Συγκεκριμένα, ερωτηθείς γιατί η Ν.Δ. δεν ζητάει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «το καταλαβαίνετε πολύ καλά πως αυτό θα γίνει εφόσον η Δικαιοσύνη στείλει το φάκελο στη Βουλή».
Χθες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να δώσουν εξηγήσεις ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και κάθε άλλο πρόσωπο που είχε συμμετοχή ή μπορεί να εισφέρει στο να λάμψει η αλήθεια.
Σήμερα η Ν.Δ. θα καταθέσει και επίκαιρη επερώτηση προς τον κ. Κοτζιά, ενώ χθες ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε στο ΥΠΕΞ επίσημη έγγραφη εξουσιοδότηση του τομεάρχη και βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου προκειμένου να σταματήσει το «κρυφτούλι» με τα αδιαβάθμητα και διαβαθμισμένα έγγραφα του ΥΠΕΞ, για τα οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων για να λάβουν γνώμη, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών δεν τα παρέχει…
Το αίτημα της Ν.Δ. για να ανοίξει το θέμα και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν οι πέντε βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην Επιτροπή, Γιάννης Τραγάκης, Μάκης Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου, σημειώνοντας ότι απαιτείται να δοθούν εξηγήσεις όχι μόνο σχετικά με το τι έγινε με αυτή τη σκανδαλώδη σύμβαση αλλά και σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση για την αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεών μας».
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές επισημαίνουν ότι «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκατ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα – εκπροσώπου Βασίλη Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζων τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία».
Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, χαρακτήρισε την απαγκίστρωση που επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής από την υλοποίηση της σύμβασης ως «νομικό τρικ». Σημείωσε πως η κυβέρνηση σπεύδει να αξιοποιήσει τις αποφάσεις και της Ευρωβουλής για να ακυρώσουν τη συμφωνία αυτή γιατί ο στόχος τους είναι, τώρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, να ισχυριστούν μελλοντικά, όταν θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι «δεν υπήρχε καμία ζημία του Δημοσίου, άρα δεν τίθεται θέμα απιστίας».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε και θέμα υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας πως «ή ο πρέσβης λειτούργησε ως ντίλερ του Σφακιανάκη, οπότε θα πρέπει να είχε αποταχθεί, ή ισχύουν όσα είπε ο πρέσβης (για τον μεσάζοντα Βασ. Παπαδόπουλο) και άρα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έχει υποπέσει στο αδίκημα της απιστίας» και πρόσθεσε πως «ο πρέσβης ή θα πρέπει να μιλήσει και να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του ή είναι ντίλερ».
Μαρινάκης: H Νέα Δομή Δυνάμεων η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους
Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως «υπάρχει και μια πτυχή της υπόθεσης που αφορά το ΥΠΕΞ. Ο πρωθυπουργός από τη Βουλή κατηγόρησε ένα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, της Διπλωματικής Υπηρεσίας, τον πρέσβη μας στο Ριάντ, ότι ουσιαστικά είναι ντίλερ, ότι συνομιλεί και εκφράζει απόψεις -άρα και συμφέροντα- ενός μεσάζοντα, όπως τον παρουσίασε εκείνος. Εαν είναι μεσάζοντας ή απλώς ήταν ένας Ελληνας που ενημέρωνε τη χώρα του, θα φανεί στην πορεία.
Αλλά, εάν ισχύουν αυτά που είπε ο πρωθυπουργός για τον πρέσβη, το ερώτημα είναι γιατί τον κρατάτε από το 2016 στη θέση του; Τι έχετε κάνει, αν πιστεύει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών ότι ο εκπρόσωπος της χώρας μας σε μια σημαντική για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος χώρα είναι άνθρωπος ο οποίος ντιλάρει; Γιατί είναι ακόμα εκεί; Τι κάνετε τόσους μήνες; Αυτά είναι απαράδεκτα. Δεν μπορεί να κατηγορούνται δημόσιοι λειτουργοί έτσι εύκολα, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να ασκούν την αποστολή τους. Αυτό είναι όνειδος, είναι ντροπή για το υπουργείο Εξωτερικών και να είστε βέβαιοι ότι αυτά δεν πρόκειται να περάσουν έτσι. Θα συζητηθούν με αυστηρό, εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τίποτα δεν θα μείνει στην αφάνεια».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου