάκωσης της κρίσης χωρίς, όμως, εθνικές υποχωρήσεις. Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Υμια είναι ελληνικά. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Και αυτό το λέμε όλοι οι Ελληνες με μία φωνή», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε εκτενή αναφορά και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων κατηγορώντας και πάλι τον πρωθυπουργό για πολιτική ανευθυνότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα: «Είναι πλέον αντιληπτό σε όλους ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ήταν εξαρχής λανθασμένη. Χωρίς σχέδιο, χωρίς εγγυήσεις, πήγαν να δώσουν τα πάντα, αρκούμενοι μόνο σε δύο συμβολικού τύπου κινήσεις, τη μετονομασία ενός δρόμου και ενός αεροδρομίου. Ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα του αλυτρωτισμού και της αλλαγής του Συντάγματος τα έβαλαν στην ατζέντα μόνο μετά τις σχετικές απαιτήσεις της Νέας Δημοκρατίας».
Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τον πρωθυπουργό ότι πόνταρε για άλλη μια φορά στο παιχνίδι του διχασμού, μόνο που αυτή τη φορά έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που πήγε να στήσει:
«Επιχείρησε να διχάσει την αντιπολίτευση. Και μας βρήκε βέβαια ενωμένους. Αραγε σε τι επίπεδα αυτογελοιοποίησης θα φτάσουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος συνεχίζοντας να κυβερνούν μαζί, παρά το ότι διαφωνούν σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα; Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε συνειδητά να διχάσει τους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Αρχικά αποκάλεσε ακροδεξιούς όλους όσοι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια.
Και όταν είδε ότι απέναντί του είχε ακόμα και επώνυμα στελέχη της Αριστεράς, συνέχισε τις προσβολές μιλώντας -προσέξτε- για “ετερόκλητο όχλο”. Ωστόσο, το πραγματικά ενοχλητικό, ανατριχιαστικό, είναι η βαθιά αντιδημοκρατική περιφρόνηση των πατριωτικών αισθημάτων εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι η αλαζονεία, είναι η αυταρέσκεια, είναι η έπαρση μιας παρέας που την έχει ζαλίσει τόσο πολύ η εξουσία που έχει μπερδέψει τη σκιά της με το μπόι της. Ομως, ένας πρωθυπουργός που υποτιμά την πατριωτική ευαισθησία και περιφρονεί τους πολίτες κατ’ αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να σταθεί στη θέση του. Είναι κατώτερος των περιστάσεων. Και είναι σίγουρα ανίκανος να ηγηθεί μιας εθνικής προσπάθειας».
Οκτώ ερωτήματα για την υπόθεση Novartis
Οκτώ συγκεκριμένα ερωτήματα έθεσε στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση Novartis καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και αντιθεσμικές σχέσεις υπουργών με εισαγγελικούς λειτουργούς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαχώρισε τα γεγονότα λέγοντας πως «σκάνδαλο υπάρχει και αναδείχθηκε από τις αμερικανικές αρχές» αλλά σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πάτησε σ’ αυτό και το χρησιμοποίησε για να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους».
Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να μην τολμήσει να κλείσει την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως με διαφανείς διαδικασίες: «Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένες καταθέσεις δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία. Εμείς την Προκαταρκτική Επιτροπή θα την ψηφίσουμε για να έρθουν όλα στο φως. Δεν φοβόμαστε τίποτα».
Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης (όπως ο ίδιος τα διατύπωσε) και τα οποία περιμένουν απαντήσεις είναι συγκεκριμένα:
1. Πώς γνώριζε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαγγελόπουλος, το περιεχόμενο του κλειστού φακέλου πριν αυτός διαβιβαστεί στη Βουλή; Πώς μίλησε, με τόση σιγουριά, για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»;
2. Γιατί η εισαγγελέας διαφθοράς δεν διαβίβασε στη Βουλή αμελλητί το φάκελο στη Βουλή μόλις ο πρώτος μάρτυρας ανέφερε όνομα πολιτικού;
3. Πώς είναι δυνατόν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να γνωρίζει ουσιαστικά ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες;
4. Πώς εξηγείται συγκεκριμένη εφημερίδα, εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας και λάσπης, να προαναγγέλλει, πριν από ένα χρόνο, το θέμα «εμπλοκής» πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis και αυτό έγινε –προσέξτε- έντεκα μήνες πριν καταθέσει σχετικά ο προστατευόμενος μάρτυρας;
5. Πώς εξηγείται η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων από τη στιγμή που η έρευνα του FBI δεν υπέδειξε κανέναν από αυτούς ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση;
6. Πώς εξηγείται η συγκάλυψη της ανάμιξης του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis;
7. Τι δουλειά ακριβώς είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μόλις η υπόθεση διαβιβάστηκε εκεί;
8. Πώς εξηγείται ότι εδώ και ένα χρόνο, για την ακρίβεια στις 2 Φεβρουαρίου του 2017, ο κ. Τσίπρας, σε ομιλία του στη Βουλή, είχε περίπου προφητεύσει το βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας του σκανδάλου Novartis;
Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ανέδειξε το θέμα την επομένη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα:
«Είναι η Novartis ο πιο προβλέψιμος πολιτικός αντιπερισπασμός μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί. Τρέφονται και τρέφουν την τοξικότητα, την πόλωση και το διχασμό. Γιατί δεν μπορούν και δεν ξέρουν να κάνουν καλά τίποτε άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί να διευκολύνει τη διερεύνησή του από τη Δικαιοσύνη, να το χρησιμοποιήσει για να στοχοποιήσει πολιτικούς της αντιπάλους».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής: «Το σκάνδαλο Novartis δεν το χειρίζεται η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, όπως θα έπρεπε. Το πήρε από τα χέρια της η κυβέρνηση, το δούλεψε, για να το μετατρέψει σε εργαλείο κατά των πολιτικών της αντιπάλων. Οι δέκα -μεταξύ τους δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο ένας επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Ελληνας επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση- κατηγορούνται από ανώνυμους μάρτυρες ότι “ενδεχομένως” να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας. Το οποίο, όμως, δεν μπορεί να διερευνηθεί διότι η ίδια η πρόταση αναγνωρίζει ότι παραγράφεται», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέτοντας ένα ακόμη ερώτημα: «Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι που δέχθηκαν να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται; Οτι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς; Ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας; Ε λοιπόν, τους το λέμε ξεκάθαρα: Αν πραγματικά φοβούνται τόσο πολύ, ας έρθουν οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες να επαναλάβουν τις κατηγορίες τους ακόμα και φορώντας κουκούλα. Αλλά να έρθουν να καταθέσουν. Εδώ στη Βουλή. Να έρθουν να καταθέσουν μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν».
Είπε
Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις.
Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται.
Ο πρωθυπουργός πόνταρε για άλλη μια φορά στο παιχνίδι του διχασμού. Μόνο που αυτή τη φορά έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που πήγε να στήσει.
Τρέφονται και τρέφουν την τοξικότητα, την πόλωση και το διχασμό.
Τσίπρας και κανονικότητα δεν είναι συμβατά.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]