Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν σχεδόν απίθανο να καταγραφούν απώλειες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα, παρότι αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν επίσημα ή παρασκηνιακά τη διαφωνία τους με πολλές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Το θέμα των πλειστηριασμών, η περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και η αλλαγή στον τρόπο κήρυξης των απεργιών αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που για μια ακόμη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τις αυταπάτες που είχε καλλιεργήσει το κόμμα το προηγούμενο διάστημα αλλά και με κύμα αντιδράσεων από τα συνδικάτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν δυσφορία για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά.
Ο κ. Τσακαλώτος, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, σε συνάντηση που είχε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία που -όπως είπε- περιέχει το πολυνομοσχέδιο, ενώ φέρεται να τόνισε τη σημασία που έχει η ψήφισή του για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από τα Μνημόνια.
Πάντως, ήδη πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μετ’ επιτάσεως τη σύγκληση των κομματικών οργάνων για να συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα και η πορεία του κόμματος, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει το αφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να ενθαρρύνει τους βουλευτές του να στηρίξουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο αλλά και για να προετοιμάσει το έδαφος για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση πριν από το καλοκαίρι, ευελπιστώντας πως μια καλή εικόνα της οικονομίας θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα «ντέρμπι» στις επόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, απέφυγε για μια ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει τον όρο «καθαρή έξοδος», επισημαίνοντας παράλληλα πως το «τέλος των Μνημονίων» είναι ένας «σημαντικός σταθμός μεν, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής». Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να κλείνει το μάτι στις φτωχότερες τάξεις που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, τονίζοντας πως το 2018 «θα είναι μια χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και το δικό μας προσανατολισμό», αναφερόμενος στα στρώματα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «προνομιακά» να εκφράζει, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στελέχη της Κουμουνδούρου φροντίζουν δημόσια αλλά και παρασκηνιακά να υπενθυμίζουν στον πρωθυπουργό πως το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια και το success story που είχε προωθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το προηγούμενο διάστημα είναι θολά και πως θα πρέπει να παρουσιαστεί στον κόσμο η πραγματικότητα ως έχει για να μην κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για νέες αυταπάτες, που θα μπορούσαν να κοστίσουν ακόμη πιο ακριβά στο κόμμα την ώρα της κάλπης. «Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα θετικά αποτελέσματα της ανάκαμψης της οικονομίας να φτάσουν στο τραπέζι των νοικοκυριών και στην τσέπη της μέσης και της φτωχότερης ελληνικής οικογένειας», επισημαίνει με νόημα (247 Fm) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]