Παρακολουθείστε live:
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Και τούτο γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Για να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».
Ελπίδα σε εκατομμύρια συμπολίτες δίνει η νέα περίοδος, αλλά και εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό σύστημα
Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστέρα δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».
«Προσλάβατε κάποιον αστρολόγο, χειρομάντη, μέντιουμ, κ. Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός αναφορικά με εκτιμήσεις της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν
«Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει»: Τη φράση αυτή υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, αφού προγουμένως είχε παραθέσει σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε (οικονομικοί δείκτες και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες).
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.
Αυξήσεις στα επιδόματα τέκνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, σημείωσε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας θετικές αλλαγές και σε όσους υποστούν μείωση
«Παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους, άνοιξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.
Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.
Για να καταλήξει, «για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Κατηγόρησε δε, την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και «ψηφοθηρία».
Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση
Το μεγαλύτερο ίσως, μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν αφιερωμένο στην αλλαγή των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Δεν εφαρμόζεται η επίμαχη διάταξη στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης (πχ. της Αττικής), ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού.
Εξαπέλυσε μομφή στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά «στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν» π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας, ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.
Άσκησε κριτική όμως και στην εξ αριστερών κριτική (ΚΚΕ-ΠΑΜΕ): «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».
Θέση της κυβέρνησης είναι, υπογράμμισε ο πρωθυπουτργός, «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζικά, μαχητικά και σε διαρκή δράση απέναντι σε φαινόμενα εργοδοτικού αυταρχισμού και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».
Για γνήσιο εκφραστή των απόψεων ΔΝΤ-ΣΕΒ στα εργασιακά κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός
Στιγμιαία ένταση προκλήθηκε στη Βουλή όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «αυτούς εδώ», υπονοώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, και τις επιπτώσεις που θα είχε για τον κόσμο της εργασίας αν ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ.
Δύο φορές στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι γνήσιοι εκφραστές, ακόμη και σήμερα, των θέσεων του ΔΝΤ και του ΣΕΒ στα εργασιακά. Στην ίδια αναφορά του, σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, κατήγγειλε όλους εκείνους που τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης έπαιρναν θαλασσοδάνεια και μίζες.
Μάλιστα, ο ομιλητής έκανε λόγο για ασύστολο ψεύδος, ότι δήθεν η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εκείνοι ζητούν η απεργία να προκηρύσσεται με το 50%+1, όταν η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη της απαρτίας στο 50%+1.
Περισσότερες πλέον, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός
Σειρά στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας, παρέθεσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Έτσι, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, από «σφραγίδα» έχει μετατραπεί σε πραγματικό «όπλο» για τους εργαζομένους, ήταν η, κατά λέξη, αναφορά του.
Επιπλέον, «όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2015 η σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης ήταν 60% ? 40% υπέρ της μερικής απασχόλησης. Και εντός της τριετίας 2012- 2015 είχε επικρατήσει με πολιτική επιλογή μια τάση πλήρους διάλυσης της αγοράς. Αυτή την τάση την αντιστρέψαμε με σκληρή δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα, εξάλλου, οι νεες θέσεις εργασίας, 320.000 περισσότερες, που δημιουργούνται, είναι στην πλειονότητα τους θέσεις πλήρους απασχόλησης, ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας. Ενώ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, η κυβέρνηση το έριξε από το 19% στο 13%.
Μπροστά μας, το στοίχημα της δίκαιης ανάπτυξης
Στον επίλογο της ομιλίας του, στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η σημερινή ψηφοφορία, θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σε επτά μήνες από τώρα. Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας», γεγονός που εξηγεί τον εκνευρισμό στις τάξεις των πολιτικών του αντιπάλων, παρατήρησε.
«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών και των δεικτών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Το 2018 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο, ορόσημο για την τελική μετάβαση στη νέα εποχή
Στο «δια ταύτα» της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε με έμφαση ότι «το 2018 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο. Ορόσημο για την τελική μετάβαση σε μια νέα εποχή.Και είμαι πλέον βέβαιος ότι θα το καταφέρουμε», τόνισε, σε πείσμα, όπως συμπλήρωσε, αυτών που σήμερα αισθάνονται αμηχανία και εκνευρισμό, είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών της κυβέρνησης.
Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Κάνατε το ψέμα επάγγελμα – «Καθρέφτης» σας ο Ζουράρις
Κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.
«Έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη πενταετία, με περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο, αλλά και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την οικονομία», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν γνωστή για τη λέξη φιλότιμο. «Εσείς την κάνατε γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα», πρόσθεσε. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως έχει κάνει «το ψέμα επάγγελμα». «Και ανάγετε τον κυνισμό σε τέχνη», συνέχισε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «κάθε μέρα -χθες ήταν ο κ. Βίζερ- έρχεται κάποιος να μας εξηγήσει ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει». «Το παραδέχθηκε και ο κ. Σκουρλέτης», συμπλήρωσε.
«Αισθάνεστε άραγε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν οι δανειστές;»
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αν είστε ακόμα στην εξουσία το καλοκαίρι, είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες υποχρεώσεις» και σημείωσε ότι τον Αύγουστο του ’18 «στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθούμε εκεί που θα ήμασταν το 2015, αν δεν είχε έρθει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση».
Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναφορά του πρώην προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ: «”Η ζωή μας έγινε ευκολότερη με Τσίπρα και Τσακαλώτο” είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Αλήθεια σας άρεσε αυτή η αναφορά; Εσείς που μιλούσατε για “εθελόδουλους και γερμανοτσολιάδες”, αισθάνεστε άραγε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν οι δανειστές μας;».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η ανάπτυξη και το 2017 παρέμεινε αναιμικούς σε ρυθμούς αναιμικούς. Πρόσθεσε, δε, ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο εκτός από την Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερφορολογεί και φτωχοποιεί την κοινωνία. «Αντί να μειώσετε τους φόρους επιβάλατε επιπλέον 2 δισ. νέα μέτρα που συρρικνώνουν κι άλλο το εισόδημα των πολιτών», συνέχισε.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, τόνισε ότι έχουν «έχουν ήδη δρομολογηθεί οι μαζικοί πλειστηριασμοί και δρομολογήθηκαν και οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το δημόσιο», ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, κατά την τοποθέτησή του, αλλά και ότι «είπε πάλι μεγάλα ψέματα».
«Σύμφωνα με στοιχεία από την “Εργάνη” τον Δεκέμβριο υπήρξε αυξητική τάση στη μερική απασχόληση, το αντίστροφο από αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός», συμπλήρωσε και τόνισε πως οι ποιοτικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα διώχνει μακριά το έμψυχο δυναμικό της. Όπως διευκρίνισε, «το 2014 οι νέες προσλήψεις ήταν μοιρασμένες μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης. Το 2017 καταφέρατε οι νέες προσλήψεις να είναι κατά 55% μερικής απασχόλησης και μάλιστα με αυξητικές τάσεις καθώς τον Δεκέμβριο του ’17 έφτασαν το 57%».
Κατηγόρησε εξάλλου τον Πρωθυπουργό ότι «δεν είπε τι συνέβη μεταξύ 1ης και 2ης αξιολόγησης και η κυβέρνηση φόρτωσε τη χώρα με επιπλέον 5 δισ. μέτρα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι «το άτυπο 4ο μνημόνιο δεν εξασφαλίζει χρηματοδότηση».
Αναφερόμενος στην παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι μετά τη θύελλα που προξένησαν οι δηλώσεις του, επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο Ζουράρις και ο κάθε κύριος Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και τον ανέχτηκε. Διότι τελικά ο κ. Ζουράρις δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέπτη αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής».
Συμπλήρωσε ότι «ακόμη και ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις έπρεπε να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να τον εξαναγκάσετε σε παραίτηση από την κυβέρνηση. Όταν έλεγε “δεν πειράζει να χαθούν και δύο-τρία νησιά” ή όταν προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές δεν σας ενοχλούσε».
Γεννηματά: Τελειώνει η τριλογία της εξαπάτησης
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση έκανε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής. Μίλησε για νέο παραμύθι της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια και για διγλωσσία στο ζήτημα των Σκοπίων.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι τελειώνει η τριλογία της εξαπάτησης, όπως είπε, του κ. Τσίπρα με το σκίσιμο του μνημονίου μ΄ ένα άρθρο , το παράλληλο πρόγραμμα και την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.
«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει και προκαταβολικά ψηφίσει 4ο μνημόνιο, με υψηλά πλεονάσματα, περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, επιτροπεία μέχρι το 2060 και δέσμευση του εθνικού πλούτου για 99 χρόνια», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.
«Αυτοί που κρυφογελούν σήμερα με τα μέτρα που παίρνετε, είναι οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, που βλέπουν να υλοποιείται πλήρως η πολιτική τους, χωρίς καν να “βρέξουν τα πόδια τους”. Ως φαίνεται το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά”, γίνεται σήμερα «και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά». Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε σε ανοιχτό μέτωπο και με το λαϊκισμό και με τη συντήρηση. Αντίπαλός μας είναι οι πολιτικές της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και οι εκφραστές της, με όποιον μανδύα και αν εμφανίζονται», σημείωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Τόνισε ότι ήρθε η ώρα για τη χάραξη Εθνικής Γραμμής για να μην επανέλθει ξανά η κρίση στο μέλλον και όπως εξήγησε «αυτό απαιτεί νέα προοδευτική πρόταση και εμείς θα την προωθήσουμε με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία και ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να σταματήσουν το blame game, όπως είπε, με στόχο το εσωτερικό τους ακροατήριο.
Η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι η προοδευτική παράταξη δεν θα συμμετάσχει σ΄αυτό το παιχνίδι και θα τοποθετηθεί επίσημα όταν η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσής της.
Ακόμη ανέφερε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουν δώσει όσα ζήτησαν οι δανειστές. «Ξεπουλάτε και τα ασημικά. Ψηφίζετε τα πάντα με τα δύο χέρια», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι προβάλλει η αληθινή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ . «Είστε το συγκυριακό σύμπτωμα της κρίσης», είπε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας το γεγονός πως έδωσαν ό,τι δεν τόλμησαν να ζητήσουν οι δανειστές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι με το πολυνομοσχέδιο σφραγίζει το τέλος της εποχής της αυταπάτης. «Το ψέμα ότι το ΠΑΣΟΚ έφερε τη κρίση , έστω και καθυστερημένα, έπεσε με κρότο με την δημοσιοποίηση της εσωτερικής έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Σφοδρή ήταν η κριτική της κ. Γεννηματά για τη ρύθμιση που αφορά στους πλειστηριασμούς λέγοντας ότι βγαίνει και η πρώτη κατοικία καθώς και για τις ρυθμίσεις σχετικά με τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα.
Λεβέντης: Αν ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο θα ντρέπεστε
«Το νομοσχέδιο αυτό, αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε» δήλωσε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Συνεχίζοντας, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι «την ίδια στιγμή που κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα, υπόσχεται να τα επαναφέρει».
Πέραν τούτων, ο Βασίλης Λεβέντης σχολίασε την άποψη που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ότι «η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μέσα στο κλίμα και την πραγματικότητα» και αναρωτήθηκε: «Άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;». Χαρακτήρισε δε την παραπάνω τοποθέτηση, ως «ομολογία ειλικρίνειας». Και αναρωτήθηκε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.
Αναφερόμενος στα εργασιακά-απεργιακά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε, ότι ο ίδιος παλαιότερα, πίστευε ότι οι απεργίες και η ασυδοσία των συνδικάτων έκαναν ζημιά στις επιχειρήσεις, ενώ τώρα πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, καθώς οι περισσότεροι είναι ή άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «έγκλημα κατά της εργατικής τάξης».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην ομιλία του σχολίασε και την ταύτιση, όπως είπε, που έκανε «ο κ. Κοτζιάς και η κυβέρνηση, της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, για τις δηλώσεις σχετικά με την χρήση του ονόματος “Μακεδονία”» και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Εκκλησίας να έχει άποψη σε πολιτικά θέματα, καίτοι αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ιεράρχες προσκείμενοι στην ακροδεξιά».
Για τα ο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Λεβέντης άσκησε σκληρή κριτική και στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου, υποστηρίζοντας ότι «το 1992 υπήρξε αδιαπραγμάτευτος πατριωτισμός».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε, ότι « εάν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, θα τα υπογράψει και αυτός όλα και επειδή έχει υποσχεθεί επενδύσεις που δεν θα μπορεί να τις φέρει, θα πέσει σε 7 μήνες».
Κουτσούμπας: Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας, όση λάσπη κι αν βάλετε στον ανεμιστήρα
“Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη πολιτική θρασύτητα, να κλιμακώνετε την επίθεση στα λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να ισχυρίζεστε ότι μεροληπτείτε κιόλας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων” τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην ομιλία του στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
“Χρειάζεται πραγματικά πολιτική αναίδεια, πολιτικός κυνισμός, να βαφτίζεις προνομιούχους όσους δεν ανήκουν ακόμα στην ομάδα ακραίας φτώχειας και να ζητάς νέες θυσίες απ’ τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεις το μεγάλο κεφάλαιο. Μιλάτε για τη λεγόμενη δίκαιη ανάπτυξη που θα έρθει το επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Αύγουστο και τη λεγόμενη λήξη των μνημονίων ως σημείο φιλολαϊκής στροφής της πολιτικής σας. Όμως κανείς δεν μπορεί να εξαπατά πάρα πολλούς για πολύ καιρό” συνέχισε.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι “σα να μη φτάνουν όλα αυτά, η “δίκαιη ανάπτυξή” σας φέρνει και άλλα, επιπρόσθετα μέτρα, το επόμενο διάστημα. Φέρνετε νέο τσεκούρι στις συντάξεις που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο και τελικά την ίδια τη ζωή των συνταξιούχων”, ενώ όπως επισήμανε “το επόμενο διάστημα, για να πετύχετε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θέλετε, φέρνετε νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μειώνοντας το αφορολόγητο σε κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως. Αναφέρεστε στο 50% +1 λες και δεν γνωρίζετε τίποτα για την εργοδοτική τρομοκρατία σε τόπους δουλειάς και το ρόλο του κυβερνητικού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού”.
“Η πραγματικότητα είναι σκληρή, αδυσώπητη. Και θρυμματίζει οποιαδήποτε προσπάθειά σας να τη συγκαλύψετε”, ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ, καθώς “όποια πλευρά του σημερινού πολυνομοσχεδίου και αν κοιτάξουμε, θα δούμε τον ίδιο πάντα μοναδικά ωφελημένο και τον ίδιο πάντα μοναδικά χαμένο. Το “μότο” που σας ταιριάζει, δεν είναι το δίκαιο που γίνεται πράξη. Αυτό που έπρεπε να λέγατε, αν σας είχε απομείνει έστω μια μικρή δόση πολιτικής ειλικρίνειας, θα ήταν το: “Ό,τι άδικο για το λαό μας αυτό που μας ζήτησε το μεγάλο κεφάλαιο, γίνεται πράξη”. Το κεφάλαιο σας ζήτησε να υπονομεύσετε το δικαίωμα στην απεργία, και το κάνετε πράξη. Οι εκπρόσωποί του σας χειροκροτούν και σας συγχαίρουν”.
Επίσης, σημείωσε ότι “το κεφάλαιο στις τράπεζες σας ζήτησε να επιταχύνετε τους πλειστηριασμούς για να βγουν στο σφυρί οι λαϊκές κατοικίες και κυρίως για να εκβιαστούν τα λαϊκά στρώματα να δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν στις τράπεζες, για να μη χάσουν το σπίτι τους. Και το κάνετε πράξη. Φέρνετε μια γενίκευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και εντάσσετε εκεί και τις άδικες οφειλές των λαϊκών στρωμάτων προς το Δημόσιο, οφειλές που έχουν γεννηθεί από ένα φορολογικό σύστημα που στόχο έχει να “τσακίσει” φορολογικά τα λαϊκά στρώματα, να αφαιμάξει τις λαϊκές οικονομίες, για να τροφοδοτήσει τη δική σας, καπιταλιστική ανάπτυξη”.
“Το νομοσχέδιο που φέρνετε έχει ως στόχο να διευκολύνει τις καπιταλιστικές επενδύσεις ως απαιτούμενο για την καπιταλιστική ανάπτυξη της επόμενης περιόδου. Και το κάνει θυσιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. Απ’ το Κτηματολόγιο και τον Μεταλλευτικό Κώδικα μέχρι τη διαμεσολάβηση και την προσπάθειά σας να καταργήσετε την απεργία, το ταξικό πρόσημο της πολιτικής σας είναι απόλυτα σαφές. Θυσιάζετε κάθε λαϊκό δικαίωμα μπροστά στην κερδοφορία και στην προσέλκυση του μεγάλου κεφαλαίου.
Γι’ αυτό, κ. Τσίπρα, σας λέμε, είστε ο καλύτερος υπηρέτης των μεγάλων ομίλων, των τραπεζών, των εφοπλιστών, του ΣΕΒ, του κεφαλαίου. Η κριτική που σας κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, πως το νομοσχέδιο που φέρνετε είναι μια τεχνική συγκόλληση άσχετων μεταξύ τους νομοθετημάτων είναι, σε τελευταία ανάλυση, τελείως αποπροσανατολιστική και η ΝΔ σάς βοηθά στην ουσία”, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.
“Οι εργαζόμενοι έχουν αρκετή πείρα πια, για να καταλάβουν τι εννοείτε με τη γνωστή κασέτα της δίκαιης ανάπτυξης… Πως η δίκαιη ανάπτυξή σας είναι ανάπτυξη μόνο για πολύ λίγους. Σημαίνει κέρδη για τράπεζες, επενδυτικές ευκαιρίες για βιομηχανίες, νέα φορολογικά προνόμια για εφοπλιστές. Και για να έρθουν όλα αυτά τα κέρδη, για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς, ο λαός θα πρέπει να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, απ’ τη μία, και να δαπανά όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός του για Υγεία, για Παιδεία, για ηλεκτρικό ρεύμα και για νερό”, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
“Σας δηλώνουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα κατακτημένα με αίμα δικαιώματα της εργατικής τάξης αμαχητί. Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας, όση λάσπη κι αν βάλετε στον ανεμιστήρα, όση συκοφαντία κι αν επιστρατεύσετε, όσον αυταρχισμό κι αν διαθέσετε, όσους κονδυλοφόρους κι αν πληρώσετε”, είπε χαρακτηριστικά.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]