Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε, στον Real Fm, ότι με το τέλος του μνημονίου πρέπει να τερματιστούν και οι παθογένειες καθώς αν δεν γίνει αυτό «υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε στον ίδιο φαύλο κύκλο». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν οραματίζομαι το 2018 ως επιστροφή στα χρόνια προ κρίσης. Εχουμε περάσει μία τραγωδία. Αυτή την τραγωδία πρέπει να την έχουμε ως μάθημα. Το πάθημα να γίνει μάθημα, να μην χάσουμε ποτέ ξανά τον έλεγχο των οικονομικών μας στοιχείων. Αυτή η πρόσφατη εμπειρία μας, πρέπει να μας κάνει δυνατότερους».
Ως αίτια της κρίσης ανέφερε «το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, την αύξηση της οικονομίας ως φούσκα, το σύστημα διαπλοκής και την ατιμωρησία των υπευθύνων» υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε» και πως πρόκειται για πάλη «συνεχή και διαρκή».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προπαγανδίζει την καταστροφή εδώ και πολύ καιρό» και πως βασική της επιθυμία «δεν είναι η έξοδος από επιτροπεία αλλά η παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και σε επίπεδο ήθους».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Είπε χαρακτηριστικά για τις εκλογές: «Δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι λανθασμένες εκτιμήσεις τους για ημερομηνία εκλογών. Οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2018, αλλά το 2019 στο τέλος της θητείας. Και αυτό γιατί, όχι μόνο τότε θα είναι ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού ήμασταν και πώς θα παραδώσουμε τη χώρα, αλλά κυρίως γιατί η χώρα χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε σχέση με τους εταίρους άρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει».
Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δήλωσε αισιόδοξος: «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να διαχειριστούμε ένα θέμα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αν όντως υπάρχει η επιθυμία από την άλλη πλευρά να γίνουν βήματα μπορούν να γίνουν και βήματα διεξόδου. Ομως ας καταγράψω μόνο αισιοδοξία και ας περιμένουμε να δούμε όχι μόνο λόγια. Προτιμώ πράξεις, όχι λόγια».
Τέλος για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να πάει στη Θεσσαλονίκη στο α’ εξάμηνο του 2018 για το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και πως «θα εργαστούμε με εποικοδομητικό τρόπο παρά τα προβλήματα. Το χειρότερο είναι να μη συνομιλεί κάποιος και να μην προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα θέματα. Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει καλά που έχουμε ανοίξει διαύλους παρά τις υπαρκτές διαφορές».