Παράλληλα, ο κ. Σωτηρόπουλος επεξηγεί τις βασικές πτυχές του νέου συστήματος για την εγγραφή κάποιου ως μέλους και συνέδρου, ενώ παράλληλα προαναγγέλλει και δημόσια διαβούλευση το επόμενο δίαστημα για ένα ευρύ πλέγμα αλλαγών στη δομή και στον χαρακτήρα της ΟΝΝΕΔ.
Συνέντευξη στο Γιώργο Ευγενίδη
-Αναλάβατε τον συντονισμό της Διοικούσας Επιτροπής που θα κληθεί να οδηγήσει την ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο επανίδρυσής της. Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο, μετά το φιάσκο, αν μου επιτρέπετε, του Απριλίου;
-Ας μιλήσουμε ανοικτά- μετά από μια τόσο μεγάλη δομική κρίση, μόνο μια λύση υπάρχει, δηλαδή: να προσφύγεις απευθείας στη βάση της ΟΝΝΕΔ αλλά και σε άλλους δημιουργικούς ανθρώπους που θέλουν τώρα να βγουν μπροστά. Και με σαφείς και δημοκρατικούς κανόνες εκλογής εκπροσώπων, να φτάσεις στο Συνέδριο Επανίδρυσης στις 14-16 Οκτωβρίου 2016. Εκεί οι ίδιοι οι ΟΝΝΕΔίτες και οι ΟΝΝΕΔίτισσες, παλιά και νέα μέλη, θα αποφασίσουν για όλα από την αρχή. Στηρίζεσαι δηλαδή στη βάση, στους ανθρώπους που είναι η ψυχή της Οργάνωσης και έδωσαν δύσκολους αγώνες στα χρόνια της κρίσης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγεσαι στην υπόλοιπη κοινωνία.
-Υιοθετείται ένα νέο μοντέλο για την ανάδειξη συνέδρων. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τις βασικές του παραμέτρους και αν υπάρχει κάποιος ποσοτικός στόχος για την ανανέωση της βάσης της ΟΝΝΕΔ;
-Ο βασικότερος κανόνας είναι ο εξής: κάθε μέλος, παλιό και νέο, είτε ζει εδώ είτε στο εξωτερικό, έχει το δικαίωμα να είναι σύνεδρος, εφόσον τριάντα μέλη δηλώσουν ηλεκτρονικώς τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα θα έχει υψηλές εγγυήσεις ασφάλειας και αξιοπιστίας. Είναι ένα απλό, κρυστάλλινο και δίκαιο σύστημα που δεν αποκλείει κανένα μέλος. Και για να το ελαφρύνουμε λίγο: ποσοτικός στόχος δεν υπάρχει- ταβάνι μας είναι ο ουρανός.
-Ποιο θέλετε να είναι το νέο προφίλ της νεολαίας της ΝΔ; Διότι, υπήρχε τον τελευταίο καιρό έντονα η αίσθηση πως έχει μετατραπεί σε έναν χώρο ανάδειξης «παραγόντων» και όχι παραγωγής πολιτικής.
Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος νέων ανθρώπων, που δεν ανέχεται πλέον τον αυταρχικό εθνικολαϊκισμό του κ. Τσίπρα, την ισοπέδωση της εκπαίδευσης, τη διόγκωση της ανεργίας και της μετανάστευσης. -Tους συναντάμε κάθε μέρα παντού. Μιλάω για όλους εκείνους τους νέους που πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελεύθερη οικονομία και θέλουν να γίνει η Ελλάδα μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα που θα δίνει ευκαιρίες και ελπίδα. Πολλοί τέτοιοι άνθρωποι είναι ήδη στην ΟΝΝΕΔ. Υπάρχουν όμως χιλιάδες ακόμη, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κοινωνικούς χώρους. Εμείς θέλουμε να δώσουμε φωνή και δύναμη σε όλους ώστε επιτέλους σε αυτή τη χώρα να μη μιλάμε μόνον για τις συντάξεις και τα εφάπαξ του δημοσίου, αλλά π.χ. για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
-Υπάρχει μια ανησυχία από ήδη εγγεγραμμένα μέλη πως το «εθνικό μητρώο μελών» που υπήρχε ως βάση καταγραφής, θα καταργηθεί. Τι θα ισχύσει για όσους ήδη είχαν εγγραφεί, αλλά και για τους επικεφαλής των Νομαρχιακών Επιτροπών;
-Δεν πρέπει να συγχέουμε το σύστημα ανάδειξης συνέδρων με το μητρώο μελών. Η διαφορά είναι πως στο σύστημα ανάδειξης συνέδρων, θα δίνεται η επιπρόσθετη δυνατότητα εγγραφής μελών. Όλα, όμως, τα οργανωτικά ζητήματα θα τα αποσαφηνίζουμε σταδιακώς, από τις αμέσως επόμενες μέρες.
-Τα νέα όργανα της ΟΝΝΕΔ θα είναι πιο ευέλικτα; Και επίσης, την επομένη του συνεδρίου, προσανατολίζεστε προς ένα μοντέλο με γραμματείες, όπως και στη ΝΔ;
Ο καθένας μας έχει διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια μιαν άποψη για το δρόμο που μπορεί να πάρει η ΟΝΝΕΔ. Δεν αφορά μονάχα τη διάρθρωση των οργάνων. Νομίζω πως το μείζον είναι να εμβαθύνουμε ιδίως στις μεθόδους διαβούλευσης, στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, στη θεσμική επικοινωνία και διάδραση της Οργάνωσης με την κοινωνία- υπάρχουν επιτυχημένα ευρωπαϊκά μοντέλα που μπορούμε να δούμε. Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν σε μια ευρεία διαβούλευση που θα προηγηθεί του Συνεδρίου, ώστε όταν φτάσουμε εκεί, οι ίδιοι οι ΟΝΝΕΔίτες να αποφασίσουν για το μέλλον της Οργάνωσης ώστε αυτή να γίνει πιο παραγωγική και πιο εξωστρεφής.
-Επανέρχομαι σε κάτι που είναι σχετικό με τη δεύτερη ερώτησή μου. Με ποιο επιχείρημα μπορείτε να προσεγγίσετε νέους που δεν είχαν καμία εμπλοκή με την ΟΝΝΕΔ, ιδίως όταν έχουν προηγηθεί όσα έγιναν;
-Γνωρίζουμε πόσο απαξιωμένη είναι η συμμετοχή. Όμως, δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς πολιτικά κόμματα. Και δεν υπάρχουν υγιή πολιτικά κόμματα, χωρίς οργανωμένη έκφραση της νεολαίας. Υπάρχει λόγος που τα κόμματα του δυτικού κόσμου έχουν πολιτικές νεολαίες και δια αυτών έχουν αναδείξει ηγέτες όπως ο Kenny της Ιρλανδίας ή ο Coelho της Πορτογαλίας. Επομένως, ο μόνος δρόμος για να αλλάξεις τα πράγματα, είναι να μπεις στο παιχνίδι. Αν είσαι απέξω και απλώς πετάς πέτρες, δεν αλλάζει τίποτα. Το αντίθετο: στο τέλος, σε κυβερνούν άνθρωποι που θεωρούν την αριστεία, “ρετσινιά” και την καριέρα, “χολέρα”. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα, μεγάλη συμμαχία για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εγγυάται. Ήδη το απέδειξε π.χ. με τον τρόπο που εξελέγη -κινητοποιώντας ανθρώπους από μια ευρεία κοινωνική βάση- αλλά και με την ανοικτή πρόσκληση που έκανε σε πρόσωπα εντός και εκτός κόμματος, για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού προγράμματος. Σε επίπεδο νεολαίας, το νέο σύστημα για την εκλογή συνέδρων στην ΟΝΝΕΔ επίσης εγγυάται το άνοιγμα στην κοινωνία.
-Υπάρχουν κάποιες κινήσεις διαφωνούντων. Έχουμε δει τον προηγούμενο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον κ. Γεωργιάδη, να λέει πως είναι ακόμα πρόεδρος, είδαμε ένα κείμενο, στο οποίο γίνεται λόγος για «αυλικούς της Συγγρού»… Φοβάστε μήπως υπάρξει κάποιο «αντικίνημα»;
Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες: την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν όλα αυτά. Άλλωστε, όλα τα μέλη θα έχουν ελεύθερα τη δυνατότητα να αναδείξουν συνέδρους ή να εκπροσωπήσουν οι ίδιοι ως σύνεδροι, τα μέλη -απλώς, με την υποβολή τριάντα υπογραφών. Τόσο απλά. Όποιος αισθάνεται πως με τη μόρφωση, την εμπειρία και τη φαντασία του, μπορεί να συνεισφέρει, είναι καλοδεχούμενος. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ομαλότητα και θα δώσει ελπίδα.
Πηγή: koolnews.gr