Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «όποια άποψη και να έχει ο καθένας, είναι άδικο να λεχθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν είπε στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια». Υπενθύμισε μάλιστα την τοποθέτηση Καραμανλή στην προεκλογική ΔΕΘ του 2009 περί παγώματος μισθών και συντάξεων και σχολίασε: «Αναζητήστε, από σύστασης ελληνικού κράτους, αρχηγό κόμματος που κατέβηκε στις εκλογές με τέτοιο πρόγραμμα».
«Η χώρα είχε μια ιστορική ευκαιρία και την έχασε όταν ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και του εξήγησε τι πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα. Η άρνησή του σε αυτό που του πρότεινε σφράγισε τις τύχες μας και μας οδήγησε στο Μνημόνιο», πρόσθεσε, εκφράζοντας μάλιστα λύπη όταν βλέπει ανθρώπους «που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο να επανέρχονται τώρα σε ρόλο εισαγγελέως».
Ο τ. διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος διατύπωσε την άποψη ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είχε πρωτίστως πτυχές/αιτίες πολιτισμικές, θεσμικές, πολιτικές και υπογράμμισε ότι δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ψέξει τον Γιάννη Παπαθανασίου ότι δεν απέτρεψε το επερχόμενο «τσουνάμι» σε μόλις 8 μήνες. «Θα μπορούσε ωστόσο κάποιος να τον επικρίνει γιατί δεν προχώρησε σε πολύ πιο τολμηρά και γενναία μέτρα από αυτά που τότε υιοθετήθηκαν», πρόσθεσε.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε και σε συμπεράσματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με το ότι καμία μνημονιακή κυβέρνηση δεν ετοίμασε δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Και όχι μόνο δεν υπήρχε δική μας πρόταση αλλά και των δανειστών ποτέ δεν υιοθετήθηκε πλήρως. Ποτέ δεν αναλάβαμε την κυριότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις «δεν ήταν πάντοτε γνήσιες» και έφερε ως παράδειγμα τη Δημόσια Διοίκηση τονίζοντας ότι αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα».
Ο Γιάννης Παπαθανασίου εξήγησε ότι αποφάσισε να γράψει τώρα αυτό το βιβλίο «γιατί ακόμη και σήμερα το τι συνέβη το 2009 είτε αποσιωπάται είτε διαστρεβλώνεται» και χρειάζεται «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη που, ελλείψει αντιλόγου, πέρασαν στην κοινωνία».
Αναγνώρισε και «λάθη, παραλείψεις και αναβλητικότητα». «Συμφωνώ ότι έπρεπε να έχουμε πάρει περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα. Ομως αυτό δεν αλλάζει την αλήθεια που είναι ότι εμείς λάβαμε περιοριστικά μέτρα, επιδιώξαμε πολιτική συνεννόηση την ώρα που οι άλλες δυνάμεις μάς ζητούσαν να κάνουμε παροχές και να δώσουμε εξηγήσεις για δήθεν σκάνδαλα. Αυτό ήταν το πολιτικό περιβάλλον. Μείναμε μόνοι μας να δίνουμε μάχη απέναντι στο λαϊκισμό και τη σκανδαλολογία», πρόσθεσε.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «θέλησε χωρίς υστερόβουλες σκέψεις να δημιουργήσει κλίμα συνεννόησης, δυστυχώς μάταια».
Αναφερόμενος εξάλλου στη σημερινή κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «δεν είχε και αδυνατεί να εκπονήσει αξιόπιστο σχέδιο εξόδου από την κρίση και η Ελλάδα χάνει χρόνο». «Η παράταξή μας ενωμένη διαθέτει το σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση και ο Κ. Μητσοτάκης τη βούληση να το εφαρμόσει», πρόσθεσε και ζήτησε «να κάνουμε όλοι χρέος μας την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος τόνισε ότι «το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είπε την αλήθεια, έλαβε περιοριστικά μέτρα, ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων για να λάβει δύσκολες αποφάσεις που θα απέτρεπαν τα χειρότερα». «Δυστυχώς ο λαϊκισμός και η σκανδαλολογία κέρδισαν για μια ακόμα φορά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «το 2009 όμως απέδειξε ότι ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί κάποιος να κερδίσει την εξουσία δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις, είναι όμως σχεδόν αδύνατο να τη διατηρήσει».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου