Το Σκοπιανό και το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση για χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μεταφορά της συζήτησης από τα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, σε θέματα με εθνικό πρόσημο, τα οποία εκ των πραγμάτων προκαλούν διχογνωμία -εκτός από την κυβέρνηση- και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα των «οκτώ» χαρακτηρίζονται από επικίνδυνες μεθοδεύσεις, την ίδια στιγμή που αυξάνεται η ανησυχία για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου. Για το Σκοπιανό το Μαξίμου επενδύει στη διάσταση απόψεων που υπάρχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα σπάσουν το άτυπο μέτωπο κατά της κυβέρνησης που ανεπιτυχώς είχαν επιχειρήσει να συγκροτήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά τον περασμένο Οκτώβριο, με αφορμή την αλλαγή ταυτότητας φύλου.
Στο οικονομικό πεδίο, το Μαξίμου είναι έτοιμο «να τα δώσει όλα», προκειμένου στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου να κλείσει και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση, έτσι ώστε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση και να ξεκινήσει η διαδικασία για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, για την οποία ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιδείξει την ίδια σπουδή, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσει η ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, μετά και την ευθεία αμφισβήτηση ακόμη και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει το αφήγημα της δήθεν «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, μάλιστα, να αναρωτιέται (ΕΡΤ1): «Τι σημαίνει καθαρή έξοδος»; Ο κ. Τζανακόπουλος ισχυρίστηκε ότι «τον όρο αυτόν τον έχουν εισαγάγει στη δημόσια συζήτηση ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Ντάισελμπλουμ» και διευκρίνισε πως «εφόσον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές χρήματος αυτοδύναμα» τότε «ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός επιτροπείας δεν έχει πλέον βάση». Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «καθαρή έξοδος» και αρκέστηκε να υποστηρίξει πως «βγαίνουμε, επιτέλους, από τα Μνημόνια και ανασαίνουμε».
Αμέσως μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Φεβρουαρίου, αν βέβαια στο μεταξύ δεν προκύψει κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας.
Ο ανασχηματισμός, που δεν μπορεί να είναι σαρωτικός, το πιθανότερο είναι πως θα περιλαμβάνει ένα «πολεμικό» σχήμα που θα οδηγήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Ο κ. Τσίπρας, που ολοκληρώνει την αξιολόγηση των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, είχε προειδοποιήσει το περασμένο καλοκαίρι, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, πως «δεν υπάρχει πλέον για κανέναν ανάμεσά μας το άλλοθι της διαπραγμάτευσης. Το κυβερνητικό έργο δεν μπορεί να καθυστερεί».
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει:
• Ανοιγμα στην Κεντροαριστερά, με τοποθέτηση σε θέση υπουργού ή υφυπουργού στελέχους του χώρου της Κεντροαριστεράς.
• Δημιουργία εικόνας επανεκκίνησης και ανανέωσης της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας βουλευτές νέους σε ηλικία, κυρίως γυναίκες, αλλά και εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος.
• Προσπάθεια να προσεγγίσει το αριστερό του ακροατήριο με υπουργοποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με «αριστερό προφίλ».
• Ισχυροποίηση του «πολεμικού» μηχανισμού στο δρόμο προς τις κάλπες.
Αμετακίνητος θα πρέπει να θεωρείται ο Πάνος Καμμένος από το υπουργείο Αμυνας, ενώ από την κυβέρνηση αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Δημήτρης Βίτσας, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Ελενα Κουντουρά και φυσικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση πιθανότατα θα δουν ο Γιάννης Μουζάλας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (ο οποίος έχει έρθει πιο κοντά στο Μαξίμου), τον Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον Νίκο Κοτζιά και τον Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και αν θα υπουργοποιηθούν ξανά ο Νίκος Φίλης και ο Θοδωρής Δρίτσας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένονται ευρύτερες αλλαγές τόσο στον επιμερισμό αρμοδιοτήτων όσο και στην επικοινωνιακή διαχείριση του προσφυγικού.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής