Εφόσον υπάρξει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων που επιδεικνύει πιο διαλλακτική στάση από την προηγούμενη (έχει όμως και αυτή προβλήματα στο εσωτερικό της) ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα αποδοχής της, δεδομένου ότι δεν επιθυμεί ενώπιον των Αμερικανών και του διεθνoύς παράγοντα που πιέζουν για άμεση επίλυση του ζητήματος, ως η πλευρά που στέκεται εμπόδιο.
Ο ίδιος θα συγκαλέσει και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αποκλειστικό θέμα το Σκοπιανό και το ίδιο αναμένεται να ζητήσει και από τον κ. Καμμένο, αυξάνοντας την πίεση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας αλλά και τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ.
Στο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό κυβερνητικό ζήτημα και ο κ. Καμμένος δεν πρόκειται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση για το Σκοπιανό, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Αντιλαμβάνονται την πολιτική του στάση ως προσπάθεια να δείξει στους ψηφοφόρους του κόμματός του ότι διατηρεί ιδεολογικές διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει ευαίσθητος στα ευαίσθητα εθνικά θέματα, στη μάχη που δίνει για την πολιτική του επιβίωση.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Παράλληλα, όμως, διαπιστώνουν ότι η σκλήρυνση της στάσης της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ελάσσονος, δεν αποτελεί τακτικό ελιγμό και το αρχικό σχέδιο για υπερψήφιση μίας πρότασης με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια από τα άλλα κόμματα δεν προχωρά εύκολα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μαξίμου δεν είδαν με καλό μάτι την αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας περί σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξεύρεση συναινετικής λύσης. Δεν το απορρίπτουν ως τελικό μέσο, αλλά δεν το επιθυμούν. Ο λόγος είναι ότι με μία τέτοια κίνηση ακυρώνεται το επιχείρημα που σήμερα προβάλλουν ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να λύνει εθνικά ζητήματα και μάλιστα ζητήματα που κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις δικές της δυνάμεις. Για τον ίδιο λόγο απορρίπτουν – τουλάχιστον προς το παρόν – και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, που κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ προτείνουν δημοσίως, προφανώς για να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ίδιοι και το κόμμα τους.
Οσο για το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ έχει διαλλακτική στάση και μπορεί να φτάσει και σε λύση που θα είναι μέσα στο πλαίσιο που θέτει ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει λύση του θέματος του ονόματος ώστε να πάψει το ελληνικό βέτο για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να μπορεί να τη στηρίξει και στο εσωτερικό της χώρας της.
Προσώρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα το κάνει όσο της το επιτρέπουν οι συνθήκες, επιμένοντας να μην αποκαλύπτει τη θέση της.
Σε αυτή τη γραμμή, απαντώντας στα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση αν δεν έχει τη στήριξη του υπουργού κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, το Μαξίμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα», σημείωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019» και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου