«Οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες και δεν βοηθάει τη διαδικασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ, όπως έπραξε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στον ΑΝΤ1, δεν δεσμεύθηκε ότι ο προσδιορισμός στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι γεωγραφικός. Στο ίδιο πλαίσιο, κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του εθνικού κεκτημένου του 2008, προσθέτοντας ωστόσο ότι «την τελευταία 10ετία το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε ότι η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών εφόσον υπάρχουν εξελίξεις που μπορούν να παρουσιαστούν.
Οι πληροφορίες του «Ε.Τ.» επιμένουν ότι ο σχεδιασμός είναι να ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι η πραγματοποίηση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο δεν αποκλείεται, αλλά θα προκύψει μόνο αν έχει επιβεβαιωθεί κλίμα συναίνεσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πάντως πως η ονομασία θα πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή να χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ όσο και στο εξωτερικό, ενώ επιβεβαίωσε ότι το Μαξίμου δεν θεωρεί σοβαρή υπόθεση τη διαφωνία που έχει εκφράσει ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι ο υπουργός Αμυνας «έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκαλέσει οιοδήποτε πρόβλημα».
Και ενώ ξετυλίγεται ήδη η στρατηγική της έντασης και της πόλωσης με σκοπό να προκαλέσει πρόβλημα στη Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση και κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το ονοματολογικό.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στους δύο λαούς, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως και στις δύο χώρες η κοινή γνώμη δεν είναι προς το παρόν έτοιμη για μία τελική λύση και υποστήριξε ότι ο σκοπός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ακριβώς αυτός, να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Νέες ενστάσεις Δημήτρη Καμμένου
Σε αυτό το κλίμα και ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως ο κ. Καμμένος έχει δεσμευθεί προς τον κ. Τσίπρα ότι η απόφασή του θα ακολουθηθεί και από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρης Καμμένος επανέλαβε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να ψηφίσουν ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία». Δεν θα ψηφίσουμε ονομασία με τη λέξη “Μακεδονία”. Η γραμμή των ΑΝ.ΕΛ. είναι μία, δεν μπορεί να συζητάμε για “μακεδονική” εθνικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
«Ας μη λυθεί το Σκοπιανό ποτέ, αυτοί θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, αυτοί έχουν προβλήματα διαμελισμού. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Δεν έχουμε κανένα άγχος μη μας πάρουν τα Σκόπια τα σύνορα», τόνισε. «Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε τα Σκόπια», πρόσθεσε. «Εχουμε ιστορική ευθύνη, αλλά την απόφαση θα την πάρει η Βουλή, όχι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει deadline, δεν θα τελειώσει γρήγορα αυτή η υπόθεση και εάν δεν λυθεί δεν θα χάσει κανένας». «Κωλοτούμπα σε εθνικά θέματα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν θα κάνουν ποτέ, όπως δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε και σε θέματα Εκκλησίας», τόνισε ο κ. Καμμένος.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]