Ο διχασμός και η απομόνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένουν ο βασικός πολιτικός στόχος του κ. Τσίπρα, ο οποίος, ακόμα και αν δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, θα επιχειρήσει να χρεώσει το νέο αδιέξοδο στη Νέα Δημοκρατία, τροφοδοτώντας παράλληλα σενάρια ανακατάταξης του πολιτικού σκηνικού.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μαξίμου, κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα παίξουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, όπου ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρουν, ώστε αφενός να καταφέρουν να υπερβούν το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης, που είναι η σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και η κυβερνητική κρίση, με αφορμή τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, και αφετέρου να συντηρούν σενάρια για μελλοντικές συνεργασίες με άλλα κόμματα και βουλευτές, στην περίπτωση που το σχοινί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. τελικά σπάσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να συντηρεί τα σενάρια για δημιουργία κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ενδεχόμενο συνεργασίας με «προοδευτικές κινήσεις και κόμματα» εν όψει των επόμενων εκλογών.
Η επιλογή του πρωθυπουργού, ενώ έχει ήδη «βρει τοίχο» σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στο Μαξίμου -ακόμα και σε αυτήν με τον Σταύρο Θεοδωράκη, για τον οποίο το Μαξίμου θεωρεί βέβαιο ότι θα στηρίξει ενδεχόμενη συμφωνία στη Βουλή-, να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν απολύτως ενδεικτική των προθέσεων του πρωθυπουργού και απόδειξη ότι επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητά καμία συναίνεση στο Σκοπιανό.
Τα περί «συνέχειας του κράτους» και «οικοδόμησης εθνικής γραμμής» είχαν και έχουν σκοπό να προκαλέσουν ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία και για εσωτερική κατανάλωση. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικούς παράγοντες, παρά το γεγονός ότι σε πρώτη φάση το σχέδιο διχασμού της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να μη βρίσκει στόχο, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχιστούν και μετά την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια αύριο Τρίτη και την Τετάρτη.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Η φράση του κ. Τσίπρα ότι «με τους περισσότερους αρχηγούς υπήρξε ειλικρινής και υπεύθυνος διάλογος που στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκλίσεις, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τα Σκόπια» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης στη συζήτηση που έκανε με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ δεν απάντησε ούτε στις προϋποθέσεις που φέρεται να έβαλε ο Σταύρος Θεοδωράκης για να στηρίξει ενδεχόμενη συμφωνία.
Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στις αιχμές που άφησαν όλοι οι αρχηγοί για διγλωσσία της κυβέρνησης λόγω της διαφορετικής στάσης του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.
Οχι μόνο δεν απέκλεισε αλλά σχεδόν προανήγγειλε τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα, αν υπάρξει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «Μακεδονία» περιλαμβάνεται ήδη στην ενδιάμεση ονομασία, το ΠΓΔΜ, που συμφωνήθηκε το 1995. Εδειξε μεν ότι στόχος του είναι η «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων, αλλά και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων για απαλοιφή του αλυτρωτισμού», οι πληροφορίες όμως υποστηρίζουν ότι δεν ανέφερε τίποτε συγκεκριμένο στους πολιτικούς αρχηγούς για το ποιες είναι οι δεσμεύσεις που δέχεται για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού των Σκοπίων και κυρίως αν η κυβέρνηση προχωρά σε επίτευξη συμφωνίας χωρίς αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
Ο πρωθυπουργός φοβάται την ενίσχυση της κοινωνικής αντίδρασης και το ενδεχόμενο να καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να δώσει αντικυβερνητικό χαρακτήρα για το σύνολο της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση στις αντιδράσεις εν όψει του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, στις 4 Φεβρουαρίου.
Φοβάται το ενδεχόμενο να βρει ανταπόκριση η θέση του Νέας Δημοκρατίας αλλά εν μέρει και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι είναι η κυβέρνηση η οποία με τους χειρισμούς της απομακρύνει την ευκαιρία που υπάρχει να λυθεί το ονοματολογικό των Σκοπίων με μια αμοιβαία επωφελή λύση.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]